J. Cole feat. TLC

 • TLC is een Amerikaanse R&B-, soul- en hiphopmuziekgroep, die in 1991 werd gevormd in Atlanta door Tionne T-Boz Watkins, Lisa Left Eye Lopes, en Rozonda Chilli Thomas. De meidengroep was erg succesvol in de jaren 90 en het begin van de jaren 00.

  Geschiedenis

  Ontstaan

  Producer Ian Burke uit Atlanta en een van zijn klanten, de tiener Crystal Jones, bedachten in 1990 een concept voor een meidengroep met een jongensachtige hiphop-uitstraling. Na een oproep voor twee meiden om een trio te vormen, sloten uiteindelijk Tionne Watkins en Lisa Lopes zich bij Jones aan. Het trio noemde zich 2nd Nature en begon demomateriaal te maken met producenten Jermaine Dupri en Rico Wade. Een auditie bij zangeres Perri "Pebbles" Reid, die een eigen productiebedrijf Pebbitone was begonnen, maakte indruk. Reid doopte de groep om tot TLC-Skee, met "TLC" als acroniem van de voornamen Tionne, Lisa en Crystal, en regelde een auditie voor hen met platenlabel LaFace Records, van Kenneth Brian Edmonds en Reids toenmalige echtgenoot Antonio "L.A." Reid. Deze laatste zag potentie in Watkins en Lopes, maar voelde dat Jones moest worden vervangen. Rond de contractonderhandelingen verliet Jones de groep, en in april 1991 werd het resterende duo aangevuld met Rozonda Thomas. Om de inmiddels tot TLC ingekorte naam als acroniem te behouden, werd haar de bijnaam "Chilli" gegeven, en kregen Tionne en Lisa de bijnamen "T-Boz" en "Left Eye".

  Bekendheid

  TLC werd bekend in 1992, dankzij de singles Ain't 2 Proud 2 Beg en "Baby-Baby-Baby" van het succesvolle album Ooooooohhh.... On the TLC Tip. In de Verenigde Staten scoorden zij ook met What About Your Friends en "Hat 2 Da Back", maar daarbuiten was het succes van die singles wisselend. Hun debuutalbum werd viervoudig platina in de Verenigde Staten.

  Het grote succes buiten de VS hadden ze 1995 en 1999, met singles als Waterfalls, No Scrubs en Unpretty, en de albums Crazysexycool en Fan Mail.

  "CrazySexyCool" verscheen eind 1994 en werd in de Verenigde Staten elf keer platina. Dat was toentertijd het bestverkochte hip hop album ooit (nu behoort die eer toe aan OutKast). De singles "Creep" en "Waterfalls" waren #1 hits. "Waterfalls" was ook in de rest van de wereld een megahit, mede dankzij de bijzondere videoclip. Ook "Red Light Special" en "Diggin' On You" waren hits voor TLC.

  Dit grote succes deden ze over in 1999 met het derde album "FanMail". "No Scrubs" werd hun grootste hit wereldwijd en ook "Unpretty" is een klassieker. Voordat "FanMail" verscheen daagde Lisa 'Left Eye' Lopes de andere leden publiekelijk uit om elk een solo album op te nemen, bij wijze van wedstrijd. Haar solo-album "Supernova" werd niet uitgebracht in de Verenigde Staten en deed het in Europa vrij slecht. De single "The Block Party" was een bescheiden hit.

  In 2002 werd TLC opgenomen in de Georgia Music Hall of Fame.

  Het einde

  Toen ze bezig waren met de opnames van hun vierde album "3D" kreeg TLC een jaar vrij en overleed member "Left Eye" in een auto-ongeluk bij La Ceiba in Honduras. Het album werd afgemaakt. De liedjes die ze samen met Lisa hadden ingezongen bleven zoals ze waren en de rest werd ingezongen door Tionne en Rozonda. Later verscheen de cd Now And Forever - The Hits, waarop de grootste hits van TLC staan, waaronder ook de hits die ze samen met "Left Eye" hadden opgenomen. Het laatste gedeelte van Left Eye's rap op "Waterfalls" staat gegraveerd in haar grafsteen. Voor 2013 verschijnt er een nieuwe versie van die single samen met de meidengroep Stooshe.

  Discografie

  Singles

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing