Tom Morello

 • Tom Morello (New York, 30 mei 1964) is een Amerikaanse musicus die bekend werd als gitarist van Rage Against the Machine en Audioslave. Daarnaast heeft hij zijn eigen soloproject The Nightwatchman. Hij treedt ook incidenteel als gast op bij optredens van Bruce Springsteen en The E Street Band, Morello werd uitgenodigd om gitaar te spelen op "Wrecking Ball" en ging in 2013 als tijdelijk vervanger van Steve Van Zandt mee op tournee naar Australië. In 2014 speelde Morello mee op de nieuwe plaat van Bruce Springsteen: High Hopes. Hij vervoegde de E Street Band op tournee door Afrika, Amerika en Australië.

  Morello begon eind jaren 80 als lid van Lock Up. Hierna richtte hij met Zack de la Rocha Rage Against the Machine op, die in 1991 doorbrak met de single "Killing in the Name". Ze brachten 4 albums uit, waarvan één coveralbum. Na de opsplitsing van de band voegden Morello, Tim Commerford en Brad Wilk zich bij Chris Cornell om Audioslave te vormen. Zij brachten drie albums uit totdat Cornell in 2007 opstapte. Sinds dat jaar speelde Morello onder het pseudoniem The Nightwatchman en verschenen One Man Revolution en The Fabled City. Zijn meest recente project is Street Sweeper Social Club met The Coup-lid Boots Riley.

  Morello verwekt vaak zijn politieke gedachten in zijn muziek; ook is hij met Serj Tankian lid van Axis of Justice. De gitarist is om zijn opvallende gitaareffecten. Morello werd door het magazine Rolling Stone op nummer 26 geplaatst in de lijst '100 Beste Gitaristen Aller Tijden'.

  Jeugd

  Morello werd geboren in Harlem in New York. Hij heeft Iers, Italiaans en Keniaans bloed en is vernoemd naar zijn (Ierse) groot-grootvader Thomas Fitzgerald.

  Morello's eerste aanvaring met politiek kwam voor toen hij op een speelplaats met verschillende rassen rond liep. Op de kleuterschool was er een blank meisje dat continu racistische opmerkingen maakte naar Morello. Hij wist de betekenis van de woorden echter niet, en vroeg uitleg aan zijn moeder. Zij legde hem daarop de problemen uit tussen verschillende rassen in de Verenigde Staten en behandelde ook Malcolm X. Morello's high school werd Libertyville High School. Daar speelde hij de hoorn in de schoolband en was daarnaast ook achtergrondzanger. In 1980 hield zijn school virtuele verekiezingen met kandidaten die onder andere Jimmy Carter en Ronald Reagan voorstelden. Morello schreef zich in als de fictieve Hubie Maxwell, een anarchist (wat niet erg populair was onder de studenten, het was een overwegend Republikeinse school). Hij werd uiteindelijk derde. Voor de rest hield Morello zich meer bezig met de dramaclub, Dungeons & Dragons en Marxistische politiek.

  Morello heeft zelf gitaar leren spelen. Hij had voor het eerst de neiging om gitaar te gaan spelen toen hij een nummer van KISS hoorde. Bij Rigoni Music kocht hij op 13-jarige leeftijd zijn eerste gitaar. Op het eerste oog wilde Morello een Ovation-gitaar, maar vanwege geldgebrek moest hij het doen met een Kay-gitaar. Morello kwam bij een gitarist en was bereid $5 te betalen voor een les. De man gaf geen les, maar leerde Morello in plaats daarvan een gitaar af te stellen. Een week later kwam Morello terug en legde nog een keer $5 op tafel, waarna hij zijn eerste les in de C-scale leerde. Na deze les besloot Morello dat gitaar spelen tijdverspilling was en raakte 4 jaar lang geen gitaar aan, totdat hij een nummer van de Sex Pistols hoorde. Hij kwam op het idee om zijn politieke ideeën te ventileren door middel van muziek, dus nam hij de gitaar weer op.

  Muzikale carrière

  Electric Sheep, Lock Up en Rage Against the Machine

  In zijn tijd op high school speelde hij in de band Electric Sheep met Adam Jones, die later bekend werd als gitarist van de experimentele band Tool. (Morello was degene die Jones aan zijn toekomstige collega-bandleden voorstelde en was mede verantwoordelijk voor de eerste formatie van Tool.

  Morello zocht voor zijn volgende band een groep met meer politieke ideeën, in de trant van The Clash en Public Enemy. Ook mocht de muziek wat harder en scherper zijn.

  De band Rage Against the Machine werd een mix van rock, rap, funk en punk, gecombineerd met politieke idealen. De band houdt zijn eerste optreden in een huiskamer van een vriend van Commerford. Meerdere shows volgden, waarbij ze een demo uitdeelden die 5000 maal verkocht werd. Het debuutalbum Rage Against the Machine werd in 1992 uitgebracht en werd een groot succes. Na de tour voor het eerste album ontstaan er problemen in de band: de onderlinge band is niet sterk genoeg en de leden besluiten samen in een huis te gaan wonen. Dat werd geen succes en de band nam een pauze voor enkele maanden. Het tweede album werd Evil Empire. Op 20 januari 1997 is Morello te horen op "Radio Free L.A.", een twee uur-durend radioprogramma dat op meer dan 50 Amerikaanse commerciële radiostations werd gedraaid. Samen met De la Rocha, Flea en Stephen Perkins speelden ze enkele nummers van Rage Against the Machine. Later dat jaar, op 13 december, wordt Morello gearresteerd als hij meeloopt in de "March Of Conscience", waarin hij protesteert tegen de werkwijze van kledingfabrikant Guess.

  Voor de film The Faculty vormde Morello samen met Layne Staley, Martijn LeNoble en wederom Perkins de groep Class of '99. Ze namen het nummer "Another Brick in the Wall Pt. 2" van Pink Floyd opnieuw op, wat op de soundtrack van de film terecht kwam. Ook werd het nummer als single uitgebracht. In 1999 komt The Battle of Los Angeles uit. Een jaar later komt Renegades uit, een album met uitsluitend covers. In totaal verkocht de band meer dan 15 miljoen exemplaren van de 4 albums die het uitbracht. In 2000 viel de band echter uit elkaar toen Zack de la Rocha opstapte. Even werd nog geprobeerd verder te gaan met onder andere B-Real van Cypress Hill, maar de band had met het vertrek van de la Rocha zijn intensiteit en overtuigingskracht verloren.

  Audioslave (2001-2007)

  Na het mislukken met B-Real gaf producer Rick Rubin aan het eens met Soundgarden-zanger Chris Cornell te proberen. Ook stuurde Rubin Morello, Commerford en Wilk naar groepstherapie. Vanaf het eerste moment was er een goede chemie tussen Cornell en de rest, zoals Morello vertelde: " Ze besloten te gaan werken aan enkele nummers. In de 19 dagen dat ze bij elkaar waren, werden 21 nummers geschreven. De eerste single die uitgebracht werd was "Cochise". Even later werd het debuutalbum Audioslave uitgebracht. Het album werd driemaal platina in de Verenigde Staten. Op 25 november 2002 volgde het eerste liveoptreden tijdens de David Letterman-show. Na een uitgebreide toer in 2003 nam de band een jaar rust.

  In die periode begon Morello met het schrijven van nummers voor zijn alter ego The Nightwatchman, wat hij zelf een 'artiest voor het volk' noemde. Zijn eerste optredens vonden plaats in een klein café in Los Angeles,

  In 2006 kwam het derde album Revelations uit. De toer voor het album werd uitgesteld, omdat Cornell zich wilde richten op zijn solo-album.

  The Nightwatchman en Rage Against the Machine-reünie (2006-nu)

  Nog voor het vertrek van Cornell wordt bekend dat Rage Against the Machine voor het eerst in 7 jaar weer een concert houdt. Op 29 april 2007 is het zover: op het Coachella Valley Music and Arts Festival werd een eenmalig concert gehouden. Het was echter niet eenmalig: de band bezoekt nog meer festivals en houdt zelfs hun eigen concerten. In 2008 werd een wereldwijde toer gehouden.

  Morello ging ondertussen door met The Nightwatchman. Met producer Brendan O'Brien nam hij in Atlanta binnen vier dagen een serie nummers op. Deze kwamen terecht op het album One Man Revolution, wat uitgebracht werd op 24 april. De uitgave werd gevolgd door een wereldwijde toer. Het album werd iets minder dan 25.000 maal verkocht. In 2008 verscheen het tweede album onder de 'Nightwatchman'-naam: The Fabled City.

  Gitaarstijl

  Morello combineert riffs uit de punk en funkmuziek met een hiphop-gericht geluid. Bovendien gebruikt hij vele gitaareffecten in zijn solo's en maakt hij gebruik van een groot aantal pedalen. Een van Morello's redenen om een solo-album uit te brengen, was nadat hij Bruce Springsteen tijdens zijn Ghost of Tom Joad-tour zag.

  Hij heeft een groot aantal zelf-bedachte geluiden geproduceerd met zijn gitaren. Enkele herkenbare geluiden zijn die van een helikopter ("The Ghost of Tom Joad")

  Twee van zijn bekendste pedalen zijn de Digitech WH-1 Whammy en de Dunlop Original Crybaby Wah-Wah. De Whammy is onder andere te horen in "Killing in the Name", "Freedom", "Bulls on Parade" en "Guerrilla Radio". Vaak staat het pedaal enkele octaven hoger of lager afgesteld. De Wah-Wah is onder andere te horen in "Bullet in the Head", "Bulls on Parade", "Tire Me", "Testify" en "New Millennium Homes".

  Guitar World magazine heeft Morello's solo uit "Bulls on Parade" op plaats 23 gezet in de lijst beste gitaarsolo's aller tijden.

  Politieke acties

  Morello heeft met Serj Tankian van System Of A Down Axis Of Justice opgericht, een organisatie die mensen (voornamelijk tieners) helpt met het vinden van manieren om zich als activist te profileren in hun eigen omgeving. De reden waarom Tankian en Morello deze organisastie oprichtten was het aanschouwen van enkele racistische gebaren tijdens het Ozzfest in 2002. Axis of Justice ging meteen na de formatie samenwerken met der Anti-Racist Action. De organisatie krijgt vooral bekendheid door promotie tijdens de concerten van Audioslave en System Of A Down, zoals op Lollapalooza in 2003.

  Ook heeft de organisatie een maandelijks programma op de radio in Los Angeles. Deze programma's zijn gearchiveerd en te downloaden op de website. In 2004 komt een DVD-album uit genaamd Axis of Justice: Concert Series Volume 1. Het album bevat onder andere optredens van Flea (Red Hot Chili Peppers), Brad Wilk, Chris Cornell, Pete Yorn en Maynard James Keenan (Tool). Alle nummers zijn opgenomen tijdens een concert in Los Angeles.

  Morello vecht ook een politieke strijd met de Amerikaanse regering. Hij noemt zijn alias The Nightwatchman de 'Robin Hood van de 21e eeuw'. Het is volgens hem "een reactie tegen oorlogen, martelingen, geheime gevangenissen en het bespioneren van Amerikaanse burgers". Ook de reünie van Rage Against the Machine in 2007 had als reden om strijd te leveren tegen de Bush-regering.

  Discografie en filmografie

  • 1989 • Something Bitchin' This Way Comes
  • 1992 • Rage Against the Machine
  • 1996 • Evil Empire
  • 1998 • Live & Rare
  • 1999 • The Battle of Los Angeles
  • 2000 • Renegades
  • 2003 • Live at the Grand Olympic Auditorium
  • 2002 • Audioslave
  • 2005 • Out of Exile
  • 2006 • Revelations
  • 2007 • One Man Revolution
  • 2008 - The Fabled City
  • 2005 • Axis Of Justice Vol. 1 (met verschillende artiesten)

  Gastoptredens

  • "Big Willie" van Run-DMC, van het album Down With The King (1993)
  • "Rappaz R. N. Dainja" van KRS-One, van het album Rappaz R. N. Dainja remix EP (1996)
  • "One Man Army" van The Prodigy, van het album Spawn: The Album (1997)
  • "Come With Me" van Puff Daddy en Jimmy Page, van het album Godzilla OST (1998)
  • "Shed Your Skin (Tom Morello Remix)" van Indigo Girls, van het album Shed Your Skin (1998)
  • "War" van Bone Thugs N Harmony, van het album Small Soldiers Soundtrack (1998)
  • "Electric Uncle Sam", "Mama Didn't Raise No Fool" and "Power Mad" van Primus, van het album Antipop (1999)
  • "Wu-Tang Clan Ain't Nothing Ta Fuck Wit" van Wu-Tang Clan, van het album Loud Rocks (2000)
  • "Name of the Game" and "Wild, Sweet and Cool" van The Crystal Method, van het album Tweekend (2001)
  • "Checkmate (Hang 'em High Remix)" van Cypress Hill, van het album Stash: This Is the Remix (2002)
  • "Captain Sterling's Little Problem" van The Coup van het album Pick A Bigger Weapon (2006)
  • "Lateralus" van Tool, van het album Live at Bonnaroo (2007)
  • "Rise Up" Official Video feat. Tom Morello van Cypress Hill (2010)
  • "The Ghost Of Tom Joad" van het album "High Hopes" van Bruce Springsteen (2014)
  • "Drawbar" van het album "the Hunting Party" van Linkin Park (2014)

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.