Maria Mena

 • Maria Viktoria (Maria) Mena (Oslo, 19 februari 1986) is een Noorse popzangeres.

  Biografie

  Haar moeder was een schrijfster van toneelstukken en haar vader Charles was drummer. Zij en haar broertje Tony zijn vernoemd naar de hoofdpersonages uit de musical West Side Story van Leonard Bernstein. Mena's moeder is van Noorse afkomst en haar vader is geboren in Nicaragua.

  Mena's vader speelde in verschillende bands in Oslo. Toen ze negen jaar was, gingen haar ouders uit elkaar. Ze had als een gevolg hiervan last van depressies. Toen Mena dertien jaar oud was, verhuisde ze en ging ze bij haar vader wonen. Verschillende van haar liedjes gaan over het verdriet dat ze had als kind. Ze schreef en zong deze liedjes en nam via contacten van haar vader een aantal demo's op. Deze maakten zo'n indruk dat Mena volgens de overlevering binnen een kwartier een platencontract had. Ze vertelde één doel te hebben, namelijk andere mensen vertellen over haar problemen door middel van haar liedjes.

  Carrièrestart (Another Phase en Mellow)

  Mena's eerste album Another Phase verscheen in 2002. Mena vertelde dat ze hoge verwachtingen van had, maar toch bang was voor de recensies. "Veel mensen zeiden me dat ik popsongs moest gaan schrijven. 'Niemand zal toch luisteren naar je songteksten' zeiden ze, en dat maakte me vastberaden om precies te doen wat ik wilde. Het was niet de bedoeling om een nieuwe Britney te worden, omdat ik daarvoor te jong was."

  Mellow was het volgende album dat Mena op de markt bracht. Dit album verscheen in 2004. Het bevatte twaalf nieuwe nummers over liefdesproblemen en problemen thuis. Het album behaalde de status 'goud' in Noorwegen haalde ook in Denemarken relatief goede verkoopcijfers. You're The Only One was een van de uitgebrachte singles. Dit nummer werd door producer Kanye West omschreven als dé zomerhit van 2004. Mena ging op tour in Amerika, maar dit resulteerde in een afgang. Bij The Late Show van David Letterman ging haar optreden niet goed en zijzelf werd in de pers bekritiseerd. Ze kreeg last van eetstoornissen en anorexia. Toen ze weer in Noorwegen was, begon ze aan haar derde album. Er werd een verzamel-cd samengesteld met nummers van Another Phase en Mellow. Dit werd in grote delen van Europa uitgebracht onder de naam White Turns Blue.

  Succes in Nederland met Apparently Unaffected

  In 2005 kwam het album Apparently Unaffected uit bij Sony Music. Dit bevat veertien nummers. De hit Just Hold Me zorgde voor een doorbraak in Nederland. Omdat het nummer Miss You Love niet veel deed in Nederland, werd dit nog een keer uitgebracht. Daarna volgde de derde en tevens laatste single "Our Battles".

  Op 21 april 2006 gaf ze haar eerste 'echte' concert in Nederland in de kleine zaal van Paradiso. Deze ruimte was geschikt voor 200 mensen en was uitverkocht. Door Just Hold Me en Miss You Love werd Mena bekender in Nederland. Het concert in Tivoli (29 september 2006), Utrecht was uitverkocht. Op 5 december 2006 stond ze in Oosterpoort, Groningen en ook het concert in Amsterdam in Paradiso (7 december 2006) was volledig uitverkocht. Op de eerste dag van de kaartverkoop voor dat concert werden er ruim 800 kaarten verkocht. Op 28 februari 2007 was Mena in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en op 1 maart 2007 was ze in de Effenaar in Eindhoven, deze waren beiden ook helemaal uitverkocht. Mena kwam na elk concert even terug om te signeren en foto's te maken met haar fans. Op 24 juni 2007 stond Mena op Parkpop in Den Haag voor ruim 10.000 man.

  Voor het optreden bij Parkpop kreeg Mena een gouden plaat overhandigd. Deze kreeg ze omdat ze meer dan 35.000 cd's verkocht van het album Apparently Unaffected. Tijdens het concert werd Mena geëmotioneerd en huilde van vreugde.

  Op 12 mei 2008 verzorgde Mena een optreden bij het dansprogramma Dancing With The Stars van RTL 4, waarnaar ongeveer 770.000 mensen keken. In 2007 stond ze op Pinkpop. Daar trad ze op in de tent. In 2009 stond ze weer dit festival, dit keer op de 3FM stage. In november 2013 stond Mena in een uitverkocht Tivoli in Utrecht en Paradiso in Amsterdam.

  Europa

  Begin 2007 gaf Mena in Duitsland een aantal promotieconcerten waarin ze akoestische nummers speelde. Een van deze demo's is het nummer dat Mena eerder zong tijdens de concertenreeks in december 2006, "I'm in love again". In april 2007 kwam de single "Just Hold Me" uit bij Sony BMG Duitsland. Sinds mei 2007 ligt Apparently Unaffected ook in de Duitse winkels. In veel charts haalt Mena relatief hoge posities. Door veel promotie brak Mena door in Duitsland. Op zaterdag 7 juli 2007 speelde ze twee akoestische nummers op Live Earth, Hamburg. Na het succes in Duitsland is Mena begonnen aan Oostenrijk, Zwitserland en Spanje met het geven van concerten.

  Cause and Effect en Viktoria

  Na het album Apparently Unaffected deed Mena er ruim drie jaar over om een nieuw album te produceren. Door een vier maanden durende writersblock en de promotie in grote delen van Europa duurde het even voordat het album Cause and Effect uitkwam. Noorwegen kreeg in september 2008 de première. Daar behaalde het album binnen drie dagen de status goud. Nederland volgde met het album op 26 september 2008. Het album komt binnen op nummer 8 in de Album Top 100, hoger dan Apparently Unaffected kwam. De eerste single van dit album "All this time" kreeg daarvoor airplay op verschillende radiostations.

  In 2011 kwam een nieuw album uit, Viktoria. Hierin vertelt ze over haar problemen thuis en over haar leven. Dit album bevat de single 'Homeless'.

  Weapon In Mind

  In 2013 bracht de Noorse zangeres het album Weapon in Mind uit, waar de singles Fuck You en I Always Liked That op staan. Op 8 augustus 2013 was Mena live te horen op de Nederlandse radiozender Q-music, waar ze op het dakterras optrad. Op 9 augustus 2013 zong ze op radiozender 3FM I Always Liked That en coverde ze Diamonds van zangeres Rihanna.

  Bandleden van Maria Mena

  • Elias Muri (gitaar, toetsen)
  • Kjetil Steensnæs (gitaar)
  • Tommy Kristiansen (gitaar)
  • Bjarne Gustavsen (toetsen, gitaar)
  • Kristian Grude (basgitaar)
  • Torstein Lofthus (drums)

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.