Franco

 • François (Franco) Luambo Makiadi (Sona Bata, 6 juli 1938 - Brussel, 12 oktober 1989) was een beroemd Congolees musicus. Zijn artiestennaam was Franco Luambo of kortweg Franco. Hij is vooral bekend als een meester van de rumbamuziek en ook de latere soukous. Hij stichtte - vermoedelijk in 1956 - zijn band OK Jazz, later T.P. OK Jazz (Tout Puissant Orchestre Kinois Jazz - Almachtig Jazz Orkest uit Kinshasa) en wordt gezien als een van de grondleggers van de moderne Congolese sound.

  Franco groeide op in Leopoldstad (sinds 1966 Kinshasa, hoofdstad van de republiek) als zoon van een spoorwegarbeider en een broodverkoopster. Om meer klanten te trekken voor het zelfgebakken brood van zijn moeder, begon Franco als zevenjarige te spelen op een primitieve gitaar die hij zelf had gebouwd. Hij werd ontdekt en was vanaf 1950 professioneel muzikant. In 1985 had Franco zijn grootste hit met Mario, over een gigolo die op kosten van een oudere vrouw leeft.

  In 1987 deden geruchten de ronde dat Franco erg ziek was. Zijn enige soloplaat van dat jaar heette "Attention Na SIDA" ("Pas op voor aids"), waardoor gespeculeerd werd dat hij seropositief was. Hij stierf op 51-jarige leeftijd in een Brussels ziekenhuis. Nadat zijn lichaam naar Zaïre was overgebracht werden vier dagen van nationale rouw gehouden.

  Zie ook

  • Lijst van Afrikaanse muzikanten

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.