Gloria Estefan feat. Dave Koz

 • Gloria Estefan, artiestennaam van Gloria María Milagrosa Fajardo García (Havana (Cuba), 1 september 1957) is een Amerikaanse zangeres van Cubaanse afkomst, die vooral in de jaren 80 en jaren 90 veel hits scoorde. Ze geldt als de succesvolste Latijns-Amerikaanse zangeres aller tijden, en wordt door sommigen ook wel gezien als de Queen of Latin Pop. Met meer dan 100 miljoen verkochte platen wereldwijd kan zij zich met de groten meten. Ook heeft ze vijf Grammy's gewonnen. Naast zangeres is Gloria actrice en componist. Estefan is een van de weinige artiesten die met verschillende muziekstijlen zoveel succes heeft gekend. Tegenwoordig wordt Gloria gezien als de voorloper van artiesten als Shakira en Jennifer Lopez, omdat de muziek van deze twee artiesten op sommige vlakken in de buurt komt van die van Gloria.

  Levensloop

  Alhoewel ze geboren werd in Cuba, groeide ze op in Miami - de Verenigde Staten - omdat haar ouderlijk gezin, toen ze pas zestien maanden oud was, vanwege de Cubaanse Revolutie in 1959 naar dat land vluchtte.

  In 1977 trad ze op tijdens een Cubaanse bruiloft, waarna ze door Emilio Estefan Jr. werd benaderd om leadzangeres te worden van de Miami Sound Machine. Gloria stemde toe en werkte met de band aan nummers voor een aankomend debuutalbum, dat datzelfde jaar verscheen en het eerste volledige Spaanstalige album was dat bij label CBS (SONY Music) verscheen. Na diverse singles en meerdere Spaanse platen, maakte de Miami Sound Machine de overstap naar Engels repertoire. Van het album Eyes Of Innocence (1984) verscheen de klapper Dr. Beat. Hoewel dit nummer niet hun definitieve doorbraak betekende (in de VS haalde het de hitlijsten niet), werd Dr. Beat wel een succes in een aantal Europese landen, waaronder Nederland met een Top 3-notering in de Top 40 destijds. Conga uit 1985 van het album Primitive Love werd wereldwijd de bestseller waar lang naar was uitgekeken. In 1986 werd het succes herhaald met o.a. Bad Boys en Words Get In The Way. In 1988 verscheen Anything For You - in de VS een jaar eerder onder de naam Let It Loose - waarmee de verkoop van platen naar ongekende hoogte reikte. Vanaf dat moment werd ook niet meer gesproken van de Miami Sound Machine, maar Gloria Estefan & Miami Sound Machine. Het album verkocht wereldwijd 7 miljoen stuks en leverde hits op als Rhythm Is Gonna Get You, Can't Stay Away From You en 1-2-3. 1989 was het jaar waarin het album Cuts Both Ways verscheen. De Miami Sound Machine figureerde vanaf toen enkel als band op de achtergrond, wat betekende dat de platen enkel onder de naam Gloria Estefan werden uitgebracht. Cuts Both Ways verkocht 10 miljoen stuks. De hitlijsten werden aangevoerd door de single-releases van Don't Wanna Lose You, Get On Your Feet, Here We Are en Oye Mi Canto.

  Op 20 maart 1990 - tijdens de Get On Your Feet World Tour raakte Gloria zwaargewond als gevolg van een ernstig busongeluk, vlak bij Scranton, Pennsylvania. Een tractor raakte de tourbus, waardoor Gloria haar rug brak en ernstige schade opliep aan haar ruggengraat. Hierdoor kwamen geplande concertdata in de VS en Australië te vervallen. De toekomst voor de zangeres was door het ongeluk in één klap onzeker geworden, maar Estefan herstelde snel. Een jaar lang was Gloria uit de running, terwijl men verwachtte dat haar herstel langere tijd in beslag zou nemen. In 1991 maakte Gloria een grootse comeback met het album Into The Light waarvan de single Coming Out Of The Dark de grootste hit werd. De Into The Light World Tour volgde en bracht Estefan naar de VS, Europa, Japan, Maleisië, de Filipijnen en Latijns-Amerika. Na het verzamelalbum Greatest Hits uit 1992, verscheen in 1993 een lang gekoesterde wens van Gloria: opnieuw een Spaans album. Mi Tierra was met name in de Spaanse gebieden van de wereld een bestseller met wereldwijd 5 miljoen verkochte exemplaren. Het coveralbum Hold Me, Thrill Me, Kiss Me verscheen een jaar na Mi Tierra, maar was minder succesvol dan de voorgaande albums. 1995 zag wederom de release van een Spaanstalig album: Abriendo Puertas, wat Estefan een Grammy opleverde.

  In 1996 scoorde Gloria een grote internationale hit met Reach, de officiële song van de Olympische Spelen in Atlanta. Het langverwachte nieuwe Engelstalige album Destiny was een succes, maar qua verkoop bleek het toch niet in de buurt te komen van Estefans eerdere Engelstalige materiaal. Hierna volgde de Evolution World Tour waarbij de zangeres opnieuw Nederland aandeed met een optreden. Vervolgens laste Estefan een rustpauze in, om zo meer tijd te wijden aan haar man en kinderen Nayib en Emily Marie. Met het in 1998 verschenen Engelstalige album Gloria! keerde Estefan terug naar haar roots: Latin & Dance. Het album was succesvol, met de singles Heaven's What I Feel en Oye als grootste hits in de charts. In 1999 verscheen Gloria als actrice op het witte doek in de drama-film Music Of The Heart. Ze verzorgde tevens de titeltrack van de gelijknamige soundtrack, samen met 'NSYNC. De single behaalde #2 in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Verder trad ze dat jaar op met Luciano Pavarotti tijdens "Pavarotti and Friends". In 2000 verscheen het Spaanse album Alma Caribeña dat een Latin Grammy ontving. Na het verzamelalbum Greatest Hits Vol. II uit 2001 besloot Gloria een album te maken waarop ze zich kwetsbaarder dan ooit zou opstellen. Het resultaat verscheen in 2003 onder de naam Unwrapped en was qua sound een stuk puurder dan Gloria's eerdere materiaal. De Live & Re-wrapped Tour volgde maar deed enkel de VS aan. In september 2007 kwam het album "90 Millas" uit. Het album kwam binnen op nummer 1 in de Nederlandse Album Top 100. Het was voor het eerst dat een Spaanstalig album op 1 debuteert in de Nederlandse hitlijsten. Naar aanleiding van het succes van "90 Millas" heeft Gloria in 2008 Nederland opnieuw bezocht voor een concert. Gloria's laatste album is haar eerste Engelstalige album sinds 2003, genaamd Miss Little Havana en is op 27 september 2011 uitgekomen. Het nieuwe album is een terugkeer naar de sound van het album Gloria! aangezien Miss Little Havana alleen dance-achtige nummers zal bevatten. Naast Gloria en haar man (Emilio Estefan) is het album mede geproduceerd door Pharrell Williams. De eerste single van het album is het lied WEPA en werd al snel opgevolgd door de single Miss Little Havana. Tot zover zal het nieuwe album alleen te downloaden zijn via iTunes en is een daadwerkelijke CD alleen te verkrijgen via het Amerikaanse detailhandelketen Target. Deze exclusieve CD zal een aantal extra nummers bevatten; de liedjes "On", "Medicine" en Gloria's versie van Let's Get Loud (hit van Jennifer Lopez uit 2000, van origine geschreven door Estefan). Tevens zal deze CD een aantal remixen bevatten ("Conga" en "WEPA").

  Privéleven

  Estefan is sinds 1 september 1978 getrouwd met zanger Emilio Estefan. Samen hebben ze een zoon en een dochter. In 2012 werden ze grootouders van hun eerste kleinkind, een jongen.

  Discografie

  Dvd's

  Films

  • Music Of The Heart (1999)
  • For Love Or Country: The Arturo Sandoval Story (2000)

  Tours

  • Conga Tour (1985 - 1986)
  • Let It Loose Tour (1987 - 1988)
  • Get On Your Feet Tour (1989 - 1990)
  • Into The Light World Tour (1991 - 1992)
  • Evolution World Tour (1996 - 1997)
  • Live & Re-wrapped Tour (2004)
  • 90 Millas World Tour 2008 - 2009

  Video's

  • Homecoming Concert (1989 SMV)
  • Evolution (1990 SMV)
  • Coming Out Of The Dark (1991 SMV)
  • Into The Light World Tour (1992 SMV)
  • Everlasting Gloria! (1995 SMV)
  • The Evolution Tour Live In Miami (1996 SMV)
  • Don't Stop (1998 SMV)
  • Que siga la tradición (2000 SMV)
  • Live In Atlantis (2001 SMV)
  • Live & Unwrapped (2003 SMV)
  • 90 Millas World Tour 2008 - 2009

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.