Paul Carrack

 • Paul Carrack (Sheffield, 22 april 1951) is een Brits musicus, vooral beroemd om zijn unieke stemgeluid, en iets minder om zijn naam of gezicht.

  Inleiding

  Carrack is een voor Grammy's genomineerde singer/songwriter/multi-instrumentalist, met wereldwijde nummer 1 hits, die ondanks dit alles in zekere anonimiteit zijn privé-leven kan leiden. Al meer dan twintig jaar zingt Carrack met, schrijft voor, treedt op met, of is bandgenoot van ontelbare artiesten. Daarmee behelst zijn repertoire dan ook alle muzikale gebieden, variërend van pop, rock tot soul. De lijst van talenten waarmee Carrack in aanraking is geweest is indrukwekkend. Hij werkte met Sting, Phil Collins, de Eagles, Elvis Costello, Roger Waters, Diana Ross, Rod Stewart, The Frankie Miller Band, Roxy Music, The Smiths, The Undertones, Madness, John Hiatt, the Pretenders, Michael McDonald, Tom Jones, BB King, Eric Clapton en velen anderen. In 1993 maakt hij een album vol covers onder de naam Spin 1ne 2wo.

  Bands

  De tophits die hij maakte als bandlid van Ace, met How Long, Squeeze met Tempted en Mike and the Mechanics, met de voor een Grammy genomineerde The Living Years en Over My Shoulder, zijn altijd een belangrijk onderdeel van zijn repertoire gebleven.

  In 2004 is het laatste album van Mike & the Mechanics met Paul Carrack uitgekomen, genaamd 'Rewired', het eerste album van de band sinds het overlijden van 2e leadzanger Paul Young in 2000. Op het album is duidelijk de invloed te horen van met name Paul Carrack en natuurlijk oprichter Mike Rutherford (o.a. bekend van Genesis)

  Solo

  Zijn solocarrière, tussen de bedrijven door, bleef ook niet onopgemerkt met albums als Nightbird, Suburban Voodoo (met top 20 hit I Need You) One Good Reason (met de bekende Don't shed a tear), Groove approved (met de hit Dedicated) en het door critici bejubelde album Blue Views (met de superhits For Once In Our Lives en Eyes Of Blue). Na in 1996 getoerd te hebben met Sting was Carrack zo geïnspireerd geraakt dat hij de studio in dook samen met Toby Chapman en Garry Wallis om het album A Beautiful World op te nemen. De albums Groovin (2000) en Still Groovin (2001) volgden en ook de tournees die Carrack over de wereld maakt zijn altijd uitermate succesvol met uitverkochte zalen. Recentelijk werkte hij nog met artiesten als Elton John, Van Morrison, Eric Clapton, Simply Red, BB King, Mariah Carey, Phil Collins en Ringo Starr.

  In 2003 verscheen het album It Ain't Over dat volledig in het teken staat van autonoom zijn binnen de muziekindustrie. Het album kwam niet alleen op Carracks eigen label uit; hij schreef, produceerde en speelde vrijwel alles zelf; van drums, bas, gitaar tot orgel.

  In 2007 zong hij in het Avro-programma Carmen Meets Carmen een duet met Do.

  Nu

  Paul Carrack heeft eind 2006 een compilatiealbum uitgebracht onder de titel "The Story So Far" en in 2007 kwam zijn laatste album uit: Old, New, Borrowed and Blue. In Vlaanderen verschijnt begin 2007 een single waarop Carrack een duet zingt met ex-Trinity zangeres Sofie Verbruggen: "Love Will Keep Us Alive", dat Carrack destijds schreef voor de Eagles. Tevens is Paul Carrack te horen in het lied "Ride On" van de Nederlandse loungeformatie Gare du Nord. Ride On staat op het album "Sex 'n Jazz Vol. 1", uitgebracht in mei 2007.

  In oktober 2008 was hij te gast bij de Wit Licht-concerten van Marco Borsato in het GelreDome in Arnhem, waar hij Dedicated en Over my shoulder ten gehore bracht. Op 18 juli 2009 trad hij, wederom in het GelreDome, op als voorprogramma voor de legendarische Amerikaanse rockband Eagles voor circa 30.000 toeschouwers.

  Discografie

  Dvd's

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.