Gregory Porter

 • Gregory Porter (Los Angeles, november 1971) is een Grammy Award-winnende Amerikaanse jazzzanger, tekstdichter en film- en musicalacteur. Porter won in 2014 met zijn derde studioalbum Liquid Spirit een Grammy Award voor "Best Jazz Vocal Album".

  Biografie

  Porter werd geboren in Los Angeles en groeide op in Bakersfield. Zijn moeder was dominee, zijn vader heeft hij nauwelijks gekend. Zijn moeder speelde vaak de muziek van Nat King Cole, waarvan Gregory Porter erg onder de indruk raakte en die een inspiratie voor zijn muzikale carrière zou vormen. Na zijn middelbare school kreeg hij een sportbeurs als American footballspeler aan de San Diego State University. Door een schouderblessure kwam er een einde aan zijn topsportambities. Hij ging zingen in lokale jazzclubs en kwam zo in contact met Kamau Kenyatta, die zijn mentor werd op muzikaal gebied.

  In 1999 werd Porter opgenomen in de cast van de musical "It Ain't Nothin' But the Blues", die op Broadway werd uitgevoerd en daar prijzen in de wacht sleepte. Langzaam rees zijn ster als jazzzanger. In 2010 verscheen zijn eerste album Water, geproduceerd door Kenyatta en brak hij door naar een internationaal publiek. Zo trad hij onder meer op op het North Sea Jazzfestival in 2011 en 2013.

  Naast zijn volle en gepolijste stem en voorkomende en vriendelijke overkomende uitstraling tijdens zijn optredens is Porter ook bekend geworden om zijn onafscheidelijke hoofddeksel, dat alleen zijn gezicht onafgedekt houdt.

  Albums

  • Water (Motéma Music, 2010)
  • Be Good (Motéma Music, 2012)
  • Liquid Spirit (Blue Note Records, 2013)Goud in juli 2014.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.