KATO ft. Tom Dice

 • Tom Dice, pseudoniem van Tom Eeckhout (Eeklo, 25 november 1989), is een Belgische singer-songwriter.

  Hij werd bekend door zijn deelname in 2008 aan de tweede reeks van het programma X Factor op VTM, waar hij tweede eindigde, na Dirk De Smet. In juni 2009 werd zijn debuutsingle Bleeding Love uitgebracht, een cover van Leona Lewis. Na enkele maanden stilte werd Dice in november 2009 voorgesteld als vertegenwoordiger van België op het Eurovisiesongfestival in Oslo. Als eerste Belgische act sinds 2004 haalde hij de finale, en wist met Me and My Guitar uiteindelijk zesde te worden.

  In april 2010 verscheen zijn debuutalbum, Teardrops, dat de gouden status bereikte.

  Levensloop en carrière

  Jeugd en "The Dice"

  Tom Eeckhout begon met zingen bij het koor van basisschool Sint-Jozef.

  2008–2009: X Factor en debuutalbum

  Eeckhout schreef zich begin 2008 in voor het tweede seizoen van X Factor, op aandringen van zijn klasgenoten. Zelf was hij ook nieuwsgierig wat de jury van zijn stem zou vinden, omdat hij in zijn woonplaats altijd positieve reacties kreeg. Hij zegt geschrokken te zijn hoeveel lof hij van de jury kreeg. Hij kwam door de voorrondes en kreeg uiteindelijk Praga Khan-muzikant Maurice Engelen als coach.

  Ondertussen werd er achter de schermen gewerkt aan zijn debuutalbum, dat oorspronkelijk werd voorzien voor oktober 2009, maar vertraging opliep omdat Dice in gesprek was met de VRT voor een eventuele deelname aan het Eurovisiesongfestival.

  Eurovisiesongfestival 2010

  Op 25 november 2009 werd bekendgemaakt dat Eeckhout als Tom Dice België in 2010 zou gaan vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Oslo. Hij werd door de VRT intern aangewezen als kandidaat na een selectieprocedure die was opgestart door een werkgroep van diezelfde openbare omroep. Daarmee werd gebroken met de sinds jaren in de internationale competitie allesbehalve succesrijke verkiezingsformule.

  Hij stond op 25 mei in de eerste halve finale, die hij als eerste Belgische kandidaat sinds 2004 wist te overleven.

  Terugkijkend zegt Dice geen spijt te hebben van zijn deelname aan het Songfestival, die goed geweest is voor de "exposure", maar Tom is vastbesloten om niet meer aan programma's als Eurosong of X Factor mee te doen, omdat hij nu serieus met zijn muziek wil verder gaan.

  2009–heden: Teardrops

  Al voordat er sprake was van een deelname aan het Eurovisiesongfestival werd er achter de schermen gewerkt aan het debuutalbum. Hiervoor werkte Dice opnieuw samen met Maurice Engelen, zijn coach bij X Factor.

  Reeds vóór het Eurovisiesongfestival werd bevestigd dat er wel degelijk een album in de maak was. Oorspronkelijk dacht men dat het niet vóór het liedjesfestijn zou worden uitgebracht.

  Het album heeft inmiddels de gouden status bereikt, en is naast België verkrijgbaar in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Singles uit het album waren achtereenvolgens Me and My Guitar en Lucy, en ook Dice's debuutsingle Bleeding Love staat op het album. Dice noemt Broken als vierde single.

  In november kwam A Thousand Years uit. De single werd meteen internationaal uitgebracht, onder meer in Duitsland.

  Dice volgt sinds enige tijd pianoles, omdat "een piano zich ook perfect leent voor ballads".

  In maart 2011 was Dice de openingsact voor de Amerikaanse countryster Taylor Swift in Nederland en België. Een gitaar van hem werd toen gesigneerd door bandlid Grant Mickelson.

  Voor de Music Industry Awards 2012 was Dice genomineerd in de categorieën beste mannelijke soloartiest en beste popartiest. Hij trad op met het nummer Out at sea in de rechtstreekse show voor de uitreiking op 8 december 2012.

  Na de zomerfestivals van 2013 last Dice een sabbatjaar in alvorens zijn derde album uit te brengen.

  Discografie

  Singles

  Persoonlijk

  Tom Eeckhout werd geboren in Eeklo als zoon van Rudy Eeckhout en Martine Claeys. Hij had drie broers: Wim (°1976), Jan (°1978 - gestorven) en Sam (°1982).

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.