Teddy Pendergrass

  • Theodore DeReese "Teddy" Pendergrass, Sr. (Philadelphia, 26 maart 1950 – aldaar, 13 januari 2010) was een Amerikaanse R&B / soulzanger en componist.

    Pendergrass begon als drummer en trad in 1970 toe tot Harold Melvin & the Blue Notes waar hij, op grond van zijn backing vocals, de nieuwe leadzanger werd. In 1972 werd If You Don't Know Me By Now (later gecoverd door Simply Red en Ben Saunders) een hit, in 1975 volgden Don't leave me this way (later gecoverd door Thelma Houston en The Communards) en Bad Luck.

    In 1977, het jaar waarin hij solo ging, was Pendergrass lid van de gelegenheidsformatie "Philadelphia All Stars" samen met Dee Dee Sharp (zijn vaste producer), Lou Rawls, Billy Paul, The O'Jays en Archie Bell. De hit "Let's clean up the ghetto" ging gepaard met een opruimactie in de Amerikaanse ghetto's.

    Solo scoorde hij hits als "I Don't Love You Anymore" (1977), met "Close the Door" (1978), "Turn Off the Lights" (1979) , "Can't We Try", "Love T.K.O." (beiden 1980), "Two Hearts" (1981; duet met Stephanie Mills), "You're My Latest, My Greatest Inspiration" (eveneens 1981).

    Pendergrass trok vooral een vrouwelijk publiek en speelde daarop in door concerten te geven die uitsluitend toegankelijk waren voor vrouwen. Zijn populariteit leverde hem bijnamen op als zwarte Elvis (vanwege zijn Graceland-achtige villa) en zingende teddybeer (vanwege zijn ballads). Toen hij in 1981 naar Londen kwam moesten er extra concerten worden ingelast.

    Op 18 maart 1982 raakte hij zwaargewond in een auto-ongeluk in Philadelphia, waardoor hij verlamd bleef. Hij richtte hierop de "Teddy Pendergass Alliance" op, een stichting die mensen helpt met verwondingen aan de ruggengraat.

    In 1985 trad hij op op Live Aid. Zijn duet met Whitney Houston uit 1984, "Hold me" werd een internationale hit. In Nederland was de single Alarmschijf. In 1988 volgde nog "Joy" en in 1991 "It Should've Been You".

    Bij de Grammy Awards werd hij vijfmaal (in 1979, 1982, 1989, 1992 en 1994) genomineerd voor de "Best Male R&B Vocal Performance" maar wist ze geen van allen te verzilveren.

    Teddy Pendergrass overleed op 59 jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. Hij liet twee dochters en een zoon na.

    Discografie

    Albums

    • 1977: Teddy Pendergrass
    • 1978: Life Is a Song Worth Singing
    • 1979: Teddy
    • 1979: Live! Coast to Coast
    • 1980: TP
    • 1981: It's Time for Love
    • 1982: This One's for You
    • 1983: Heaven Only Knows
    • 1984: Love Language
    • 1985: Greatest Hits
    • 1985: Workin' It Back
    • 1988: Joy
    • 1991: Truly Blessed
    • 1993: A Little More Magic'
    • 1997: You and I
    • 1998: The Best of Teddy Pendergrass
    • 1998: This Christmas I'd Rather Have Love
    • 2001: Greatest Slow Jams
    • 2002: From Teddy with Love
    • 2004: Love Songs Collection

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing