Vanvelzen

 • Roel van Velzen (Delft, 20 maart 1978), bekend onder zijn artiestennaam VanVelzen, is een Nederlandse artiest.

  Biografie

  Jonge jaren

  Doordat zijn vader (Kor van Velzen) muzikant is, waren er bij Roel van Velzen thuis altijd muziekinstrumenten. Op zijn middelbare school Christelijk Lyceum Delft zat VanVelzen in verscheidene schoolbandjes en componeerde hij jaarlijks de kerstmusical.

  Tijdens zijn studie Communicatie Creatief aan de Ichthus hogeschool in Rotterdam wint VanVelzen met zijn studentenband The Goldfish in 1999 de Heineken Student Music Award. Ook sloot hij zich aan bij Crazy Pianos, waar hij tijdens een van zijn optredens in het GelreDome zijn huidige manager (Ruud Vinke) ontmoette.

  Tussen 2002 en 2005 maakte VanVelzen deel uit van improvisatietheatergroep Op Sterk Water.

  2006: Baby Get Higher

  VanVelzens debuutsingle, Baby Get Higher, wordt bij de release in september uitgeroepen tot 3FM Megahit. Naar aanleiding van een uitzending van het VARA-televisieprogramma De Wereld Draait Door, waarin VanVelzen 'verzoekjes' van de andere gasten speelde, ontstaat VanVelzens rol als (eerste) 'huisband' van het programma.

  2007: Burn en Unwind

  In januari 2007 speelt VanVelzen op Eurosonic Noorderslag in Groningen en verschijnt zijn tweede single, Burn. Burn wordt Alarmschijf en behaalt de top 10 van de hitlijsten.

  VanVelzens debuutalbum Unwind verschijnt op 16 maart 2007 en komt binnen op nummer één in de Nederlandse Album Top 100. Een deel van de liedjes is door VanVelzen zelf geschreven, in samenwerking met John Ewbank en Andreas Johnson.

  VanVelzen wint dit jaar voor Baby Get Higher de Schaal van Rigter, krijgt tijdens de uitreiking van de 3FM Awards de award voor "Beste Nieuwkomer" en ontvangt op de TMF Awards (Nederland), de prijs voor "Beste Album".

  2008: When Summer Ends en Duitsland

  Tijdens zijn Unwind-Tour kondigde VanVelzen de nieuwe single aan: When summer ends. Het nummer, dat VanVelzen samen schreef met John Ewbank, fungeerde als titelsong voor de film Zomerhitte. Hiervoor ontving VanVelzen een nominatie voor een Edison in de categorie "Beste nummer".

  Bovendien speelde VanVelzen dit jaar onder andere in de voorprogramma’s van Kelly Clarkson en Bon Jovi en won bij de uitreiking van de 3FM Awards van 2008 "Beste Live act".

  Ook in Duitsland werd Baby Get Higher uitgebracht als single en behaalde een 30e positie in de Airplay Top 100 aldaar.

  2009: Dubbelalbum: Take me in & Hear me out

  Op 16 januari 2009 kwam het nummer On My Way uit, als voorloper van het tweede album. Dit tweede album was een dubbelalbum welke in twee losse delen werd uitgebracht. Take me in verscheen in mei, en in september volgde Hear me out.

  Als tweede single van het album volgde Love Song, vergezeld van een opvallende video waarin dertig vrouwelijke fans de hoofdrol speelden.

  DJ Armin van Buuren bracht in het najaar een remix van VanVelzens song Broken Tonight wereldwijd uit. In de Verenigde Staten kwam het nummer op 18 binnen in de Hot Dance Chart. Ter promotie trad VanVelzen op met Van Buuren tijdens diens optredens op Dance Valley, op Malta, in Beiroet, in Dubai en in Vancouver (Holland Heineken House).

  Wederom ontvangt VanVelzen een Alarmschijf, dit keer voor Take Me In.

  2010: The voice of Holland

  In januari 2010 bracht VanVelzen tijdens Vrienden van Amstel een eerbetoon aan zijn muzikale helden, Queen. Hierna besloot Amstel om De Helden van Amstel tot een op zichzelf staand evenement te maken.

  VanVelzen is één van de vier coaches van The Voice Of Holland. In een gesprek met John de Mol geeft VanVelzen aan dat hij bang is dat het te veel om het uiterlijk van de talenten zal gaan. Het idee voor de blinde audities is geboren.

  Onder leiding van regisseur Bavo Galama maakt VanVelzen een nieuw theaterprogramma waarin, naast de verhalen achter de liedjes, het publiek een grote rol speelt. De Hear Me Out-tour doet onder andere het Luxor Theater (Rotterdam), het Chassé Theater en Koninklijk Theater Carré aan.

  2011: Gouden Harp

  Op 20 januari wint VanVelzens pupil Ben Saunders de finale van The voice of Holland.

  Ook krijgt VanVelzen uit handen van John Ewbank krijgt VanVelzen op een Gouden Harp uitgereikt namens de Stichting Buma Cultuur.

  Op 23 april van dat jaar komt een lang gekoesterde droom van VanVelzen uit, hij mag tijdens de uitreiking van de Eddy Christiani Award samen met Queen-gitarist Brian May de nummers Don't Stop Me Now en Tie Your Mother Down spelen.

  VanVelzen verzorgt in 2011 vijf keer het voorprogramma van Marco Borsato in het Sportpaleis (Antwerpen), en speelt zijn eerste eigen grote show in een volle Heineken Music Hall.

  2012: The Rush Of Life

  Begin 2012 wordt VanVelzens wassenbeeld in Madame Tussauds in Amsterdam onthuld.

  In april verschijnt VanVelzens derde studioalbum: The Rush Of Life, welke gelanceerd wordt vanaf 153 meter hoogte, op het dak van het Nationale Nederlanden gebouw in Rotterdam. VanVelzen brengt drie singles uit van het gelijknamige album: Too good to lose, The Rush Of Life en Sing Sing Sing, waarop de vader van Roel meezingt.

  2013: The Rush Of Life Theatertour en Congo

  VanVelzen en band trekken in 2013 met een nieuwe theatervoorstelling The Rush Of Life (naar het gelijknamige album) door het hele land. Kort na de laatste voorstelling in Carré kondigt VanVelzen voor het najaar van 2013 een reprise aan.

  Ook fungeert VanVelzen vanaf 2013 als ambassadeur voor stichting MasterPeace. Op uitnodiging van MasterPeace bezoeken VanVelzen en zijn band Congo-Kinshasa. In het kader van 'Music Above Fighting' zet VanVelzen samen met lokale popster Innocent Balumé (Innoss' B.) muziek in als 'wapen' voor verbroedering.

  VanVelzen schrijft daarnaast de titelsong voor de Nederlandse bioscoopfilm Soof, The Blessed Days. De bijbehorende video wordt eind 2013 bekroond met de '100%NL TV Award' voor videoclip van het jaar.

  2014: Masterpeace

  Samen met de Congolese Innoss' B. reist VanVelzen door het land om op Bevrijdingsdag op te treden op verscheidene bevrijdingsfestivals. Ondertussen verhuist VanVelzen naar een groter platenlabel, Sony Music Entertainment.

  Op 21 september vindt 'MasterPeace in Concert' plaats. Een evenement waarbij 14 artiesten uit conflictgebieden samen optreden. VanVelzen ontmoet hier het Keniaanse koor,'The Hibby GB's', welke later te horen zijn op de single Call It Luck.

  Serious Request vond dit jaar plaats in Haarlem, de woonplaats van VanVelzen. Onder de noemer 'Gitaarlem' schrijven 12 bekende Haarlemse artiesten een nummer speciaal voor het thema: 'Hands Off Our Girls'. VanVelzen schrijft het liedje Song For Furaha over zijn ontmoeting in Congo met een meisje genaamd Furaha.

  2015: Call It Luck

  Begin 2015 brengt VanVelzen Call It Luck uit. Op de single is, naast VanVelzens vaste band ook het Keniaanse koor 'The Hibby GB's' te horen.

  In het kader van '70 jaar bevrijding' heeft De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) VanVelzen gevraagd om muzikale invulling te geven aan nooit eerder vertoonde beelden van de bevrijding van Nederland in 1945. Hieruit is de meest recente single If The World’s Coming To An End gevloeid.

  Het nieuwste studioalbum zal na de zomer van 2015 verschijnen.

  Privéleven

  Tijdens de jaarwisseling van 2010-2011 is VanVelzen in België getrouwd met zijn vriendin Marloes– in de eerste minuut van 2011 gaf het paar elkaar het jawoord in intieme kring. Samen hebben zij twee zoons.

  Prijzen

  • 2007: 3FM Award voor 'Beste Nieuwkomer' en winnaar van de 'Schaal van Rigter' (4x genomineerd)
  • 2007: TMF Award voor 'Beste Album' (2x genomineerd)
  • 2008: Goud voor Unwind
  • 2008: 3FM Award voor 'Beste Live Act' (4x genomineerd)
  • 2009: Platina voor Unwind
  • 2010: Goud voor Take Me In & Hear Me Out
  • 2011: Gouden Harp namens Stichting Buma Cultuur
  • 2012: 100% NL Award (Hit van het jaar), samen met Marco Borsato, Angela Groothuizen en Nick & Simon als (The voice of Holland)
  • 2013: 100% NL TV Award (Beste videoclip van het jaar 2013), voor The Blessed Days.

  VanVelzen werd in 2006, 2007, 2008, 2010 en 2013 genomineerd voor een 3FM Award in de categorie 'beste zanger'.

  Discografie

  Dvd's

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing