The Milk feat. Idris Elba

  • Idrissa Akuna Elba (Londen, 6 september 1972) is een Engels acteur met een Ghanese moeder en een vader uit Sierra Leone. Hij won in 2012 een Golden Globe voor zijn hoofdrol als John Luther in de politieserie Luther. Elba maakte in 1994 zijn acteerdebuut met naamloze, eenmalige rolletjes in verschillende televisieseries. Hij debuteerde in 1999 op het witte doek, als Grégoire in de Franse komedie Belle maman.

    Elba trouwde in 1997 met Dormowa Sherman, maar in 2001 eindigde hun huwelijk in een echtscheiding. In 2002 werd nog wel hun dochter geboren.

    Filmografie

    *Exclusief televisiefilms

    • Thor: The Dark World (2013) - Heimdall
    • Mandela: Long Walk to Freedom (2013) - Nelson Mandela
    • Pacific Rim (2013) - Stacker Pentecost
    • Prometheus (2012) - Janek
    • Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2012) - Moreau
    • Thor (2011) - Heimdall
    • Takers (2010) - Gordon Jennings
    • The Losers (2010) - Roque
    • Legacy (2010) - Malcolm Gray
    • The Losers (2010) - Roque
    • Obsessed (2009) - Derek Charles
    • The Unborn (2009) - Arthur Wyndham
    • The Human Contract (2008) - Larry
    • RocknRolla (2008) - Mumbles
    • Prom Night (2008) - Detective Winn
    • This Christmas (2007) - Quentin Whitfield
    • American Gangster (2007) - Tango
    • 28 Weeks Later... (2007) - General Stone
    • The Reaping (2007) - Ben
    • Daddy's Little Girls (2007) - Monty James
    • The Gospel (2005) - Charles Frank
    • One Love (2003) - Aaron
    • Buffalo Soldiers (2001) - Kimborough
    • Sorted (2000) - Jam
    • Belle maman (1999, aka Beautiful Mother) - Grégoire

    Televisieseries

    *Exclusief eenmalige gastrollen

    • Luther - John Luther (2010 - 2013, vijftien afleveringen)
    • The Big C - Lenny (2010, vier afleveringen)
    • The Office US - Charles Miner (2009, zeven afleveringen)
    • The Wire - Russell 'Stringer' Bell (2002-2004, 37 afleveringen)
    • London's Burning - Cpl. Frost (2001, twee afleveringen)
    • Dangerfield - Matt Gregory (1999, twaalf afleveringen)
    • Ultraviolet - Vaughan Rice (1998, zes afleveringen)
    • Family Affairs - Tim Webster (1997-1998, vijf afleveringen)
    • Insiders - Robinson Bennett (1997, zes afleveringen)
    • Silent Witness - Charlie (1997, twee afleveringen)
    • The Governor - Officer Chiswick (1996, twee afleveringen)
    • Ruth Rendell Mysteries - Raffy (1996, vier afleveringen)

    Externe link

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.