Budapest (Behind the Scenes)

George Ezra

 • George Ezra Barnett (Hertford, 6 juni 1993) is een singer-songwriter uit Groot-Brittannië. Zijn muziek is een samensmelting van oud en nieuw, Brits en Amerikaans, met hier en daar een beetje Bob Dylan, Woody Guthrie en nieuwkomers als Crybaby en Sweet Baboo.

  Levensloop

  Ezra is opgegroeid in Hertford en volgde school aan de Simon Balle Secondary School. Ezra verlaat Londen voor Bristol en focust zich op zijn muziek. Hij treedt steeds meer op in de lokale pub en merkt al snel dat regelmatig voor een publiek spelen helemaal zijn ding is. Met die achterliggende gedachte besluit hij te stoppen met zijn studie.

  Ezra kwam in aanraking met muziek via zijn oudere zus (ze was vaste klant bij een lokaal podium The Marquee). Ezra maakte zijn debuut op dat podium toen hij 13 jaar oud was. Door in een coverband de vrouwelijke vocals te doen van Teenage dirtbag. Hij droeg hierbij eyeliner en de skinny jeans van zijn zus. Op 16-jarige leeftijd verliet hij school en ging werken bij een lokale snoepjesfabriek. Terwijl hij hier werkte studeerde hij voor een Btec (een Engels opleidingsniveau) in muziek voordat hij overstapte naar het British and Irish Modern Music Institute. Binnen een jaar had hij een platendeal met Columbia Records (deel van Sony Music).

  Carrière

  Ezra bracht zijn eerste ep Did you hear the rain? in september 2013 uit en de bijhorende muziekvideo die uitkwam op Vevo. Zijn tweede ep kwam in februari 2014 uit genaamd Cassy O' waarop 4 nummers te vinden zijn. Van de single Cassy O’ is een muziekvideo gemaakt die op Vevo is verschenen. De single Budapest werd een succes in Europa en leverde Ezra heel wat naambekendheid op.

  In de zomer van 2014 kwam zijn debuutalbum Wanted On Voyage uit. Deze bevat nieuwe nummers maar ook nummers van eerdere ep's.

  Daarnaast heeft hij als supportact gespeeld voor Lianne La Havas en Tom Odell.

  Erkenning

  In januari 2014 wordt Ezra genomineerd voor de titel "Sound of... 2014" van de BBC. Deze lijst bestaat uit artiesten waar we volgens de BBC het aankomende jaar veel van gaan horen. De zanger belandt niet op de eerste plek, want die gaat naar Sam Smith. Ezra wordt vijfde.

  In oktober 2013 brengt Ezra de ep Did you hear the rain? uit met daarop vier liedjes. Budapest is zijn debuutsingle. Ezra laat het nummer onder andere live horen tijdens Eurosonic Noorderslag 2014. En een half jaar eerder, in de zomer van 2013, staat de singer-songwriter al op het Engelse Glastonbury Festival.

  Hij behaalde daarnaast airplay op BBC Radio 1 met nummers als Did you hear the rain? en Budapest. Ook werd Ezra toegevoegd aan de "Brand New for 2014" van MTV, Vevo’s DSCVR Ones to Watch en iTunes New Artists 2014.

  Muziekstijl

  Ezra's muziek heeft voornamelijk invloeden van Bob Dylan en Woody Guthrie. Ezra's geluid wordt beschreven als bluesy met 'a voice beyond the years'.

  Discografie

  Singles

  Radio 2 Top 2000

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.