The Crystals

 • The Crystals is een Amerikaanse meidengroep uit New York City. Ze worden beschouwd als een van de belangrijkste meidengroepen van de eerste helft van de jaren 60. Ze hadden hits als There's no other (like my baby), Uptown, He's sure the boy I love, He's a rebel, Da doo ron ron (when he walked me home) en Then he kissed me, die allen werden geproduceerd door Phil Spector.

  Geschiedenis

  Eerste succes

  Begin jaren 60 vormden Barbara Alston, Mary Thomas, Dolores "Dee Dee" Kenniebrew, Myrna Giraud en Patricia "Patsy" Wright The Crystals, met behulp van Benny Wells, een oom van Alston. Al snel tekende de groep een contract op Philles Records, het platenlabel van Phil Spector. In november 1961 bracht de groep hun eerste single uit. There's no other (like my baby) was een door gospel beïnvloed nummer, dat werd geschreven door Spector en diens compagnon Lester Sill. Op het nummer zong Alston leadzang. Het nummer bereikte de 20e plaats van de Billboard Hot 100. De tweede single was Uptown, dat voor de groep werd geschreven door Barry Mann en Cynthia Weil. Na het succes van deze single werd Giraud, die zwanger was geraakt, vervangen door Dolores "LaLa" Brooks. Hierna volgde de single He hit me (and it felt like a kiss). Deze single, geschreven door Carole King en Gerry Goffin, werd, door het omstreden onderwerp, slechts een bescheiden hit. Deze single werd gevolgd door het album Twist uptown.

  Darlene Love

  Na het floppen van de derde single nam Spector enkele nummers op met Darlene Love en haar backingband The Blossoms, die hij uitbracht onder de naam The Crystals. Het eerste nummer uit deze sessie die Spector uitbracht was He's a rebel, dat werd geschreven door Gene Pitney. De single bereikte de eerste plaats van de Billboard Hot 100. De tweede single werd He's sure the boy I love, wederom van de hand van Mann en Weil, dat de 11e plaats bereikte. Hierna bracht Spector, om een breuk met Sill te forceren, het oncommerciële Let's dance the screw uit. Dat zowel op de a-kant, in een versie van 5 minuten, als op de b-kant, in een tragere versie van 8 minuten, van de single kwam te staan. Hoewel de plaat onder de naam The Crystals werd uitgebracht, is het niet duidelijk of The Crystals, Darlene Love of een andere zangeres de leadzang verzorgde. Sill trok de single terug uit de winkels en verbrak zijn samenwerking met Spector, die hierna weer aan het werk ging met de originele Crystals. In februari 1963 verscheen He's a rebel, het tweede album van The Crystals. Dit album bevatte echter 9 nummers van het debuutalbum Twist uptown, aangevuld met drie nummers gezongen door Darlene Love.

  Terug naar de originele bezetting

  In 1963 kwam de groep, met uitzondering van Thomas, weer bijeen in de studio van Spector. Alston, die bekend stond om haar plankenkoorts, deed een stapje terug, waarna Dolores "LaLa" Brooks voortaan de leadzang op zich nam. De eerste singles waarop Brooks als leadzangeres te horen was, waren Da doo ron ron en Then he kissed me, die beide werden geschreven door Spector met Jeff Barry en Elle Greenwich. Beide singles bereikten de top 10 van de Billboard Hot 100 en er verscheen een eerste verzamelalbum van de groep. Hierna nam Dolores "LaLa" Brooks drie kerstnummers op voor het album A Christmas gift for you from Phil Spector, die op het album, waarop Darlene Love als solozangeres te horen was, gepresenteerd werden onder de naam The Crystals.

  Einde van de band

  Begin 1964 ging de band op tournee door Europa en bracht de band nog twee singles uit van de hand van Spector, Barry en Greenwich, Little boy en All grown up. Beide singles wisten geen indruk te maken. In hetzelfde jaar kwam het tot een breuk met Spector, omdat de band vond dat Spector te veel macht had over het repertoire en dacht dat Spector royalty's achterhield. Spector zelf focuste zich ondertussen steeds meer op The Ronettes, waarin zijn latere vrouw Ronnie Spector zat. Kort hierna verliet Wright de groep, zij werd vervangen door Frances Collins, die eerder als danseres actief was bij de band. Eind 1964 verliet ten slotte oud-leadzangeres Alston de band, waardoor de band werd gereduceerd tot een trio. In 1965 bracht de band nog twee singles uit bij United Artists, die beide flopten. De laatste van de twee, I got a man, werd al opgenomen onder de naam "The Crystals featuring La La Brooks". Kort hierna verliet Brooks de band, om een solocarrière te beginnen. Dit betekende effectief het einde van de band.

  In 1967 kwam Kenniebrew weer in contact met Alston, die bezig was met het opnemen van enkele nummers. De producer stelde voor dat de twee samen een nummer zouden opnemen. Het tweetal besloot hiervoor ook Mary Thomas te vragen, waardoor 3 van de 5 originele leden weer bij elkaar kwamen. Ze namen de nummers Ring-a-ting-a-ling en Should I keep on waiting op, die dat jaar onder de naam The Crystals op single verscheen. Het nummer bereikte de hitlijsten niet en de band ging wederom uit elkaar.

  In 1971 kwamen The Crystals weer bij elkaar en momenteel toert de band nog steeds. Dee Dee Kenniebrew is echter het enige overgebleven originele lid.

  Bandleden

  Discografie

  Albums

  Radio 2 Top 2000

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.