Dame Kiri Te Kanawa with the New Zealand Symphony Orchestra

 • Dame Kiri Janette Te Kanawa ONZ, AC, DBE (Gisborne, 6 maart 1944) is een Nieuw-Zeelandse operazangeres. In 1981 zong ze tijdens de bruiloft van Prins Charles en Diana Frances Spencer.

  Te Kanawa werd als Claire Mary Teresa Rawstron geboren te Gisborne op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Ze heeft zowel Maori als Europees bloed, maar er is maar weinig bekend over haar natuurlijke ouders, doordat ze als baby werd geadopteerd door een Ierse moeder en een Maori vader. Haar onderwijs genoot ze op het Saint Mary's College Auckland. In haar tienerjaren was ze een popster, en was ze een populair entertainer in clubs in Nieuw-Zeeland.

  Ze leerde opera zingen van Dame Sister Mary Leo, een bekende Nieuw-Zeelandse opera-coach. Ze begon haar carrière als mezzosopraan, maar ontwikkelde zich tot sopraan. Haar opname van het Nonnenkoor uit de opera Casanova van Johan Strauss behaalde Nieuw-Zeelands eerste gouden plaat.

  Carrière

  In 1965 won ze de prestigieuze Mobil Song Quest, een wedstrijd waarbij allerlei verschillende zangers (uit de wereld van jazz, pop en klassiek) streden om de hoofdprijs - een beurs om in Londen te studeren.

  In 1966 begon ze, zonder auditie, aan het London Opera Centre, en studeerde onder begeleiding van James Robertson. Haar eerste rol was die van Tweede dame in Die Zauberflöte. Na een aantal andere rollen was het haar rol als Idamante in Wolfgang Amadeus Mozarts Idomeneo die haar een driejarig contract bezorgde met het Royal Opera House in Covent Garden. Zij zong met veel succes in verschillende rollen, en haar naam werd bekend. Ze trad in 1971 voor het eerst op in de Verenigde Staten op een operafestival in New Mexico in de rol van de gravin in Le nozze di Figaro. Deze rol speelde ze opnieuw in Covent Garden en in 1972 in de San Francisco Opera. Ze had haar debuut in de Metropolitan Opera in 1974 als Desdemona in Otello, waarbij ze op het laatste moment de rol overnam van een zieke Teresa Stratas.

  In de jaren erna speelde ze in opera's over de hele wereld, alsook Donna Elvira in Joseph Loseys film Don Giovanni uit 1979.

  Te Kanawa trad in 2010 terug uit de operawereld, in de rol van Marschallin in Richard Strauss' Der Rosenkavalier bij de Oper Köln. Ze geeft nog wel concerten.

  In 2013 speelde zij een acteertalent in de Britse dramaserie Downton Abbey.

  Eerbewijzen

  Te Kanawa heeft veel eretitels ontvangen:

  • Dame Commander of The Order of the British Empire (1982)
  • Companion of the Order of Australia (1990)
  • Order of New Zealand 1995

  Daarnaast heeft ze verschillende eredoctoraten van de volgende universiteiten in het Verenigd Koninkrijk:

  • Universiteit van Cambridge
  • Universiteit van Dundee
  • Universiteit van Durham
  • Universiteit van Nottingham
  • Universiteit van Oxford
  • Universiteit van Sunderland
  • Universiteit van Warwick

  alsook van drie universiteiten in de rest van de wereld, namelijk Chicago, Auckland en Waikato.

  Voorts is ze honorary fellow van Somerville College, Oxford en Wolfson College, Cambridge. Ze is de beschermvrouwe van Ringmer Community College, een school in het zuidoosten van Engeland.

  Op 12 juni 2008 nam ze de Oeuvreprijs Edison Klassiek in ontvangst tijdens het Edison Klassiek Gala in de Ridderzaal te Den Haag.

  Discografie

  • 1985 - Kiri Blue Skies met het Nelson Riddle Orchestra, uitgegeven door Decca, 414 661-1
  • 2003 - Kiri, Maori Songs, EMI Classics

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.