I'm Outta Love

Anastacia

 • Anastacia Lyn Newkirk (Chicago, 17 september 1968) is een Amerikaans zangeres. Naar haar eigen mening zingt ze sprock: een mix van soul, pop en rock. Zij is bekend geworden onder de naam Anastacia.

  Biografie

  Jeugd

  Anastacia komt uit een muzikale familie. Haar vader was zanger in het nachtclubcircuit, haar moeder is actrice. De zangeres werkte - voor haar doorbraak - in muziektheaters en deed mee aan producties op Broadway. Daarnaast volgde zij een studie in Manhattan, New York, de stad waar ze samen met haar moeder heen was verhuisd nadat haar ouders gescheiden waren.

  Carrière

  Later kwam Anastacia in contact met Lisa Braudé. Braudé werd Anastacia's manager. Met haar hulp probeerde de zangeres een platendeal in de wacht te slepen. Voor het zover was danste ze onder meer in Salt'n'Pepa's videoclip 'Twist and shout' en deed ze in 1998 mee aan het programma The Cut op MTV. Presentatrice van het goed bekeken programma was wijlen Lisa 'Left Eye' Lopes en die bleek meteen een groot fan van de zangeres te zijn. Met gemak behaalde Anastacia de finale van het programma en dat leverde haar een platencontract op bij Epic Records / Sony Music. Naar verluidt had Michael Jackson, die onder de indruk was van haar optreden in The Cut daar een belangrijk aandeel in.

  Op 21 april 2007 trouwde Anastacia met haar bodyguard Wayne Newton. De ceremonie vond plaats in Huatulco, te Mexico. Haar jurk was ontworpen met als thema '1940 - het oude Hollywood'. De zangeres ontwierp de jurk samen met Jenny Packham. Als nummer voor hun openingsdans kozen ze voor For You van Kenny Lattimore.

  Anastacia zong ook samen met de Belgische zangeres Natalia in de concertreeks Natalia meets Anastacia. De optredens vallen begin 2011 in het Antwerps Sportpaleis.

  In 1999 begon Anastacia aan de opnames van haar debuutalbum. Medio 2000 werd de plaat onder de titel Not That Kind uitgebracht. Als eerste single verscheen het nummer I'm Outta Love in 1999. Als gevolg van de goede promotie groeide zowel de single als het album over de hele wereld uit tot een succes. Typerend in die periode was dat Anastacia als blonde vamp door het leven ging, en aangezien haar stem klonk als die van een zwarte soulzangeres, bleek dat een magische combinatie van talenten. Daarnaast was Newkirk een persoon die graag brillen droeg, en dan ook zo trendy mogelijk. Het is tot op heden haar handelsmerk. Ondanks haar succes in Europa, Azië en Australië bleek het publiek in de VS niet erg onder de indruk te zijn van Anastacia's muziek. I'm Outta Love gooide daar alleen hoge ogen in de Dance charts en het album kwam niet hoger dan de 168e plaats. Omdat het buiten de VS wel voor de wind ging, besloot Anastacia op een later tijdstip haar carrière in Amerika uit te bouwen. Van Not That Kind verschenen na I'm Outta Love nog de nummers Not That Kind, Cowboys & Kisses en Made For Lovin' You op single, allemaal met wisselend succes. Het album ging wereldwijd zo'n 5 miljoen keer over de toonbank.

  De populariteit van de zangeres groeide met dagen en al gauw bleek dat ze een enorme schare trouwe fans had opgebouwd. Tussen alle promotiewerkzaamheden en optredens door werkte Anastacia aan haar tweede album, dat in het najaar van 2001 verscheen onder de naam Freak Of Nature. Opnieuw leverde de zangeres een plaat af met hoog aangeschreven composities, waarvan ze het grootste gedeelte zelf schreef. Als eerste single verscheen Paid My Dues, waarmee de zangeres zich opnieuw plaatste aan de top van wereldsterren. Daaropvolgende singles One Day In Your Life, Why'd You Lie To Me en You'll Never Be Alone dreven de verkoop van het tweede album naar ongekende hoogte. Medio 2002 nam Anastacia het nummer Boom! op, het officiële themalied voor de FIFA World Cup van dat jaar. Tijdens de opening van de spelen in Korea trad de zangeres live met dit nummer op. Elders dat jaar werd er een tweede poging gedaan om Anastacia in de VS opnieuw te laten doorbreken. Een speciale editie van Freak Of Nature werd daar in mei uitgebracht en ondanks het feit dat het album nieuw binnenkwam op nummer 27, zakte het in de week daarna al weer naar 104. Toen het album in de VS uitkwam, droeg Anastacia de plaat op aan Lisa 'Left Eye' Lopes, die kort daarvoor de dood vond tijdens een auto-ongeluk. Freak Of Nature verkocht wereldwijd zo'n 7 miljoen stuks.

  Voor de soundtrack van de speelfilm Chicago nam Anastacia het nummer Love Is A Crime op. Het zou eigenlijk als single uitkomen, maar dat ging niet door toen in 2003 borstkanker bij de zangeres werd vastgesteld. Alle promotiewerkzaamheden werden gestaakt en al snel ging Newkirk onder het mes. De operatie verliep voorspoedig en artsen slaagden erin het kwaadaardige gezwel uit Anastacia's borst te verwijderen. Hierna had Newkirk tijd nodig om van de ziekte te herstellen, iets dat ongeveer een jaar duurde. Tijdens deze periode begon de zangeres te werken aan nummers voor een geheel nieuw album. Begin 2004 maakte Newkirk een grootse comeback met het album Anastacia en de single Left outside alone. Op dit album maakte de zangeres een uitstapje naar de rockmuziek. De combinatie van Soul, Pop en Rock resulteerde in een nieuwe muziekstijl: Sprock, zoals Anastacia het zelf omschreef.

  Wereldwijd scoorde Anastacia met Left outside alone haar zoveelste hit en het album vloog de winkels uit. In tegenstelling tot haar vorige albums werd Anastacia niet in de VS uitgebracht. Wel probeerde het label Left outside alone als single tot een succes te maken, maar wegens weinig airplay liep dit uit tot niets. Met dit album aan haar zijde ging Newkrik voor de eerste maal op wereldwijd tournee: Anastacia: Live At Last. De meeste concerten tijdens de tournee waren binnen korte tijd uitverkocht. Live bleek Anastacia een artieste van topformaat te zijn. De tournee werd zelfs zo goed bevonden dat er - nadat er telkens data aan de planning werden toegevoegd - besloten werd om een extra tournee te houden: de Encore Tour. Opnieuw stond Newkirk avond aan avond een show in diverse plaatsen te geven. Tijdens de tournee bleef ze de hoogste regionen van de hitlijsten bezet houden met de singles Sick & Tired, Welcome To My Truth en Heavy On My Heart. Ook behaalde ze groot succes met Everything Burns, een duet tussen haar en Ben Moody, opgenomen voor de speelfilm The Fantastic Four. Van het nieuwste album werden wereldwijd 9 miljoen stuks verkocht.

  In 2005 bleek de zangeres voldoende succes behaald te hebben om er een 'greatest hits' album mee te vullen. Dit gebeurde dan ook. Net voor Kerstmis verscheen er een verzamelalbum onder de titel Pieces Of A Dream. Naast alle grote hits, bevatte dit schijfje ook een aantal nieuw opgenomen tracks, waaronder het nummer Pieces Of A Dream dat als single werd uitgebracht. Begin 2006 verscheen I Belong To You, een duet tussen Anastacia en zanger Eros Ramazzotti. In diverse Europese landen werd het nummer een groot succes. Rond die tijd werd ook - na vele vertragingen - de dvd Live At Last uitgebracht met daarop een impressie van de wereldtournee die Anastacia had gehouden. In augustus 2006 heeft de zangeres ook haar eigen kledinglijn uitgebracht: Anastacia by s.Oliver dit duurde slechts twee jaar. In april 2007 trouwde ze met haar bodyguard, Wayne Newton.

  Het vijfde album van Anastacia, Heavy Rotation genaamd, werd 27 oktober 2008 uitgebracht in Europa, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Azië en Nieuw-Zeeland. In 2009 volgde de rest van de wereld. Het door Ne-Yo geschreven nummer I Can Feel You verscheen als leadsingle maar leverde niet het gewenste resultaat op. De verkoop van het album viel ook enigszins tegen, in vergelijking met Anastacia's eerdere platen. Toch ging de zangeres met dit album op tournee door Europa. De zalen waar ze speelde waren weliswaar kleiner dan de grote plekken die ze met haar vorige tournee aflegde, maar de tournee kon uiteindelijk als een succes beschouwd worden gezien de goede verkoop van tickets.

  In oktober 2009 liet Anastacia weer van zich horen, en wel met de single 'Stalemate', een duet met de Britse band Ben's Brother. Het nummer doet sterk denken aan de 'oude Anastacia-stijl' en schept daardoor zeker hoge verwachtingen.

  In 2010 kwam Dima Bilan in Moskou met de single "Safety" hieraan werkt ook Anastacia mee. Het nummer werd in mei 2010 voor het eerst ten gehore gebracht in Dima's woonplaats Moskou.

  Een single, enkel uitgebracht via iTunes is een samenwerking van Anastacia en Natalia ter promotie van hun concerten dat ze begin 2011 samen geven in het Sportpaleis te Antwerpen. Deze concerten krijgen de naam 'Natalia meets Anastacia'.

  Na een periode van afwezigheid verschijnt op 9 november 2012 het nieuwe album It's a Man's World via iTunes. De cd-uitgave volgt enkele dagen later op 15 november 2012. It's a Man's World is het vijfde studioalbum en bestaat uit covers van door (oorspronkelijk) mannen gezongen rocknummers.

  In 2014 verscheen, nadat Anastacia een jaar lang afwezig was, het zesde studioalbum van Anastacia, vol met zelfgeschreven nummers. Voordat het album uitkwam, verscheen eerst haar single 'Stupid Little Things'. Op iTunes werd het nummer verkocht met 'Dark White Girl' meegeleverd. Dit album beschrijft zij zelf als haar eerste echte album die zij gemaakt heeft in 10 jaar. In het teken van 'Sprock' was dit één van haar persoonlijkste albums die zij ooit heeft uitgebracht. Als vervolg op het album kwam er ook een tour, de 'Resurrection tour'die begon op 19 oktober 2014. Na een aantal shows heeft ze de rest van de shows moeten verplaatsen, als gevolg van een heftige longontsteking. De tour werd vervolgd op 11 januari 2015 in Rome, Italië. De tour heeft ze uitgebreid naar landen waar ze nog nooit is geweest met één van haar tours.

  Trivia

  • Nadat borstkanker werd vastgesteld, richtte ze (na haar herstel) een fonds op, ten behoeve van jonge vrouwen met borstkanker. In februari 2013 moest ze haar geplande tournee afzeggen omdat opnieuw borstkanker bij haar geconstateerd is.
  • Anastacia heeft een bekend imago als brildraagster. Ze was eveneens een pionier in het uitdragen van de brillenmode. Anastacia brak door in de tijd dat de moderne brillenmode zijn opmars deed en de bril promoveerde tot sexy modeobject. Anastacia werd een rolmodel van een groeiend aantal vrouwen die een hippe bril verkozen boven lenzen.
  • Eind augustus 2008 gaf Anastacia toe dat ze gelogen heeft over haar leeftijd. Toen bij haar borstkanker werd geconstateerd, zei ze 31 jaar te zijn; ze was toen 35 jaar. Ze zegt dit gedaan te hebben om jonge vrouwen erop attent te maken dat zij ook borstkanker kunnen krijgen. Als naar haar leeftijd gevraagd werd, zei ze vaak dat ze 'in de 30' was.[3]
  • Anastacia heeft de ziekte van Crohn.[4]

  Discografie

  Dvd's

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.