Mel Tormé

  • Melvin Howard Tormé (Chicago, 13 september 1925 - 5 juni 1999), ook wel bekend als The Velvet Fog, was een Amerikaans muzikant die bekend is door zijn jazzzang. Hij was ook jazzcomponist en -arrangeur, drummer, acteur en auteur van vijf boeken. Hij schreef het nummer "The Christmas Song" (ook bekend als "Chestnuts Roasting on an Open Fire", in het Nederlands "kastanjes roosteren op een open vuur") met Robert Wells.

    Biografie

    Tormé werd geboren in Illinois, in Chicago. Hij had Russisch-Joodse ouders, met als toenmalige achternaam Torma. Echter werd deze achternaam veranderd naar Tormé. Hij zong voor het eerst professioneel op 4-jarige leeftijd met het Coon-Sanders Orkest. Hij zong het nummer "You're Driving Me Crazy" (Nederlands: "Je maakt me gek") in een restaurant. Tussen 1933 en 1941 trad hij op bij diverse radioprogramma's. Hij schreef zijn eerste nummer op 13-jarige leeftijd, waarna zijn eerste nummer "Lament to Love" drie jaar later werd uitgebracht. Als tiener zong, arrangeerde en drumde hij. Hij drumde in een band onder leiding van Chico Marx van de Marx Brothers. Hij studeerde in 1944 af op de Chicago's Hyde Park High School.

    Overzicht

    Bibliografie

    • The Other Side of the Rainbow (1970), over zijn tijd als muzikaal adviseur van Judy Garlands tv-show
    • Wynner (1978), een roman
    • It Wasn't All Velvet (1988)
    • Traps — The Drum Wonder: The Life of Buddy Rich (1991)
    • My Singing Teachers: Reflections on Singing Popular Music (1994)

    Filmografie

    • Higher and Higher (1943)
    • Ghost Catchers (1944)
    • Pardon My Rhythm (1944)
    • Resisting Enemy Interrogation (1944)
    • Let's Go Steady (1945)
    • Junior Miss (1945)
    • The Crimson Canary (1945)
    • Janie Gets Married (1946)
    • Good News (1947)
    • Words and Music (1948)
    • Duchess of Idaho (1950)
    • The Fearmakers (1958)
    • The Big Operator (1959)
    • Girls Town (1959)
    • Walk Like a Dragon (1960)
    • The Private Lives of Adam and Eve (1960)
    • The Patsy (1964)
    • A Man Called Adam (1966)
    • Land of No Return (1978)
    • Artie Shaw: Time Is All You've Got (1985)
    • The Night of the Living Duck (1988)
    • Daffy Duck's Quackbusters (1988)
    • The Naked Gun 2½: The Smell of Fear (1991)

    Televisiewerk

    • The Mel Tormé Show (1951–1952)
    • TV's Top Tunes (presentator in 1951)
    • Summertime U.S.A. (1953)
    • The Comedian (1957)
    • The Pat Boone Chevy Showroom (1960)
    • To Tell the Truth (1964)
    • The Lucy Show as Mel Tinker (1965–1967)
    • Run for Your Life, with Ben Gazzarra
    • You Don't Say! (1967)
    • The Virginian (speciale gast 1968)
    • It Was a Very Good Year (1971)
    • Pray TV (1982)
    • Hotel (1983)
    • Night Court (1986–1992)
    • A Spinal Tap Reunion: The 25th Anniversary London Sell-Out (1992)
    • Pops Goes the Fourth (1995)
    • Seinfeld (1995)
    • Sliders (1996)

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing