Poco

 • Poco is een Amerikaanse countryrockband, ontstaan in 1968 na het uiteenvallen van Buffalo Springfield. De band wordt wel gezien als de wegbereider voor de country-rock die bands als The Eagles inspireerden.

  Geschiedenis

  Eerste jaren

  De eerste bezetting bestond naast de oud Buffalo Springfield-leden zanger en slaggitarist Richie Furay en Jim Messina (leadgitaar en zang) uit Rusty Young, (steelgitaar en dobro), George Grantham (drums en zang) en Randy Meisner (basgitaar en zang). Laatstgenoemde verliet de band al vòòr het uitkomen van de eerste LP, Pickin'up the pieces. Hij zal na enkele zijpaden meehelpen om de groep The Eagles op te richten; Timothy B. Schmit volgde hem op. De albums Poco (1971) en Deliverin' (1972) volgden in deze bezetting, waarna medio oktober 1972 Messina de band verliet om met Kenny Loggins het duo Loggins & Messina op te richten. Paul Cotton volgde hem op en bracht wat meer rock-'n-roll met zich mee. De volgende drie LP's "From the inside", "A good feelin' to know" en "Crazy Eyes" waren verschenen toen Furay begin 1974, teleurgesteld in het succes, de band verliet om in Souther Hillman and Furay Band op te duiken en eindelijk die hit te scoren waar hij zo naar verlangde.

  Na het vertrek van Richie Furay

  De derde periode van de band begint met het overgangsalbum Seven, waarna Cantamos verschijnt, een album wat voor het eerst de songwriter-talenten van Rusty Young laat horen. Live was vervolgens een verplicht nummer om de platenmaatschappij tevreden te stellen maar die laat wel een band in topvorm horen. Bij ABC verschijnen vervolgens Head over heels, Rose of cimarron en Indian Summer, waarna in 1977 Schmit en Grantham na een succesvolle tour waarvan de opnames veel later pas zouden verschijnen op het album The last round up Poco verlieten. Paul Cotton en Rusty Young heffen Poco op maar solo lukt het beide niet. Schmitt en Grantham werden vervangen door Steve Chapman en Charlie Harrison. Ironisch genoeg ging Schmit Randy Meisner als basgitarist bij The Eagles vervangen. Het viertal nam Legend op in 1979 met daarop de hits Heart of the night en Crazy love, welke laatste een millionseller werd en Poco eindelijk het succes brengt waar het zo lang naar zocht. Kim Bullard kwam de groep medio 1980 versterken en met hen vier albums opnam: Under the gun, een gehaast vervolg op Legend, Blue and gray een conceptalbum over de Amerikaanse burgeroorlog, Cowboys and Englishmen , een verzamelalbum met covers gemaakt voor het label, en Ghost town. Op het daarop volgende album Inamorata uit 1984 verzorgen Furay, Schmit en Grantham backingvocals.

  Legacy uit 1989 (geproduceerd door Richard Marx), met de grote hit Call it love, is een reunië van de oorspronkelijke bezetting met Randy Meisner en Jim Messina.

  Heden

  Poco bestaat en toert nog steeds. De groep brengt LP's uit en toert door Europa en Noord-Amerika. Daarnaast werken de leden aan soloprojecten. De huidige bezetting luidt: stichtend lid Rusty Young, oudgedienden Paul Cotton (sinds 1973), Jack Sundrud (sinds 1987) (basgitaar en zang). Als drummer nieuweling George Lawrence omdat George Grantham tijdens een concert in 2004 een beroerte kreeg. Poco's recentste albums zijn Running horse (2003), Keeping the legend alive, inclusief dvd (2004), Bareback at big sky (2005, een unplugged cd), The Wildwood sessions (2006) en de pas teruggevonden liveopnames uit 1977 met Grantham, Schmit en een surpriseoptreden van Furray: The last roundup (2006).

  In 2009 vond er een reünie plaats met Timothy B. Schmit, Richie Furay en Jim Messina tijdens een Amerikaans countryfestival (Stagecoach). In april 2010 stapte Paul Cotton uit Poco. Hij werd vervangen door keyboardspeler en zanger Micheal Webb. In deze bezetting is men in 2011 begonnen om een nieuw album op te nemen.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.