The Common Linnets

 • The Common Linnets is een band bestaande uit Ilse DeLange, JB Meijers, Jake Etheridge, Rob Crosby en Matthew Crosby. Met dan nog lid Waylon bereikte het in mei 2014 de tweede plaats op het Eurovisiesongfestival 2014 in Kopenhagen met Calm After the Storm, afkomstig van het debuutalbum The Common Linnets. The Common Linnets won op het festival twee Marcel Bezençon Awards: voor het beste optreden en het beste lied.

  Naamgeving

  Common linnet is de Engelse benaming voor de kneu, een kleine zangvogel. Inwoners van de regio Twente worden behalve tukkers ook wel 'heikneuters' genoemd, waarmee in de breedste betekenis een simpel iemand wordt bedoeld die van het platteland komt. Tukker en heikneuter zijn beide streeknamen voor de kneu die op de heide voorkomt als broedvogel.

  Geschiedenis

  DeLange nam in 2013 het initiatief voor het oprichten van The Common Linnets en vroeg Waylon aan te sluiten. De twee kennen elkaar al sinds hun tienerjaren. Ze zijn beiden actief in de countryscene. Toen DeLange een project wilde starten met verschillende artiesten, dacht ze ook aan Waylon. Beide artiesten delen een passie voor country, bluegrass en folkmuziek, wat aan de basis stond voor The Common Linnets.

  Er werden sessies gedaan in de Ardennen en Nashville, waar DeLange al eerder actief was. Onder anderen de Drentse folk-/countrymuzikant Daniël Lohues begeleidde het duo. De missie was om 'echte' countrymuziek te maken, geïnspireerd door sterren als Emmylou Harris, Johnny Cash, Crosby, Stills, Nash & Young en James Taylor.

  In het najaar van 2013 werd er hard gewerkt aan een album. Gedurende de sessies werden DeLange en Waylon gevraagd om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Na het succes van Anouk werd opnieuw een artiest van naam gezocht. DeLange en Waylon gingen akkoord.

  Songfestival

  Op 25 november 2013 werd in de Wisseloord Studio's bekendgemaakt dat The Common Linnets Nederland zouden gaan vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2014. Op dat moment had het duo vijftien nummers geproduceerd, en begin 2014 waren er 28 nummers om een keuze uit te maken. Op 4 maart 2014 werd in het televisieprogramma De Wereld Draait Door bekendgemaakt dat Calm After the Storm de muzikale inzending van DeLange en Waylon werd. Een week later werd in dat programma het lied voor het eerst live ten gehore gebracht. Een dag later was de officiële première op Radio 2. De single werd in eerste instantie met gemengde gevoelens onthaald op sociale media, maar belandde desondanks meteen in de hoogste regionen van de downloadlijsten.

  Op het festival in mei werden The Common Linnets tweede achter winnaar Conchita Wurst. Het was de beste prestatie van Nederland sinds de winst van Teach-In in 1975.

  Europese doorbraak

  Het nummer Calm After the Storm werd na het Songfestival een Europese hit met top 10-noteringen in onder meer België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

  Ook het debuutalbum The Common Linnets werd in Europa goed ontvangen. Het album, dat twee dagen voor de grote finale van het songfestival uitkwam, ging alleen al in Nederland binnen een week vijftigduizend keer over de toonbank. In oktober werden zowel de single als het album met goud beloond in Duitsland en Oostenrijk. Ook hebben de Common Linnets een EBBA award 2015 gewonnen.

  Breuk met Waylon

  Vanwege het succes na het Songfestival kwam er een Europese promotietour. Waylon deed daar niet aan mee en zijn zangpartijen werden overgenomen door de Amerikaanse muzikant Jake Etheridge en gitarist JB Meijers. De afwezigheid van Waylon ging niet aan het Nederlandse publiek voorbij. Ook veel media vroegen zich af waar Waylon was gebleven. De zanger gaf uiteindelijk zelf duidelijkheid door te melden dat hij alleen mee wilde doen als er sprake zou zijn van gelijkwaardige artistieke inbreng. Ook wilde Waylon zich liever op zijn solocarrière richten.

  De breuk kwam voor het grote publiek onverwacht, met name omdat vlak na het Songfestival in RTL Late Night de suggestie werd gewekt dat Ilse DeLange en Waylon samen Europa in wilden. DeLange zei in augustus in hetzelfde programma dat het geen houdbare situatie meer was, maar dat de samenwerking hoe dan ook geknapt zou zijn. Volgens de zangeres hadden zij en Waylon heel verschillende ideeën over veel zaken. De meningsverschillen waren zo ver opgelaaid dat ze stelde 'nooit meer terug' naar die tijd te willen. DeLange omschreef de periode als de mooiste uit haar carrière maar tegelijkertijd als de zwartste periode die ze ooit gekend heeft.

  Op het Tuckerville-festival dat op 21 juni 2014 in de Grolsch Veste werd gehouden, trad Waylon voor de eerste keer sinds het Songfestival, en tevens voor het laatst, met DeLange op als The Common Linnets. De spanningen tussen Waylon en DeLange waren desondanks zichtbaar voor de oplettende concertbezoeker.

  Promotietour in binnen- en buitenland

  Na de promotietour volgde in het najaar van 2014 een Europese tournee langs onder meer Londen, Wenen en verschillende Duitse steden. Ook worden enkele Nederlandse clubs aangedaan. Het repertoire bestaat naast nummers van The Common Linnets ook uit eigen liedjes van DeLange. In september 2014 kwam Waylon weer terug op de zaak in NRC Next. Het zou al vanaf het begin niet willen vlotten tussen de twee artiesten, er was groot verschil van inzicht. Waylon zou soms weggelopen zijn van de opnamesessies terwijl de rest van de musici doorging met opname. Waylon zou gedurende de korte tijd de vrede bewaard te hebben vanwege commerciële belangen, maar zag geen mogelijkheid de samenwerking te verlengen. Ook zijn keuze qua kleding viel niet goed in de rest van de groep.

  Opvolging

  Zonder Waylon wordt in 2014 en 2015 gewerkt aan een opvolger van het debuutalbum The Common Linnets. Wanneer de cd moet verschijnen, is nog niet bekend. Wel werd bekend dat de groep de Nederlandstalige liedjes heeft gecomponeerd voor de musical gebaseerd op het boek De tweeling van Tessa de Loo.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.