Conchita Wurst

 • Tom Neuwirth (Gmunden, 6 november 1988) is een Oostenrijkse zanger die sinds enkele jaren voornamelijk in travestie optreedt met als artiestennaam Conchita Wurst. In 2014 won hij namens Oostenrijk met het nummer Rise Like a Phoenix het Eurovisiesongfestival.

  Biografie

  In 2006 nam Neuwirth deel aan de Oostenrijkse talentenjacht Starmania, waar hij verloor in de finale van Nadine Beiler. In februari 2007 stapte hij in de boyband Jetzt Anders!, waar ook Falco Luneau deel van uitmaakte, maar deze viel in november datzelfde jaar nog uit elkaar. De zanger verdween van het toneel tot hij in 2011 als de travestiet Conchita Wurst opnieuw ging optreden.

  In de talentenshow Die Große Chance haalde hij als Conchita Wurst de finale, maar won niet. De populariteit van Conchita, die als 'vrouw' opvalt door het hebben van een baard, groeide. In 2012 nam hij als Conchita Wurst met het cabaretachtige nummer That’s what I am deel aan de nationale preselectie voor het Eurovisiesongfestival. In de superfinale verloor hij van Trackshittaz.

  Sinds de deelname aan de Oostenrijkse preselectie bracht hij als Conchita Wurst geen nieuwe muziek meer uit, maar wel kwam het tot optredens in binnen- en buitenland, zoals op de Gay Pride van Stockholm en Berlijn. Fotograaf Manfred Bauman maakte een fotoreportage van de artiest en modeontwerper Jean Paul Gaultier vond in de zanger een nieuwe muze. Hij gaf Conchita een plaats op de eerste rij tijdens een defilé en achteraf bood hij het alter ego een plaats als model op zijn catwalk aan.

  In Duitsland werd Neuwirth bekend door deel te nemen aan het televisiesurvivalprogramma Wild Girls, waarin jetsetdames moesten zien te overleven bij een primitieve Afrikaanse stam. Hij behaalde als Conchita de finale maar verloor deze.

  In september 2013 kondigde de Oostenrijkse staatsomroep ORF aan dat Neuwirth als Conchita Wurst was geselecteerd als degene die Oostenrijk zou vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2014 in de Deense hoofdstad Kopenhagen met het nummer Rise Like a Phoenix. Neuwirth won daar op 10 mei 2014 de finale.

  Op 24 oktober 2014 verscheen de single My Lights, een samenwerking met Axel Wolph. Het nummer is het campagnelied voor de stichting Licht Ins Dunkel. Ondertussen was ze ook begonnen aan haar nieuwe album dat geïnspireerd zal zijn op zangeressen zoals Tina Turner en Cher. Haar eerste post-Eurovisiesingle 'Heroes' werd uitgebracht op 8 november 2014. Wurst voerde het lied voor de eerste keer op de Wetten, das...?. Het nummer behaalde de vierde positie in de Oostenrijkse hitparade. Op 19 december werd bekend dat Wurst de presentatie vanuit de green room van het Eurovisiesongfestival 2015 in Wenen zou verzorgen. Op 21 februari 2015 kwam het nummer 'You are unstoppable' uit. In de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2015 op 19 mei zong hij het nummer 'Rise Like A Phoenix'. Tijdens de finale zong hij de nummers 'You are unstoppable' en de vierde single van haar eerste album 'Firestorm'. Op 18 mei 2015 kwam zijn eerste album genaamd 'Conchita' uit.

  Discografie

  Singles

  • Unbreakable (2011)
  • That's What I am (2012)
  • Rise Like A Phoenix (2014)
  • Heroes (2014)
  • You Are Unstoppable (2015)
  • Somebody To Love (2015)

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.