June 16, 2011 - Vanessa Carlton Performs "Carousel"

Vanessa Carlton

 • Vanessa Lee Carlton (Milford, 16 augustus 1980) is een Amerikaans singer-songwriter en pianiste. Met de wereldwijde hit A Thousand Miles kreeg ze in 2002 naamsbekendheid.

  Leven en carrière

  Jeugd

  Vanessa Carlton werd in de Amerikaanse plaats Milford geboren op 16 augustus 1980. Als dochter van Ed Carlton, adviseur in de luchtvaart, en Heidi Lee Carlton, pianiste en muzieklerares, Carlton heeft een jongere zus, Gwen, en een jongere broer, Edmund.

  Op vroege leeftijd raakte Carlton geïnteresseerd in kunst en muziek. Als tweejarig meisje was ze continu aan het tekenen op een Montessorischool. Op die leeftijd speelde ze ook It's A Small World op de piano na een bezoek aan Disneyland. Dat laatste bleek het eerste signaal van haar muzikaliteit. Vanaf dat moment kreeg Carlton pianoles van haar moeder waarbij ze kennismaakte met onder andere de componisten Erik Satie, Mozart en Debussy. Op haar achtste schreef Carlton haar eerste pianoversjes.

  Toen ze negen was, genoot ballet haar bijzondere interesse. Vier jaar later reisde Carlton met regelmaat naar New York om met grote balletdanseressen als Gelsey Kirkland en Nenette Charisse te oefenen. Op veertienjarige leeftijd werd ze aangenomen op de School of American Ballet in New York, waarvoor ze haar ouderlijk huis verliet voor een verblijfplaats in Lincoln Center.

  De druk en competitie in de balletwereld frustreerde en isoleerde haar op den duur. Op haar zeventiende begon ze daarom weer met het schrijven van pianostukken, ditmaal mét tekst die ze bovendien zelf zong. Dat ze haar stem en de piano op die manier bij elkaar zou brengen, had ze daarvoor niet kunnen voorstellen.

  Be Not Nobody (2002)

  Carltons zangcarrière begon in de beroemde club The Bitter End in Greenwich Village, New York. Aangezien ze nog maar zeventien jaar was, moest ze daarvoor haar vader meenemen. Vanaf dit optreden in de nachtclub begon de zoektocht naar een platencontract. Dat bleek in eerste instantie lastig, doordat vele producenten Carltons melodieën en teksten niet commercieel genoeg vonden. Van het album Rinse zouden Ordinary Day, Pretty Baby, Rinse en Twilight in 2002 verschijnen op het debuutalbum Be Not Nobody, evenals Interlude, beter bekend als A Thousand Miles. Rinse-nummer Carnival werd overigens alsnog opgenomen onder de naam Dark Carnival voor videogame Spy Hunter 2.

  Met A Thousand Miles had Carlton in 2002 een wereldwijde hit. In Nederland stond het nummer 17 weken in de Nederlandse Top 40 en bereikte daarin de zesde positie.

  Harmonium (2004)

  Na haar succesalbum – waarop met name de smaak van producer Ron Fair naar voren was gekomen

  Heroes & Thieves (2007)

  Hoewel Carlton de mogelijkheid kreeg om Harmonium opnieuw uit te brengen onder een "artiest-vriendelijk" platenlabel, besloot ze zich op de toekomst te richten en nieuwe liedjes onder de aandacht te brengen. Van de elf nummers op de cd zijn twee als single uitgebracht, te weten Nolita Fairytale en Hands On Me. Tevens is het in het liedje The One Stevie Nicks, oud-Fleetwood-Maczangeres, die Carlton vocaal vergezelt.

  Rabbits on the Run (2011)

  Na het uitbrengen van haar derde album bleef het zo'n vier jaar stil rond Carlton. Ze had tijd nodig om tot bezinning te komen na een jarenlange sprint die Carlton vanaf haar ontdekking in haar tienertijd had ingezet. Onder meer in respectievelijk Carousel, nota bene de enige single van dit vierde album, en Tall Tales for Spring zijn deze inspiraties terug te vinden. Gaandeweg het schrijfproces kreeg Carlton steeds meer voor ogen welk geluid haar nieuwe liedjes moesten gaan krijgen. Ze riep de hulp in van Steve Osborne (producer van onder andere Elbow, Doves en KT Tunstall). Met hem voegde ze nieuwe karakteristieken aan haar muziek toe, zoals een kinderkoor dat de liedjes voorziet van een vocale achtergrond, en een analoge opnametechniek die de muziek een klassieke tint toebrengt. Op 26 juli 2011 werd Carltons Rabbits on the Run (eveneens refererende naar Watership Down) uitgebracht onder het platenlabel Razor & Tie. Het bestaat uit tien nummers en is eveneens op elpee verkrijgbaar. Verder bracht Carlton op 21 november 2011 een ep uit, genaamd Hear The Bells, waarop een akoestische versie van het gelijknamige liedje staat dat tevens deel uit maakt van Rabbits on the Run. Bovendien zijn op de ep twee kerstliederen te horen evenals haar hit A Thousand Miles, maar dan op akoestische wijze.

  Privé

  Carlton trouwde op 27 december 2013 met zanger en gitarist John McCauley.

  Discografie

  Albums

  • Be Not Nobody (2002)
  • Harmonium (2004)
  • Heroes and Thieves (oktober 2007)
  • Rabbits On The Run (juli 2011)

  Radio 2 Top 2000

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.