Avatar

 • Avatar is een Zweedse melodic deathmetalband uit Gotenburg.

  Geschiedenis

  De band werd opgericht in 2000 door drummer John Alfredsson en zanger Johannes Eckerström. Na een nogal turbulente start viel de bezetting in haar definitieve plooi in het najaar van 2003 en bleef voor de volgende 10 jaar ongewijzigd: enkel gitarist Simon Andersson verliet in februari 2013 de band en werd opgevolgd door Tim Öhrtström. Qua speelstijl ligt de band in het verlengde van onder meer Rammstein, Marylin Manson, Korn en Dark Tranquility, waarbij men aanvankelijk een mix van Gotenburg-metal, folk en punk metal bracht, alvorens meer naar het industrial en death metal genre te neigen.

  Het concept van de helse clown werd in dezelfde stroom daardoor pas later als vast kenmerk toegevoegd met de videoclip van Black Waltz en sloeg zodanig aan, dat zanger Eckström deze sindsdien permanent gebruikt, en zo het handelsmerk van de band vormt. De liederen gaan vaak over psychedelische en gestoorde topics, waarbij de menselijke zwakheden in de verf gezet worden.

  Europese tour

  Als voorprogramma nam Avatar reeds deel aan Europese tournees met onder meer Impaled Nazarene (mei 2006), Evergrey (oktober-november 2006), In Flames (maart 2007), Obituary (januari-februari 2008), Hardcore Superstar (oktober-november 2009), Warrior Soul (maart -april 2010), Dark Tranquility (oktober-november 2010) en Helloween (december 2010-januari 2011). In 2013 deed Avatar mee met een Amerikaanse tournee als voorprogramma voor Lacuna Coil en Sevendust (februari) en een Europese tournee met Avenged Sevenfold en Five finger Death Punch (november). Verder verstevigde Avatar haar livereputatie met optredens op enkele van de grotere Zweedse festivals, waaronder het Sweden Rock Festival, Arvikafestivalen en Storsjöyran.

  Qua eigen producties bracht Avatar haar eerste volledige album uit in 2006 (Thoughts of No Tomorrow), gevolgd door Schlacht in oktober 2007, welke in de Zweedse hitlijsten de 27e plaats haalde.

  Avatar verstevigde haar reputatie op 25 januari 2012 met album Black Waltz welke in heel Europa werd uitgebracht (25e plaats in de Zweedse Hitparade)

  In 2013 viel Avatar in voor Device als voorprogramma van Avenged Sevenfold, toen de zangeres van Device door familiale omstandigheden de deelname aan de tournee moet onderbreken.

  De rest van het jaar werd gereserveerd voor de volgende plaat, en in het najaar van 2013 verbleef Avatar een maand in de Karma Sound Studio in Thailand voor de opnames daarvan. Op 11 maart 2014 werd dit vijfde album aangekondigd onder de titel Hail the Apocalypse, releasedatum 13 mei 2014.

  Zanger Johannes Eckerström kondigde de dag voordien reeds de vrijgave van de titeltrack op 17 maart met een bijbehorende video aan. Het album is geproduceerd door Tobias Lindell en gemixt door Jay Ruston.

  Eckerström zei zelf reeds over de nieuwe plaat: "Deze schijf lag al enige tijd klaar en we zijn heel opgetogen eindelijk de apocalypse op jullie los te laten. De sluizen zullen geopend worden en er zal schade geleden worden"

  StarCraft

  Avatar is bij spelers van het populaire online game Starcraft van Blizzard Entertainment reeds bekend dankzij het nummer Queen of Blades, welke samen met een muziekvideo in januari 2010 werd uitgegeven. Het nummer gaat immers over één van de antagonisten in het spel, Sarah Kerrigan, zoals Blizzard overigens zelf bevestigde op hun respectievelijke Facebook- en Twitterpagina's wwat de groep onder de spelersgemeenschap heel wat fans heeft opgeleverd.

  Huidige Bezetting

  • Johannes Eckerström - vocals
  • Jonas Jarlsby - gitaren
  • Tim Öhrström - gitaren
  • Henrik Sandelin - bass
  • John Alfredsson - drums

  Discografie

  Demo

  • 2003 - Personal Observations

  EP

  • 2004 - 4 Reasons to Die
  • 2011 - Black Waltz EP

  Albums

  • 2006 - Thoughts of No Tomorrow
  • 2007 - Schlacht
  • 2009 - Avatar
  • 2012 - Black Waltz
  • 2014 - Hail the Apocalypse

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.