Don Johnson

 • Donnie 'Don' Wayne Johnson (Flat Creek, 15 december 1949) is een Amerikaanse acteur. Hij won in 1986 een Golden Globe voor zijn hoofdrol als James 'Sonny' Crockett in de politieserie Miami Vice, waarin hij meer dan honderd afleveringen speelde. Eerder won hij de Golden Scroll voor beste acteur voor zijn hoofdrol in de sciencefictionfilm A Boy and His Dog (1975). Johnson maakte in 1970 zijn film- en acteerdebuut als Stanley Sweetheart in de dramafilm The Magic Garden of Stanley Sweetheart.

  Carrière

  Johnson is de zoon van een boer en een schoonheidsspecialiste. Toen hij zes jaar oud was, trok zijn familie naar Kansas. In 1967 studeerde Johnson af aan de South High School in Wichita. Hij ging vervolgens studeren aan de Universiteit van Kansas, maar die universiteit lag Johnson niet echt. Vervolgens ging hij drama studeren aan het American Conservatory Theater in San Francisco. In 1969 speelde hij de hoofdrol in het toneelstuk Fortune and Men's Eyes, een productie uit Los Angeles.

  Johnson ging acteren in verscheidene televisieseries, maar elke serie waarin hij meespeelde, raakte niet gelanceerd. Hij kreeg de bijnaam six-time loser in Hollywood, omdat hij zes keer deel uitmaakte van een serie die de televisie niet haalde. In de jaren 80 lukte het Johnson wel om in een serie te komen die succesvol werd. In Miami Vice kreeg hij de rol van Sonny Crockett, een detective uit Miami. Samen met Philip Michael Thomas vormde hij het legendarische politieduo uit de serie Miami Vice, die tussen 1984 en 1989 werd uitgezonden. In de late jaren 90 werd hij opnieuw succesvol door Nash te spelen in de televisieserie Nash Bridges. Nash was een detective van de San Francisco Police Department (SFPD). Deze serie liep van 1996 tot 2001. Toch is Johnson vooral bekend gebleven door Miami Vice en wordt hem in interviews nog altijd vragen gesteld over deze periode. In 2014 kreeg hij een rol als doorgewinterde Texas Ranger Earl McGraw in From Dusk Till Dawn: The Series van Robert Rodriguez.

  Liefdesleven

  Johnson trouwde twee keer met actrice Melanie Griffith, de eerste keer was voor een korte periode in 1976. Tussen 1981 en 1985 woonde Johnson samen met Patti D'Arbanville, eveneens een actrice. Met haar kreeg hij een zoon, de acteur Jesse Johnson (7 december 1982). Johnson heeft een relatie gehad met Barbra Streisand. Samen namen ze zelfs een single op die de titel Till I Loved You meekreeg. Tussen 1989 en 1996 was Johnson voor de tweede keer getrouwd met Melanie Griffith. Op 4 oktober 1989 kregen ze een dochter, Dakota Johnson, die in 1999 haar filmdebuut maakte in Crazy in Alabama. Johnson trouwde in 1999 met Kelley Phleger, met wie hij drie kinderen kreeg: een dochter (in 1999) en twee zoons (in 2002 en 2006).

  Controverse

  In maart 2003 werd bekend dat Johnson in november 2002 op de grens van Duitsland en Zwitserland was aangehouden met voor 7,24 miljard dollar aan waardepapieren in zijn auto. Zonder dat er een officieel onderzoek werd ingesteld, werd meteen gedacht aan witwaspraktijken. Johnson zelf verklaarde dat hij in Duitsland was geweest om het nieuwste model Mercedes te bekijken. De waardepapieren had hij van een investeerder meegekregen om zijn zakenpartners in de Verenigde Staten te overtuigen van de kapitaalkracht van de investeerder. Na onderzoek bleek dat Johnson niets ten laste gelegd kon worden. De kwitanties bleken op naam te staan van een andere Amerikaan. Johnson vond dat zijn naam geschaad was en eiste een schadevergoeding van het Duitse ministerie van financiën.

  Filmografie

  *Exclusief 15+ televisiefilms

  Televisieseries

  *Exclusief eenmalige rollen

  • From Dusk Till Dawn: The Series - Earl McGraw (2014-...)
  • Eastbound & Down - Eduardo Sanchez (2010-2012, vijf afleveringen)
  • Glenn Martin DDS - stem Grandpa Whitey (2010-2011, vier afleveringen)
  • Just Legal - Grant Cooper (2005-2006, acht afleveringen)
  • Nash Bridges - Nash Bridges (1996-2001, 122 afleveringen)
  • Miami Vice - James 'Sonny' Crockett (1984-1990, 111 afleveringen)

  Discografie

  Singles

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.