Leonard Cohen

 • Leonard Cohen (Montreal, 21 september 1934) is een Canadese dichter, folksinger-songwriter en schrijver. Hij is vooral bekend door hits als Suzanne, Hallelujah en So long, Marianne.

  Levensloop

  Cohen werd geboren in een joods middenklassegezin in Montreal. Als tiener leerde hij gitaar spelen en formeerde een country/folkgroep genaamd the Buckskin Boys. Hij studeerde letteren aan de McGill-universiteit met als doel dichter te worden en debuteerde in 1956 met Let Us Compare Mythologies. Reeds in 1961 was hij in Canadese poëziekringen een bekende naam. Hij krijgt een studiebeurs die hem in staat stelt om zich terug te trekken op het Griekse eiland Hydra, waar hij tevens Marianne Jensen ontmoette (voor wie So Long, Marianne en vele andere van zijn liedjes geschreven werden). Daarna verschijnt de poëziebundel 'Flowers for Hitler' (1964) en zijn twee enige romans 'The Favourite Game' (1963) en 'Beautiful Losers' (1966). Zijn laatste poëziebundel tot nu toe, 'Book of Longing' verscheen in 2006.

  Liefde voor folkmuziek brengt hem ertoe zelf de gitaar ter hand te nemen. Na 1966 concentreert hij zich vooral op het schrijven van popsongs. Judy Collins neemt één van zijn songs op en het wordt meteen een hit: Suzanne. In 1967 verhuisde Cohen naar de Verenigde Staten. In datzelfde jaar verschijnt zijn debuutalbum, Songs of Leonard Cohen. Hij vestigt een reputatie als singer-songwriter met nummers als Suzanne (ook in het Nederlands vertaald door Rob Chrispijn en vertolkt door Herman van Veen). Andere bekende werken van Cohen zijn Everybody Knows, The Tower of Song en First We Take Manhattan.

  Hoewel hij albums blijft maken, verdwijnt hij eind jaren 70 en tijdens de eerste helft van de jaren 80 wat uit de belangstelling. Vanaf 1986 herleeft de belangstelling, omdat jongere artiesten zoals Nick Cave en de The Sisters of Mercy hem prijzen en nummers van hem opnemen. In 1988 was Cohen volledig terug met het album I'm your man, het bestverkochte Cohen-album sinds jaren. Cohen brengt af en toe tijd door in een boeddhistisch klooster, en is sinds 1996 officieel ingewijd als boeddhistisch monnik.

  Vlak na zijn 70ste verjaardag blijkt zijn ex-vriendin en zaakwaarneemster Kelley Lynch al zijn pensioengeld verdonkeremaand te hebben. Cohen gaat noodgedwongen, maar met veel succes, weer optreden. Op 12 juli 2008 gaf Cohen voor het eerst in 15 jaar een concert in Nederland in het Amsterdamse Westerpark. Cohen is in 2008 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Voorjaar 2012 kondigde Cohen zijn 'Old Ideas Europa Tournee' aan. Hij was 12, 14, 15, 17 en 18 augustus te zien op het Sint-Pietersplein te Gent en 21 en 22 augustus in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Hij zou zijn nieuwe album Old Ideas voorstellen en een aantal klassiekers van vorige albums spelen.

  Cohen heeft een zoon en een dochter met zijn ex-partner Suzanne Elrod. Hij is nooit getrouwd geweest. Zijn dochter Lorca is de biologische moeder van de dochter van Rufus Wainwright. Zijn zoon Adam treedt in zijn voetsporen door in 1998 zijn debuutalbum uit te brengen.

  Op initiatief van Omrop Fryslân zijn de bekendste nummers van Cohen vertaald in het Fries. Het project, waar vele bekende Friese artiesten aan mee deden, heette 'Cohen yn it Frysk' en is op een speciale cd uitgebracht.

  Op initiatief van Ron-Maria Buitenhuis zijn circa 12 bekende nummers van Cohen vertaald in het Limburgs. In de 'oude' jaren vijftig stijl bioscoop Royal te Roermond werden de nummers in november 2013 ten gehore gebracht door onder andere; Bert van den Berg, Jos van Rens en Ron-Maria Buitenhuis.

  • In het najaar van 2014 werd het nummer Take this waltz van Leonard Cohen gebruikt in een Nederlandse reclame voor de NS[1]. Het nummer werd al uitgebracht in 1986 maar deed niks in Nederland, het verscheen tevens op zijn album Im Your man uit 1988.

  Discografie

  Dvd's

  Biografie

  • Sylvie Simmons, I'm your man: het leven van Leonard Cohen, Uitgeverij Nijgh & Ditmar, 2012, ISBN 9789038896298

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing