Sanna Nielsen

  • Sanna Nielsen (Bromölla, 27 november 1984) is een Zweedse zangeres.

    Biografie

    Nielsen bereikte op elfjarige leeftijd de top van Svensktoppen (hitparade met Zweedstalige liedjes) met het lied Till en fågel. In 2001 deed ze een gooi naar het Eurovisiesongfestival en nam deel aan Melodifestivalen met het lied Igår, idag. Ze eindigde derde en moest de populaire groepen Friends en Barbados voor zich laten.

    Twee jaar later deed ze opnieuw mee, met Hela världen för mig en werd dit keer vijfde. Voor Melodifestivalen 2005 sloeg ze de handen ineen met Fredrik Kempe in het duet Du och jag mot världen, dat achtste werd. Ook in 2007 was ze weer van de partij en haalde opnieuw de finale, via de tweedekansronde, en werd daar zevende met Vågar du, vågar jag.

    Ook in 2008 deed Nielsen mee. Het lied Empty Room werd knap tweede tijdens de finale. Opvallend was dat het publiek (via televoting) haar als winnaar aanduidde, maar Charlotte Perrelli won dankzij de steun van de jury's.

    In 2011 was ze er terug bij met het nummer I'm in Love, geschreven door Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Irini Michas en Peter Boström. Ze won haar halve finale en strandde op de vierde plaats in de grote finale.

    Drie jaar later waagde ze voor de zevende keer een kans, ditmaal met het nummer Undo. Dertien jaar na haar eerste deelname wist ze eindelijk Melodifestivalen te winnen, waardoor ze haar vaderland mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2014 in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Daar werd ze derde.

    Het jaar daarop, in 2015, keerde ze terug naar Melodifestivalen, maar niet als kandidaat. Samen met Robin Paulsson presenteerde ze dit jaar de Zweedse zangcompetitie.

    Discografie

    • Silvertoner (1996)
    • Min önskejul (2001)
    • Vägen hem - single (2005)
    • Nära mej nära dej (2006)
    • Rör vid min själ - single (2006)
    • Vågar du, vågar jag - single (2007)
    • Sanna Nielsen 11-22 - album (2007)
    • Empty room - single (2008)
    • I'm in Love - album (2011)
    • Vinternatten - album (2012)
    • Min jul - album (2013)
    • Undo - single (2014)
    • 16 bästa - album (2014)
    • 7 - album (2014)

    Externe link

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.