Ja Rule

 • Jeffrey Atkins (New York, 29 februari 1976), beter bekend als Ja Rule, is een Amerikaans rapper. Hij begon als lid van de groep Cash Money Click en startte vervolgens in 1998 een solocarrière als prominent artiest van The Inc. Records. In de eerste helft van de jaren 2000 was hij met zijn vele hitnoteringen één van de meest dominante rappers van de Amerikaanse Oostkust. Ja Rule is ook actief als acteur in bescheiden filmrollen.

  Biografie

  Beginperiode

  De rapper uit New York werd geboren in Hollis, in het stadsdeel Queens en groeide hier ook op. In de vroege jaren 90 vormde de jonge Irving Lorenzo, toen beter bekend als “DJ Irv” en nu als Irv Gotti samen met Mic Geronimo, Chris Black aka Jody Mack, en 0-1 de Cash Money Click. Ja Rule is een afkorting van de naam Jeffrey Atkins Represents Unconditional Love Exists. De Cash Money Click was het eigenlijke begin van Ja Rules rapcarrière. ze brachten 2 singles uit,“Get the Fortune” and “4 My Click”, waarvan er voor elke single ook een videoclip werd gemaakt. De groep kreeg echter negatieve publiciteit en het lukte hen niet een album uit te brengen. Op Mic Geronimo’s debuutalbum “The Natural” (1995) stond het nummer “Time to Build” waarop zowel Geronimo, Ja Rule, Jay-Z en DMX samen rapten. In 1998 werd Ja Rule gecontracteerd bij het Murder, Inc. Records label aangesloten bij Def Jam.

  Succesjaren

  Vanaf zijn debuut in 1998 tot het duet in 2003 met Ashanti genaamd "Mesmerize" was Ja Rule een enorm succes in de hiphop wereld. Zijn label Murder, Inc. Records en persoonlijke mentor Irv Gotti wisten keer op keer met succesvolle nummers de top 10 te bereiken. Hij deed nummers met Jay-Z, Nas, LL Cool J, Hussein Fatal van de Outlawz, Case, Erick Sermon en DMX.

  Echter vanaf 2003 met de opkomst van 50 Cent nam de populariteit van de Ja Rule in de Verenigde Staten af. 50 Cent haalde in zijn rapliedjes diverse malen uit naar Ja Rule, waarbij ook Ja's familie erbij werd gehaald. Aanvankelijk reageerde Ja Rule niet op 50 Cent, maar toen deze enorme populariteit verwierf en ook andere hiphoppers naar Ja Rule zijn populariteit begonnen uit te halen reageerde Ja Rule wel.

  Vetes

  Eind 2003 kwam Ja met een nieuw album genaamd Blood in My Eye waarin naar iedereen werd uitgehaald. Dit album werd echter maar matig onthaald. In 2004 kwam Ja Rule met een liedje genaamd "Loose Change", waarin op Ja Rule ook het Aftermath-kamp aanvalt en op grove wijze over Eminems dochter rapte. De lyric ging als volgt 'Em you claim your mother's a crackhead and Kim is a known slut, so what does Hailie gonna be when she grows up'. Ook werd er in het liedje geclaimd dat hiphop legende Dr. Dre biseksueel was. Nadat 50 Cent ook naar rappers als Fat Joe en Jadakiss voor hun verschijning in het liedje "New York" uithaalde nam het conflict in hevigheid af. Maar door vele dissen door Eminem, 50 Cent, G-Unit, Obie Trice, D12, Dr. Dre en anderen werd Ja Rules carrière wel beschadigd. Hier is een lijst van een paar Ja Rule dissnummers:

  • "Back Down" - 50 Cent - afkomstig van 50 Cents debuutalbum 'Get Rich or Die Tryin'', door XXL Magazine opgenomen in de '20 Greatest Diss Songs'
  • "Shit Hits The Fan" - Eminem, Dr. Dre & Obie Trice - verscheen op het debuutalbum van Obie Trice, "Cheers"
  • "Bump Heads" - Eminem & G-Unit
  • "Doe Rae Me" (Hailie's Revenge) - Eminem, Obie Trice & D12 - een diss door het feit dat Ja Rule Eminems dochter (Hailie) disste in "Loose Change" door te zeggen: Your mother was a drugaddict and your wife is a known slut, so what's Hailie gonna be when she grows up? (Nederlands: Je moeder was een drugsverslaafde en je vrouw is een bekende slet, dus wat wordt Hailie wanneer ze groot is?)
  • "Bully" - Eminem - een reactie van Eminem en dochter Haily Jade tegen Ja rule en zijn producer.
  • "Hail Mary" - Eminem, 50 Cent & Busta Rhymes - een diss tegen Ja Rule, omdat Ja beweerde dat hij de nieuwe Tupac was.
  • "Go To Sleep" - Eminem, DMX & Obie Trice - een diss met Eminem en Obie Trice die zeggen dat Ja dood moet. DMX deed mee omdat hij vindt dat Ja Rule zijn rauwe stem na-aapt.

  De Invasion Trilogie cd's zijn voornamelijk aanval op het Murder Inc. label, en andere tegenstanders van het Aftermath label.

  Renaissance

  Ondanks deze vele records bleek Ja Rule, na enige tijd stilte, negatief terug op de scene. In 2007 zijn Ja Rule en Lil Wayne op dezelfde dag gearresteerd voor het bezit van een vuurwapen. Hiervoor moet Ja Rule voor de rechter verschijnen. In de cel hadden beide artiesten contact met elkaar waaruit Ja Rule's 1e single "Uh Ohh Feat. Lil Wayne" uit voort kwam. De 2de single van het album The Mirror werd "Body". Hier is ook een video voor geschoten (Hype Williams). Wegens het vroegtijdig lekken van het album en sample clearance problemen bij het nummer "Father Forgive Me" werd het album steeds uitgesteld. Uiteindelijk besloot Ja Rule om het album gratis aan te bieden op het internet.

  Ja Rule zet tussentijds zijn nieuwe label "Mpire Music Group" op met verschillende artiesten onder het label waaronder: Harry O, Merc Montana, Young Life. Het viertal is ook samen een groep genaamd "The Gwop Boyz / Passport Gang".

  Ja Rule moet voor de rechter verschijnen voor het bezit van een vuurwapen en krijgt hiervoor 18 maanden celstraf (beginnend op 7 juni 2011).

  Ondanks alle tegenslagen komen er in de zomer van 2011 twee nieuwe albums op dezelfde dag uit. De twee albums heten The Renaissance Project en Pain is Love 2 (PIL2). De eerste single van The Renaissance Project zal hoogstwaarschijnlijk het nummer "To The Top feat. Kaleena (dirty money)" zijn. De eerste single van het album Pain is Love 2 is "Real Life Fantasy Feat. Anita Louise" en sampelt "Queen - Bohemian Rhapsody". Beide albums verschijnen op dezelfde dag (7 juni 2011). Ja Rule besluit meerdere videoclips voor zijn albums te maken om zo toch tijdens zijn celstraf in de schijnwerpers te staan.

  Filmcarrière

  • Turn it Up (2000)
  • The Fast and the Furious (2001)
  • Half Past Dead (2002)
  • Crime Partners (2003)
  • Pauly Shore Is Dead (2003)
  • Scary Movie 3 (2003)
  • The Cookout (2004)
  • Shall We Dance? (2004)
  • Back in the Day (2005)
  • Assault on Precinct 13 (2005)
  • Furnace (2006)
  • Don't Fade Away (2009)
  • Wrong Side of Town (2010)
  • I'm in Love with a Church Girl (2013)

  Discografie

  Singles

  Zie ook

  Lijst van personen uit New York City

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.