Heaven/Where True Love Goes

Yusuf

 • Yusuf Islam, geboren als Stephen Demetre Georgiou (Londen, 21 juli 1948), beter bekend als Cat Stevens, is een Britse zanger en songwriter die bekend werd met folkrock- en softrock-liedjes.

  Tot zijn meest bekende liedjes behoren Matthew and Son (1967), First Cut is the Deepest (1967), Father and Son (1970), Lady D'Arbanville (1970), Wild World (1970), Moonshadow (1971), Morning Has Broken (1972) en Oh Very Young (1974).

  Zijn zoon Muhammad Islam is ook actief als zanger, onder de naam Yoriyos.

  Biografie

  Cat Stevens is de zoon van een Grieks-Cyprische vader en een Zweedse moeder. Hij groeide op in Londen, waar zijn vader een restaurant had. Hij schreef al op jonge leeftijd liedjes en trad gedurende de jaren zestig op, zonder veel succes. Op zijn 19e kreeg hij tuberculose en moest gedurende lange tijd naar het ziekenhuis. Tussen 1967 en 1977 verkocht hij zo'n 40 miljoen lp's. Bij vrijwel elk lied werd hij bijgestaan door Alun Davies, die meestal de tweede gitaar speelde.

  1977 - heden : naamsverandering Yusuf Islam

  In 1975 was Stevens bij Malibu in Californië aan het zwemmen in de Stille Oceaan, en kon door de sterke stroming niet meer aan land komen. Nadat hij God had aangeroepen, bracht een golf hem terug aan land, waarin hij een geschenk van God zag. Op 30 december 1977 deed hij zijn artiestennaam Cat Stevens in de ban. In 1978 werd hij moslim, nadat hij van zijn broer een exemplaar van de Koran had gekregen. Hij nam toen ook de naam Yusuf Islam aan.

  Yusuf Islam is anno 2004 vader van vijf kinderen en woont in Londen. Hij maakt islamitische muziek, ook voor kinderen. Hij is actief betrokken bij liefdadigheidsprojecten onder meer voor Kosovo.

  Op 21 september 2004 werd het vliegtuig waarin Yusuf Islam zat gedwongen te landen in de Verenigde Staten omdat hij verdacht zou worden van het financieren van groepen die verband houden met terrorisme. Achteraf bleek het om een vergissing te gaan van de FBI, volgens hemzelf in een interview met Larry King van CNN: De gezochte man die op de zwarte lijst stond, heette Youssouf Islam, toch werd hij niet toegelaten tot de USA.

  Op 10 november 2004 reikte Michail Gorbatsjov tijdens de wereldtop van Nobelprijswinnaars in Rome, de vredesprijs Man for Peace 2004 aan Yusuf Islam uit. Hij kreeg de prijs voor "zijn toewijding om de vrede te bevorderen, mensen te verzoenen en terrorisme te veroordelen".

  In 2005 werd er, met zijn toestemming, een registratie van zijn laatste tour uitgebracht op dvd. Onder de titel Majikat werd er een uitgebreid beeld gegeven van de Earth Tour uit 1976. Dit was een ambitieuze productie met een innovatief podium, filmbeelden en goochelaars.

  2006 - heden : Yusuf

  In 2006 bracht Yusuf een nieuw album uit, genaamd An Other Cup. Dit album is het eerste album dat werd uitgebracht onder de artiestennaam Yusuf. Hierop staan vooral nieuwe nummers, maar ook twee oude nummers in nieuwe uitvoeringen. Ook bevat het een ingetogen versie van Don't Let Me Be Misunderstood. De titel van het album speelt in op de naam van een album uit zijn hoogtijdagen Tea for the Tillerman.

  Op 5 mei 2009 werd door Yusuf het album Roadsinger uitgebracht. Op de cd staan elf nieuwe nummers waaronder Welcome Home, All Kinds of Roses en Roadsinger. Achterop het album staat To Warm You Through the Night.

  Kritiek op zijn wereldbeeld

  In 1989 heeft Yusuf Islam de door Khomeini uitgevaardigde fatwa tot het doden van Salman Rushdie ondersteund in een briefactie tegen het boek De Satansverzen. Yusuf Islam spreekt tegen dat hij daarmee ook de doodsbedreiging tegen Rushdie bedoelde te ondersteunen.

  In mei 1989 gaf hij in een gesprek met Geoffrey Robertson in een radio-talkshow vrijmoedig toe met "Yes, yes" dat Rushdie 'het verdient om te sterven'. Hijzelf had echter op dat moment 'niet de verplichting om hem te doden'. Achteraf verklaarde hij zich toch weer tegen de doodstraf van Rushdie in een interview met de Sueddeutsche (op 28 mei 2004).

  Discografie

  Albums

  Opmerkelijk

  • De albumhoezen van Mona bone jakon, Tea for the tillerman, Teaser and the firecat, Catch bull at four, Greatest hits en Numbers bevatten elk een schilderij gemaakt door Cat Stevens zelf. De hoes van An Other Cup is ontworpen door zijn zoon Yoriyos.
  • De single Lady D'Arbanville is vernoemd naar de actrice Patti D'Arbanville met wie Stevens een relatie heeft gehad.
  • De single First Cut is the Deepest werd bekender door uitvoeringen van onder anderen P.P. Arnold, Norma Fraser en Rod Stewart.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.