Wu‐Tang Clan

  • De Wu-Tang Clan is een uit Staten Island (New York) afkomstige hiphopformatie. Deze Eastcoast formatie wordt gerekend tot de New school hiphop en bestaat uit 9 leden: Method Man (Johnny Blaze, Hot Nickels), RZA (The Abbot), GZA (The Genius), Raekwon (The Chef), Inspectah Deck (Rebel INS), U-God (Golden Arms), Masta Killa (Noodles), Ghostface Killah (Tony Starks, Iron Man, Ghostdini, Pretty Toney) en Cappadonna (Cappachino). Ol' Dirty Bastard (A Son Unique, Osirus, Dirt McGirt) overleed in 2004 . De Wu-Tang Clan kent daarnaast meerdere affiliaties binnen de organisatie, hierdoor heeft Wu-Tang tientallen gerelateerde leden, onder wie de Nederlands-Marokkaanse rapper en producer Cilvaringz.

    Discografie

    Reguliere Albums

    • 1993 Enter the Wu-Tang (36 Chambers)
    • 1997 Wu-Tang Forever
    • 1998 The Swarm
    • 2000 The W
    • 2001 Iron Flag
    • 2007 8 Diagrams
    • 2014 A Better Tomorrow

    Andere Albums

    • 2004 Disciples of the 36 Chambers: Chapter 1 (live album)
    • 2005 Legend of the Wu-Tang Clan (compilatie)
    • 2009 Chamber Music (Compilatie)
    • 2011 Legendary Weapons (Compilatie)

    Singles

    • 1992 "Protect Ya Neck/M.E.T.H.O.D. Man"
    • 1993 "Protect Ya Neck"
    • 1994 "Can It Be All So Simple"
    • 1994 "C.R.E.A.M."
    • 1994 "Da Mystery OF Chessboxin'"
    • 1997 "Triumph"
    • 1997 "Reunited"
    • 1997 "It's Yourz"
    • 2000 "Protect Ya Neck (The Jump Off)"
    • 2000 "Gravel Pit"
    • 2001 "I Can't Go To Sleep"
    • 2001 "Careful (Click, Click)"
    • 2002 "Uzi (Pinky Ring)"
    • 2002 "Rules"
    • 2002 "Back In The Game"
    • 2007 "The Heart Gently Weeps"

    Bijdragen

    • 1994 "Anything (Old School Remix)" (op de SWV EP Remixes)
    • 1994 "St. Ide's" (in een St. Ide's reclame)
    • 1997 "Diesel" (op de Soul In The Hole soundtrack)
    • 1997 "America" (op de America Is Dying Slowly compilatie)
    • 1997 "Sucker MC's" (op de In The Beginning compilatie)
    • 1998 "Put Your Hammer Down" & "Wu-Tang Cream Team Lineup" (op het Funkmaster Flex album The Mix Tape, Vol. 3: 60 Minutes of Funk)
    • 1998 "Windpipe" (op de Belly soundtrack)
    • 1998 "And You Don't Stop" (op de Rush Hour soundtrack)
    • 2000 "Shame" (in de Loud Rocks compilatie)
    • 2000 "Rollin' (Urban Assault Vehicle) (Feat. DMX) - Limp Bizkit
    • 2000 "Fast Shadow" (op de Ghost Dog: The Way of the Samurai soundtrack)
    • 2000 "Shaolin Worldwide" (op de Next Friday soundtrack)
    • 2001 "The Abduction" (op het Tony Touch album The Piece Maker)
    • 2001 "What You In Fo" (op de Oz soundtrack)
    • 2004 "Rock Steady" (op het Tony Touch album The Piece Maker 2)
    • 2004 "Black Mamba" ( op de Kill Bill Vol. 2 soundtrack als verborgen bonus nummer)
    • 2009 "Strange Enough" (op het "N.A.S.A." album "The Spirit of Apollo"

    Trivia

    • Er is een officiële kledinglijn genaamd Wu-wear.
    • In 1999 kwam het PlayStation-spel Taste the pain uit.
    • In 2005 verscheen het boek The Wu-Tang manual van de hand van The RZA (ISBN 1594480184).
    • De eerste 12 albums die de Wu-Tang uitbracht kregen allemaal een gouden of een platinum status toegereikt.
    • Cappadonna was voor een lange tijd het 10e onofficiële lid van de Wu-Tang Clan, naast hem is er nog Streetlife (11de) en LA The Darkman (12de).
    • De leden zijn nog steeds actief solo-albums aan het opnemen.
    • Ook zijn er nog een groot aantal Wu-Tang gerelateerde rappers waarvan velen samenwerken met Wu-Tang.
    • Cilvaringz is het enige Marokkaanse lid van de Wu-Tang Killa Beez.
    • Wu tang clan en System of a Down hebben samengewerkt en hieruit ontstond het nummer Shame on a nigga.

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.