The Offspring

 • The Offspring is een Amerikaanse punkrockband.

  Biografie

  Bandleden

  • Dexter Holland: Zang, gitaar
  • Kevin 'Noodles' Wasserman: Gitaar, ondersteunende zang
  • Greg Kriesel: Bas, ondersteunende zang
  • Pete Parada: Drums

  Voormalige Bandleden

  • Ron Welty: Drums (Hij verliet de band in 2003 om zich met een ander project bezig te houden: Steady Ground)
  • Atom Willard: Drums (Hij verliet de band in 2007 om zich bezig te houden met z'n nieuwe band: Angels & Airwaves)

  Ontstaan

  Het idee om zelf een band te beginnen kwam er in 1983. Nadat Greg en Dexter de toegang was geweigerd bij een Social Distortion concert, kregen ze het idee om hun eigen band te beginnen. Dexter speelde al een tijdje gitaar en Greg kocht al snel een (goedkope) basgitaar. Een paar dagen later deed nog een andere vriend van hen mee. Namelijk James Frederick Lilja, die al jaren drumde. De band kreeg de naam 'The Clowns of Death', en de drie jongens namen het hele gedoe zeer serieus.

  De Line Up was toen:

  • Dexter Holland: Zang, Gitaar
  • Greg Kriesel: Bas
  • James Frederick Lilja: Drums

  Na een paar weken hadden ze enkele brute hardrock nummers geschreven, en gaven ze een optredentje voor 50 mensen in een lokaal jeugdhuis. Dat was de eerste en tevens laatste keer dat ze met die band optraden, want de drummer hield er al mee op.

  Greg en Dexter wilden echter doorgaan, en samen met Doug Thompson als zanger, en Jim Benton als drummer (die ze vonden via een advertentie in de krant) vormden ze een nieuwe hardrockband genaamd "Manic Subsidal".

  De nieuwe Line Up was:

  • Doug Thompson: Zang
  • Dexter Holland: Gitaar, Ondersteunende zang
  • Greg Kriesel: Bas
  • Jim Benton: Drums

  Manic Subsidal gaf al na een paar weken lokale optredens. Eind 1985 vloog zanger Doug Thompson eruit en werd drummer Jim Benton vervangen door James Frederick Lilja (de drummer van de band The Clowns Of The Death) en konden ze de zeer goede gitarist "Noodles",die de meest verschroeide solo's uit zijn hand kon schudden, overtuigen om mee te doen.

  Er was dus alweer een nieuwe Line Up:

  • Dexter Holland: Zang, Gitaar
  • Noodles Wasserman: Gitaar, Ondersteunende Zang
  • Greg Kriesel: Bas
  • James Frederick Lilja: Drums

  De eerste nummers die ze schreven heetten: 'Very Sarcastic' en 'Sorority Bitch'. Het eerste nummer (en enige nummer) dat ze met Manic Subsidal in de studio opnamen heette Hopeless. Dat was voor een compilatie-cd (We Got Power: Party Animal).

  Daarna werd in 1986 de naam van de groep veranderd in The Offspring, dat betekent: "De nakomelingen".

  The Offspring

  De groep werd redelijk populair in het zuiden van Californië en in 1987 verscheen de single 'I'll Be Waiting' op Black Records, hun eigen platenlabel. In juli van dat jaar vervangt Ron Welty, die toen slechts 16 jaar was, drummer James Frederick Lilja.

  Dit was uiteindelijk de beslissende Line Up:

  • Dexter Holland: Zang, Gitaar
  • Noodles Wasserman: Gitaar
  • Greg Kriesel: Bass, Ondersteunende zang
  • Ron Welty: Drums

  Ze namen al snel een demo op met hun nieuwe drummer en stuurden die naar enkele platenmaatschappijen. In maart 1989 neemt het viertal met producer Thom Wilson, die samen werkte met onder andere Iggy Pop, een eerste echte debuutalbum op. Dit album werd nagenoeg uitsluitend in het Californische punkmilieu verkocht. In 1991 namen ze een single 'Baghdad' op bij dezelfde platenmaatschappij (Nemesis Records). Deze single deed het niet goed, en The Offspring verloor het contract.

  In midden 1992 komt de groep in aanraking met Epitaph waar ze een platencontract bij wilden. Ze probeerden het met hun demo, en ze kregen het contract al onmiddellijk. En later dat jaar verschijnt bij dat onafhankelijke label van ex-Bad Religion Brett Gurewitz, hun tweede album genaamd 'Ignition'. Dit album was echter geen succes. Maar werd toch 400.000 keer verkocht en was een 'underground' hit.

  Doorbraak

  De echte wereldwijde doorbraak van The Offspring komt er in februari 1994 wanneer de single 'Come Out and Play', uit hun derde album genaamd 'Smash', dankzij MTV een wereldwijde hit wordt. De opvolger 'Self Esteem' werd ook een zeer groot succes. En ook de minder grote hit "Gotta Get Away' deed het goed. Er zijn nu een kleine 15 miljoen cd's van 'Smash' verkocht. De jeugd werpt zich massaal op de complexloze muziek punk met ska- en rockelementen en de meebrulbare teksten van de groep. Door het succes van Smash werd ook "Ignition" meer verkocht. Het succes wordt verder gezet met een cover van 'Smash It Up' van The Damned, voor de soundtrack van 'Batman Forever'.

  In het jaar 1995 komt ook hun eerste album nog een keer uit op Nitro Records, Dexter's platenlabel. In 1996 tekent Offspring een contract met Columbia Records na ruzie met Epitaph. Hun volgende album "Ixnay On the Hombre" komt uit op 4 februari 1997. Dat album was niet zo'n succes. Later dat jaar beginnen Dexter en Jello Biafra hun eigen fonds, FSU.

  In oktober 1998 brengt de band hun vijfde album uit genaamd "Americana" met de hits "Pretty Fly" (die op nummer 1 komt in de Top 40), "Why Don’t You Get a Job", "The Kids Aren’t Allright" en "She Got Issues". Het album was bijna net zo'n groot succes als Smash. Ook brengen ze hun eerste home video "Americana" uit. Die zomer nemen ze de nummers 'Beheaded' en 'I wanna be sedated' (voor de griezelcomedie "Idle hands" die uitkomt in de lente van 1999) opnieuw op. De band verschijnt ook in die film als een band op een high school dance. In de film wordt Dexter vermoord op het podium.

  Daarna zijn ze op tour gegaan. Ze stonden o.a. op de festivals Rockfest '99, Lowlands '99 en Woodstock '99. De band krijgt ook een MTV award voor de beste rockband.

  Downloaden

  In 2000 wil de groep het album 'Conspiracy of One' nog voor de release volledig gratis aanbieden op haar website. Dat is echter niet naar de zin van platenfirma Sony die met een proces dreigt. The Offspring beseft dat een proces de release met twee jaar kan vertragen en besluit bij wijze van compromis enkel de single 'Original Prankster' op het internet te zetten. Het duurt echter niet lang voordat het hele album illegaal te downloaden is. Een ontwikkeling die de groep vooraf voorspeld had. Voor de release van 14 november is het album dus al te downloaden wat de verkopen niet ten goede komt. De tweede single die ze uitbrengen is: 'Want You Bad' die op 13 maart in de winkels lag. Verder brengen ze later dat jaar nog 'Million Miles Away' uit en zijn ze sindsdien op de Conspiracy promoting tour geweest. Ook lanceerden ze hun tweede homevideo "Huck It" waarin wederom spectaculaire stunts te zien zijn met op de achtergrond muziek. In mei 2001 was de band op Pinkpop 2001. "Defy You" werd opgenomen voor de soundtrack van de film "Orange County".

  Na een paar maanden werd er besloten weer de studio in te duiken. Maar drummer Ron Welty stapt uit de band en gaat met zijn eigen project verder.

  The Offspring zocht naar een nieuwe drummer, maar vonden er zo snel geen dus namen ze voor de nieuwe cd een sessiedrummer: Josh Freese, die onder andere drumde bij A Perfect Circle en The Vandals.

  Het nieuwe album kwam op 1 december 2003 uit en heet 'Splinter'. De eerste single was: 'Hit That'. Op tour ging Adam 'Atom' Willard drummen en is de vaste drummer van de band geworden. De tweede single werd (Can’t Get My) Head Around You. Na die wereldtour gingen ze op toer met de Warped Tour in Amerika. Op 7 juni kwam er een nummer dat eigenlijk een bonustrack zou worden van het album Ignition uit op Punk-O-Rama 10. Dat nummer heet 'Mission From God'.

  Wat later brachten ze een langverwachte Greatest Hits-album uit met 2 nieuwe liedjes: 'Next To You' (een cover van The Police) en de single 'Can't Repeat'.

  In juli 2007 verlaat Atom Willard de band om zich volledig te concentreren op zijn band Angels & Airwaves. Hij wordt vervangen door Pete Parada.

  In juni 2008 komt het album Rise and Fall, Rage and Grace uit. De eerste single van dit album zal het nummer Hammerhead worden. Van Hammerhead en Half-Truism, dat ook op het album zal staan, circuleren al sinds februari 2008 live versies op internet.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.