Gabriel Rios

 • Gabriel Ríos (San Juan, 16 augustus 1978) is een Puerto Ricaans-Belgisch muzikant, die tegenwoordig in Brooklyn woont. Hij studeerde in Gent schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK). Ríos is zowel gitarist als zanger en tekstschrijver.

  Biografie

  Ríos werd geboren in Puerto Rico. In 1996 verhuisde hij, na het beëindigen van zijn opleiding aan de Academia del Perpetuo Socorro, naar het Belgische Gent. Hij begon al snel een band onder de naam The Nothing Bastards. Later richtte hij de groep L. Santo op. Na enkele jaren wilde hij graag een soloalbum opnemen. Hij ontmoette producer Jo Bogaert, bekend van Technotronic, die met hem het gewaardeerde Ghostboy opnam. Hij werkte ook mee aan What's this?, een benefietsingle voor de StuBru-actie "Music for Life". In april 2007 kwam zijn langverwachte nieuwe album Angelhead uit waarop de Puerto Ricaan een totaal nieuwe richting van muziek inslaat.

  Het debuutalbum van Ríos heet Ghostboy en kwam begin 2004 uit. Eind 2005 kwam het livealbum En Vivo uit. Angelhead kwam uit in april 2007. In november 2007 kon je de cd "Morehead" vinden bij de Knack. Op The Dangerous Return, dat uitkwam in 2010, werkt hij samen met Jef Neve en Kobe Proesmans.

  In 2007 won Gabriel Ríos een European Border Breakers Award. De European Border Breakers Awards zijn prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan tien jonge veelbelovende Europese artiesten die het jaar ervoor succesvol buiten de eigen landsgrenzen debuteerden.

  In 2014 komt Gabriel Ríos met een nieuw album, "This Marauders Midnight". Het album is enkel Ríos met zijn akoestische gitaar. De eerste single "Gold", die al in 2013 uitkwam, wordt een hit in België en Nederland maar ook in Noorwegen. Daar staat Ríos verscheidene weken op nummer 1 in de hitparade. Voor "Gold" won Rios de belangrijkste MIA van 2014, die voor "Hit van het jaar".

  Trivia

  Broad Daylight

  De tweede single van het album in België, Broad Daylight, werd in eerste instantie in 2004 uitgebracht. Hoewel het nummer in die tijd weinig commercieel succes genoot, viel het bij filmmaker Theo van Gogh zo goed in de smaak dat hij het gebruikte in zijn film 06/05 over de moord op Pim Fortuyn. In zijn testament vermeldde Theo van Gogh dat Broad Daylight zou moeten worden gespeeld op zijn begrafenis.

  Na de moord op Theo van Gogh werd het nummer herhaaldelijk gebruikt voor achtergrondreportages over de moord. Hierdoor werd het nummer bij een select publiek steeds bekender. In de zomer van 2005 speelde Gabriel Ríos op veel grote festivals in België en Nederland, waaronder op Koninginnenach, Parkpop, Fiesta Mundial, Pinkpop en Lowlands.

  Eind 2005 werd Broad Daylight opnieuw als single uitgebracht na grote bekendheid te hebben verworven als muziek bij een reclamespot van Appelsientje, en scoorde het in de hitlijsten een hoge notering.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.