Giorgio Moroder

  • Giorgio Moroder, eigenlijk: Hansjörg Moroder, (Urtijëi (Ortisei), Italië, 26 april 1940) is een belangrijke Italiaanse componist en muzikant-producer van het discotijdperk.

    Muzikale loopbaan

    Giorgio Moroder was vanaf de tweede helft van de jaren zestig werkzaam onder de naam Giorgio en maakte een album onder de naam Einzelgänger. In deze jaren maakte hij zowel Duitstalige als Engelstalige muziek en werkte hij samen met onder meer Wout Steenhuis, Jürgen Wentorf en Jörg Schmeier.

    In de loop der jaren heeft Moroder veel verschillende (disco)artiesten geproduceerd en vaak schreef hij, soms samen met Pete Bellotte, de muziek. Behalve met Donna Summer werkte hij ook met onder meer Sparks, Freddie Mercury (Love Kills), Nina Hagen, The Sylvers, Phil Oakey (van Human League, voor de soundtrack van 'Electric Dreams') Debbie Harry (Rush Rush), The Three Degrees, Sigue Sigue Sputnik en Berlin.

    Door verschillende arrangeurs zijn er ook bewerkingen voor harmonieorkest geschreven, zoals Flashdance... What a Feeling, bewerkt door Michael Sweeney, Hand in Hand, bewerkt door Stefan Schwarz, Take my Beath Away alsook het Olympic Theme, beiden bewerkt door Frank Bernaerts.

    Het succesvolst was Moroder in samenwerking met Pete Bellotte. Zij maakten de disco bekend met het produceren en schrijven van muziek voor Donna Summer. Daarbij kunnen de nummers Love to Love You Baby en I feel love gezien worden als archetype van de "sexy disco" die al snel veel navolging vond. Daarnaast wordt I feel love, oorspronkelijk het b-kantje (!) van haar single Can't We Just Sit Down (And Talk It Over), ook gezien als belangrijke (sample-)bron voor en blauwdruk van de latere stroming "House", vanwege een bijna 6 minuten doorstampende computerbeat, vergezeld van een typerende sequencer melodie- en baslijn. Ook de lengte van dit nummer mag als baanbrekend worden gezien, op een 7-inch single.

    Vanaf de tweede helft van de jaren zeventig heeft hij voor verschillende speelfilms (deels of geheel) de soundtrack verzorgd, waaronder de films "Midnight Express", Flashdance, American Gigolo, Cat People, Top Gun en Scarface. De laatste soundtrack stond weer volop in de belangstelling na het gebruik van deze muziek in het succesvolle computerspel "Grand Theft Auto III". Voor deze soundtracks heeft hij verschillende prijzen, waaronder ook enkele Oscars in ontvangst mogen nemen.

    In 2011 won Giorgio Moroder op de World Soundtrack Awards een "Lifetime Achievement Award".

    In 2013 kent Giorgio een revival door de samenwerking met Daft Punk. Op het album Random Access Memories staat het nummer Giorgio By Moroder waarin hij zelf vertelt over zijn eigen producerswerk.

    Giorgio Moroder werkt met samen Sia op het inmiddels als single verschenen titelnummer van Giorgio Moroder's nieuwe album: "Déjà Vu" (album wordt op 12 juni 2015 verwacht).

    Als autobouwer is Giorgio Moroder eveneens mede-oprichter van het exclusieve Italiaanse supersportwagenmerk Cizeta-Moroder. Het enige model is de V16T die is ontworpen door Marcello Gandini.

    Prijzen en nominaties

    Academy Award-nominaties

    • 1979: Midnight Express (gewonnen)
    • 1984: Flashdance (gewonnen)
    • 1987: Top Gun (gewonnen)

    Golden Globe Award-nominaties

    • 1979: Midnight Express (gewonnen)
    • 1981: American Gigolo
    • 1983: Cat People
    • 1984: Flashdance (gewonnen)
    • 1984: Scarface
    • 1987: Top Gun (gewonnen)

    Grammy Award-nominaties

    • 1979: Midnight Express
    • 1984: Flashdance (gewonnen)
    • 2014: Random Access Memories (album) (gewonnen)

    Filmografie

    • 1972: Die Klosterschülerinnen
    • 1978: Midnight Express
    • 1980: American Gigolo
    • 1980: Foxes
    • 1982: Cat People
    • 1983: Superman III (met Ken Thorne)
    • 1983: Flashdance
    • 1983: Scarface
    • 1984: Electric Dreams
    • 1984: The NeverEnding Story (titelsong, overige Klaus Doldinger)
    • 1986: Top Gun (met Harold Faltermeyer)
    • 1987: Over the Top
    • 1988: Mamba
    • 1989: Let It Ride
    • 1992: Jackpot
    • 1996: Pepolino und der Schatz der Meerjungfrau

    Computerspellen

    • 2006: Scarface: The World Is Yours

    Televisieprogramma's

    • 1972: Oswalt Kolle: Liebe als Gesellschaftsspiel (documentaire)
    • 1986: Von Kastelruth nach Hollywood (documentaire)
    • 1994: Fantastic Four (televisieserie, 3 afleveringen)
    • 2003: Impressionen unter wasser (documentaire)
    • 2005: When Disco Ruled the World (televisiefilm)
    • 2006: Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony (televisiefilm)
    • 2011: Saviono racconta Scarface (documentaire)

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.