zebrahead

 • Zebrahead is een punk- en rapband uit Californië (VS), opgericht in 1996 door Justin Mauriello, Greg Bergdorf, Ben Osmundson en Ed Udhus, later aangevuld met Ali Tabatabaee. In 1998 kreeg de band een contract bij platenmaatschappij Columbia.

  Geschiedenis

  Beginjaren (1996-1998)

  De band werd opgericht in 1996 door gitaristen Justin Mauriello, Greg Bergdorf (voormalig lid van 409), bassist Ben Osmundson (voorheen van 3-Ply) en drummer Ed Udhus (voorheen van 409). Ze deelden dezelfde oefenruimte en experimenteerden met verschillende geluiden. Zo werden ze al snel vrienden. Na de beslissing dat ze hun muzikale mogelijkheden verder wilden ontwikkelen, besloten Greg, Justin, Ben en Ed te stoppen met hun vorige bands en samen een nieuwe band te vormen.

  Zebrahead werd geïnspireerd door bands zoals de Fugazi en The Descendents. De vier leden hadden geen belangstelling voor de plaatselijke trend in de richting van ska-punk en begonnen in plaats daarvan elementen van hiphop in hun muziek te verwerken. Uiteindelijk werd de rapper Ali Tabatabaee aan de band toegevoegd.

  Doorbraak (1998-2003)

  Na het uitbrengen van de ep Zebrahead (ook bekend als The Yellow vanwege de cover) onder het indielabel Doctor Dream Records in mei 1998, tekende Zebrahead na het succes van hun eerste album een platencontract met Columbia Records en maakte een album, Waste of Mind, dat later dat jaar verscheen. Het volgende album, Playmate of the Year (album), werd medio 2000 uitgebracht en de ep Stupid Fat Americans werd een jaar later exclusief voor de Japanse markt uitgebracht.

  Zebrahead toerde naar Europa met Green Day in het voorprogramma en speelde ook op verschillende festivals. Door de jaren heen gaven ze verschillende optredens met bands als Less Than Jake, Kottonmouth Kings, 311, MxPx, Reel Big Fish, Unwritten Law en Goldfinger.

  Drie jaar na uitbrengen van het laatste album verscheen in 2003 MFZB (alias Mother Fucking Zebrahead Bitch!). De band besteedde een groot deel van hun tijd aan de promotie van het album in Japan, waar het een groot succes werd. Zebrahead speelde op verschillende festivals, waaronder het Summer Sonic Festival en Punkspring.

  Vertrek van Justin Mauriello (2004)

  Kort na hun Japanse tournee in 2004, besloot zanger-gitarist Mauriello de groep te verlaten. Het nieuws van het vertrek van Mauriello werd via de officiële website van de band in december 2004 bekendgemaakt. Zijn vertrek was een schok voor de fans. Dezelfde maand kreeg Matty Lewis (voorheen zanger van de band Jank 1000) een telefoontje van Zebraheadmanager Todd Singerman, die liet weten dat Zebrahead een nieuwe co-leadzanger zocht. Lewis vloog naar Californië voor een auditie. De vier overige leden waren zeer onder de indruk en benoemden hem tot de officiële nieuwe co-leadzanger.

  Broadcast to the World (2005-2007)

  Twee jaar na de laatste cd, op 22 februari 2006, bracht Zebrahead, nu met een nieuwe zanger, het album Broadcast to the World uit.

  Phoenix (2008-2009)

  Op 17 mei 2008 werd op de Myspacepagina van de band de titel van het volgende album aangekondigd, Phoenix. Het verscheen begin augustus in Europa en de VS. Met dit album werd ook een grote tournee gemaakt met onder andere Simple Plan.

  Panty Raid (2009-2010)

  Op 12 maart 2009 werd op Zebraheads blog Postcards From Hell wederom een nieuw album aangekondigd. Het album, getiteld Panty Raid, zou alleen covers bevatten en op 1 september 2009 werd de volledige tracklist onthuld. Het album kwam op 4 november uit in Japan en verscheen op 8 december in de rest van de wereld. De eerste single van dit album was Girlfriend, de tweede Underneath It All.

  Get Nice!

  Get Nice!, dat werd uitgebracht op 27 juli 2011, is een album waarop teruggegrepen wordt op de stijl die Zebrahead had ten tijde van het album MFZB, waarop de band harde punkrock speelde.

  Bezetting

  Huidige bandleden

  • Ali Tabatabaee - zang (1996-heden)
  • Matty Lewis - zang, slaggitaar (2005-heden)
  • Dan Palmer - leadgitaar (2013-heden)
  • Ben Osmundson - basgitaar (1996-heden)
  • Ed Udhus - drums (1996-heden)

  Voormalige bandleden

  • Justin Mauriello - zang, slaggitaar (1996-2004)
  • Greg Bergdorf - leadgitaar (1996-2013)

  Tijdelijke bandleden

  • Howard Benson - keyboard op Waste of Mind (1998), Playmate of the Year (2000) en Phoenix (2008)
  • Jason Freese - keyboard en piano op Broadcast to the World (2006), Phoenix (2008) en Panty Raid (2009)
  • Dan Palmer (Death By Stereo) - verving Greg Bergdorf op leadgitaar tijdens Zebraheads tournee met Less Than Jake in november 2010

  Singles

  Voor de videogame Sonic the Hedgehog (2006) maakte de band het nummer His World.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.