The Futureheads

 • The Futureheads is een Britse rockband uit Sunderland. De groep werd opgericht in 2000 en bestaat uit zanger Barry Hyde, zijn broer en drummer Dave Hyde, gitarist Ross Millard en bassist David "Jaff" Craig.

  De band werd in 2004 bekend in de indie-scene met het debuutalbum The Futureheads. Daarop stond de Kate Bush-cover "Hounds of Love", die de achtste plaats bereikte in de Britse Singles Chart. Twee jaar later volgde het album News and Tributes, gevolgd door de meest recente plaat This Is Not the World die nummer één werd in de UK Indie Chart. In 2010 verschijnt het vierde album The Chaos.

  Biografie

  2000 - 2004: Oprichting en debuutalbum

  The Futureheads werd in 2000 opgericht in de garage van Barry Hyde, in Sunderland. Behalve Barry bestond de band uit David "Jaff" Craig, Ross Millard en drummer Peter Brewis. De band begon met het oefenen en spelen van optredens in hun eigen stad. Als oefenruimte beschikten ze over een zaal in de Sunderland City Detached Youth Project. Barry Hyde was daar werknemer en ontmoette zo Millard en Brewis. Het album Hit To Death In The Future Head van The Flaming Lips diende als inspiratie voor de bandnaam. Na een aantal optredens nam de band hun eerste demo tape op.

  In 2001 verliet Brewis ook de band. Hij werd vervangen door Dave Hyde, het jongere broertje van Barry. Brewis zou later de band Field Music vormen.

  In 2003 stond de band voor het eerst op London Calling.

  2005 - 2008: News and Tributes en This Is Not the World

  In 2005 begon de band met het schrijven van nieuwe nummers; "Area" was een van de eerste. News and Tributes behaalde de elfde plaats in de Britse albumlijst. Het album werd opgevolgd door een wereldwijde toer.

  In 2006 brak de band met platenmaatschappij 679 Records. The Futureheads waren moe van alle bureaucratische processen, volgens Barry Hyde: "Ik ben nu heel gelukkig om eerlijk te zijn, het voelt alsof we vrij zijn. Als een band waren we niet blij bij

  De rest van 2007 besteedde de band aan het schrijven en opnemen van nieuwe nummers. Deze werden in de zomer binnen drie weken opgenomen met producer Youth in zijn studio in Andalusië. Eind 2007 werden van het nieuwe album alvast twee nummers vrijgegeven en werden er ook optredens in Londen en Sunderland gegeven. This Is Not the World werd op 26 mei 2008 uitgebracht. Om het album te begeleiden werd de single "Radio Heart" uitgebracht. Het was de tweede single na "The Beginning of the Twist", dat in februari uit kwam. De rest van 2008 spendeerde de band aan het toeren door het Verenigd Koninkrijk en Europa.

  2009-heden: The Chaos

  In april 2010 verschijnt het vierde studioalbum The Chaos. De nieuwe nummers werden samen met David Brewis van Field Music en producer Youth opgenomen.

  Muziekstijl en invloeden

  The Futureheads kregen bekendheid in de tijd dat ook vergelijkbare bands als Franz Ferdinand, Maxïmo Park en Bloc Party succes kregen. Hierdoor werd de band wel eens het 'kleine broertje' van Franz Ferdinand genoemd. De band bevat daarnaast invloeden uit de hardcore zoals Fugazi. Ook hecht de band waarde aan dansbare ritmes.

  Naast Barry Hyde verzorgen ook de andere drie bandleden (achtergrond-)vocalen. Barry Hyde probeert zijn Noord-Engelse accent niet te verbergen: "We zingen in ons eigen Sunderlandse accent, dat is best bijzonder. De meeste bands uit onze regio nemen een ander accent aan, vaak Noord-Amerikaans, maar wij vinden dat we trots mogen zijn op ons eigen taaltje. Ook al is het een van de lelijkst klinkende dialecten van het land."

  De vier bandleden hadden bij het ontstaan van de band allemaal een voorliefde voor de new wave van eind jaren 70 en begin jaren 80. Bands die daarbij van invloed waren, waren onder andere The Buzzcocks, Wire, The Slits, XTC en Devo. Barry Hyde: "Mijn broer

  Discografie

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.