The Black Keys

 • The Black Keys is een Amerikaans bluesrockduo dat in 2001 in Akron (Ohio) door Dan Auerbach (zang en gitaar) en Patrick Carney (drums) werd opgericht. Het duo begon als een onafhankelijke band, die zijn muziek opnam in kelders en de muziek zelf produceerde, voordat ze doorbraken als een van de meest populaire garagerock bands van het tijdperk na 2010. Het rauwe geluid van de band staat duidelijk onder invloed van bluesartiesten als Junior Kimbrough, Howlin' Wolf en Robert Johnson.

  Auerbach en Carney waren jeugdvrienden alvorens ze The Black Keys oprichtten. Na het vroegtijdig beëindigen van hun studie besloten ze samen muziek te gaan maken. Na het tekenen van een platencontract met Alive Naturalsound Records brachten ze in 2002 hun eerste album uit, genaamd The Big Come Up. Dit album leverde ze een nieuwe deal op bij Fat Possum. In de tien jaar die volgden verwierf The Black Keys in de undergroundscene een vaste schare fans. Ze toerden veel langs kleine clubs en speelden op veel festivals. Hun derde album Rubber Factory uit 2004 ontving lovende kritieken en gaf een boost aan het imago, wat uiteindelijk leidde tot een nieuw platencontract bij Nonesuch in 2006. Na de eerste vier albums zelf te hebben geproduceerd in geïmproviseerde studio’s, werd in 2008 het album Attack & Release afgerond in een professionele studio, met behulp van producer Danger Mouse.

  De commerciële doorbraak van de groep vond plaats in 2010, door het album Brothers. Op dit album stond onder anderen de populaire single Tighten Up, die drie Grammy Awards won. Ook het daar op volgende album El Camino kon rekenen op positieve recensies en behaalde nummer twee in de Billboard 200. Hierop volgde de eerste stadiontour van de band, de El Camino Tour. Het album met de daarop aanwezige hitsingle Lonely Boy won drie Grammy Awards. In 2014 brachten ze hun achtste album uit, Turn Blue genaamd. Dit album werd hun eerste nummer één notatie in de VS en Australië.

  Geschiedenis

  De eerste drie albums kwamen met steeds een jaar tussenruimte uit in 2002, 2003 en 2004. In deze jaren speelden ze in het voorprogramma van bands als Pearl Jam, Beck en Radiohead.

  Op 17 oktober 2008 speelde het duo in het voorprogramma van de band Devo die ook uit Akron komen tijdens een speciaal benefietconcert voor presidentskandidaat Barack Obama.

  In 2012 was de band te zien op Pukkelpop en Lowlands. In 2014 stonden ze op Down the Rabbit Hole, Rock Werchter en MainSquare Festival Arras.

  Bij de 55e Grammy Awards sleepten The Black Keys drie prijzen in de wacht, namelijk die voor de beste rockuitvoering en beste rocknummer voor de single Lonely Boy en die voor het beste rockalbum voor El Camino. Auerbach kreeg tevens de prijs voor muziekproducent van het jaar.

  Op televisie, games en in films

  De volgende nummers werden op televisie, games of in films gebruikt:

  • "Hard Row" (van het album Thickfreakness) werd gebruikt in de eerste aflevering van de Amerikaanse serie "Sons of Anarchy".
  • "Little Black Submarine" werd gebruikt in Supernatural episode 20 "Bloodlines"
  • Girl is on My Mind is door Sony Ericsson gebruikt in een reclame voor gsm's.
  • Lonely Boy werd gebruikt in de negende aflevering van het tweede seizoen, getiteld Identity, van de Amerikaanse misdaadserie Hawaii Five-0.
  • Gold on the Ceiling is de tune van de rubriek Je mist meer dan je ziet in De Wereld Draait Door en in België was het de tune van het programma Helden van het Internet van Shelter (productiehuis).
  • When the Lights Go Out (van het album Rubber Factory uit 2004) werd gebruikt in de film Black Snake Moan.
  • Your Touch werd gebruikt in de film Life as We Know It en Zombieland.
  • Howlin' for You werd gebruikt in de eerste afleveringen van de series Necessary Roughness en Detroit 1-8-7, en in de Repo-aflevering van Chase. Ook werd het nummer gebruikt in de film Limitless.
  • I'll Be Your Man werd gebruikt als openingstheme van de HBO serie Hung.
  • Strange Times werd gebruikt op radiorock zender Radio Broker in het spel Grand Theft Auto IV
  • "Fever" werd gebruikt in het televisieprogramma "Freek Vonk in Australië"
  • "The weight of Love" werd gebruikt in het televisieprogramma "Freek Vonk in Australië"

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing