Ben Liebrand

 • Ben Liebrand (Nijmegen, 27 september 1960) is een Nederlandse dj.

  Korte biografie

  Liebrand kreeg al op jonge leeftijd interesse in het mixen van muziek en wilde later dj worden.

  Radio

  Hij maakte zijn radiodebuut in 1983, met het Veronica Radio 1/2 programma In The Mix, dat op vrijdagnacht/zaterdagochtend tussen 2 en 3 uur werd uitgezonden. Dit programma was het eerste radioprogramma waarin non-stop dansmuziek gemixt werd zonder de tot dan toe gebruikelijke dj voice-overs. De enige spraak die te horen was, was een aankondiging van de dj van het vorige radio-uur "Zet je radio maar aan en je diskjockey maar uit" en een lijst van platen.

  De "Minimix" was geruime tijd wekelijks te horen als vast onderdeel van de populaire vrijdagavond-shows op Radio 3 zoals Curry en Van Inkel, het vaste uitzendtijdstip was "twee platen over negen". Deze "minimix" was in eerste instantie een kortere "extra" In The Mix, maar al snel concentreerde zich de minimix op meerdere platen van één artiest, en in de afleveringen daarna, hoofdzakelijk een remix van één enkel nummer. Enkele van deze "minimixen" kregen internationale bekendheid, waaronder remixen van nummers van Bill Withers, Phil Collins en Dimples D.

  In The Mix was te horen tot 1985. De laatste aflevering bestond uit de Classics Mix. Sinds 2004 is "In The Mix" & "The Minimix" elke zaterdag terug op Radio Veronica.

  Grandmix

  Aan het eind van 1983 gebruikte Liebrand zijn wekelijkse radio-uur om een mix ten gehore te brengen van een groot aantal korte fragmenten van dansplaten van het afgelopen jaar. Het maken van jaarmixen was geen nieuw idee (Disconet en de Disco Mix Club deden dit al) maar de lengte van een uur was wel uitzonderlijk. Deze jaarmixen werden een traditie en kregen later de naam Grandmix. In 1992 maakte hij (voorlopig) zijn laatste Grandmix, omdat dit project te tijdrovend werd.

  In 1998 werden er op de nl.muziek nieuwsgroep regelmatig verzoekjes geplaatst door Grandmix-fans die een of meer uitzendingen hadden gemist of die uitzendingen hadden opgenomen op cassettebandjes en nu op zoek waren naar de ontbrekende seconden tussen "kant A" en "kant B". Toen Liebrand erachter kwam dat er zoveel Mixfreaks waren, benaderde hij Radio 538 en alle Grandmixen werden in het volgende jaar op die zender herhaald in maandelijkse afleveringen van januari tot oktober. In november werd de Classics Mix herhaald en in december maakte Liebrand een drie uur lange Millennium Mix.

  Sinds 1999 is de Grandmix weer een jaarlijkse traditie, maar nu duurt de mix 3 uur, waardoor de fragmenten iets langer kunnen zijn. De Grandmix komt door dit 3-uurs-formaat nu ook uit op audio-cd, iets dat niet mogelijk was (en is) voor de eerdere mixen, vanwege het verkrijgen van de benodigde rechten én het feit dat één enkele cd met 100 artiesten een buitengewoon hoge licentie- en Buma-Stemra-afdracht met zich mee zou brengen. Zo hoog dat het voor welke platenmaatschappij dan ook, interessant of zelfs ook maar haalbaar zou zijn om deze commercieel uit te brengen.

  Cd's

  In 1990 remixte Liebrand op verzoek van het platenlabel van Sting het nummer Englishman in New York. Deze remix behaalde uiteindelijk een 15e positie in de UK Singles Chart.

  Andere remixen die wereldberoemd zijn geworden zijn onder andere Holiday Rap van MC Miker G & DJ Sven, In the air tonight van Phil Collins en diverse nummers van Salt-n-Pepa.

  In 1990 kwam Liebrands eerste cd "Styles" uit. Deze bevat muziek die Liebrand, al dan niet in samenwerking met andere artiesten, zelf gespeeld en geproduceerd heeft. Sommige van de nummers op de cd waren eerder op de radio te horen als Minimix. Een re-release van Styles in combinatie met twee extra cd's kwam uit in 2000.

  Sinds 1999 brengt Liebrand regelmatig cd's uit in eigen beheer. Deze zijn met zijn handtekening en serienummer verkrijgbaar via zijn website. Dit begon met een drietal cd-sets "Collector's Edition 1/2/3", een serie met eigen producties die eerder als minimixen te horen waren geweest.

  Liebrand is een kwaliteitsfanaat en sinds een aantal jaren werkt hij onder andere aan "Grand 12 Inches": een serie verzamel-cd's die hij in samenwerking met Sony/BMG uitbrengt, met daarop een groot aantal oude 12-inch versies van nummers, waar hijzelf en zijn fans goede herinneringen aan hebben, maar die moeilijk of onmogelijk te krijgen zijn op cd. Hij probeert hiervoor de originele mastertapes te bemachtigen van de platenmaatschappijen die de plaat oorspronkelijk uitgebracht hebben en gebruikt zijn relatie-netwerk in de platenindustrie om erachter te komen wie de rechthebbenden zijn en waar hij ze kan vinden.

  Andere activiteiten

  Sinds 1991 is Liebrand actief bezig met 3D-animatie. Dit begon uit interesse, maar al snel had hij zich verdiept in de technische kant van animatie en vormgeving. Liebrand produceerde onder meer de animaties voor diverse tv-commercials van de cd-series Thunderdome, Happy Hardcore, Mega dance en Radio 538, de leaders van TMF en animaties voor de KLM en Pepsi. Verder is hij verantwoordelijk voor een groot deel van de Visuals die Armin van Buuren gebruikt tijdens zijn live dj-sets.

  Liebrand opereerde onder meer onder de pseudoniemen Crystal Palace, The, ISCO en Teknikolor. Samenwerkingsprojecten voerde hij uit met Goldilox en S.B.B.L. (S.B. staat voor Sander Bos).

  Hij is getrouwd met Brenda van Raam en samen hebben ze twee zonen, Fabian en Sascha, en een dochter Linde. De familie is in 2010 naar Canada geëmigreerd, van waaruit Liebrand zijn activiteiten zal voortzetten.

  Externe link

  Liebrand.nl - Officiële website

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.