Live

 • Live is een Amerikaanse band die bestaat uit Patrick Dahlheimer, Chad Gracey, Chad Taylor en Chris Shinn. Ed Kowalczyk was voorheen de leadzanger van de band, maar stapte eind november 2009 uit de band na een dispuut met de andere bandleden. Kowalczyk werd vervangen door Chris Shinn, voorheen frontman van de Amerikaanse rockband Unified Theory. De band staat bekend om zijn grote hits, zoals Lightning Crashes, I Alone, Overcome en The Dolphin's Cry.

  Biografie

  De band werd halverwege de jaren tachtig opgericht in het Amerikaanse York, Pennsylvania. Oorspronkelijk heette de band First Aid. Na enkele naamswijzigingen werd de band Public Affection genoemd. Onder deze naam bracht de band in 1989 in eigen beheer zijn eerste album The Death of a Dictionary uit. Dit album is alleen op cassette verschenen.

  Toen het label Radioactive Records met de band in zee ging kwam na de maxisingle Four songs in 1991 het album Mental Jewelry uit. De band heet sindsdien Live. Het geluid van de band was nog aardig rauw. Het grote succes had de band in die tijd met het album Throwing Copper. Van dit album kwamen de singles I Alone, All Over You, Selling The Drama en Lightning Crashes. Dit album bezorgde de doorbraak van de band.

  Throwing Copper werd opgevolgd door Secret Samadhi. Echt succesvol bij het grote publiek werd dit album niet. De zwarte hoes en CD illustreren de zeer rauw en donker klinkende muziek. Eén van de bekendere nummers van dit album Lakini's Juice is ontstaan terwijl de bandleden in bad zaten niks te doen. De band stond weer echt in de schijnwerpers toen in 1999 het album The Distance To Here uitkwam. De single The Dolphin's Cry werd een top 10 hit voor Live. Ook de singles Run To The Water en They Stood Up For Love deden het goed. The Distance To Here werd het grootste succes voor de band bij het echte grote publiek, maar de fans van het eerste uur hadden niet zoveel meer met het album, dat naar hun idee bij lange na niet de variatie, rauwheid en originaliteit liet zien van de eerste drie albums.

  De band kwam in 2001 terug met het album V ('five'), waarop de band naar eigen zeggen wilde laten zien "dat ze nog best mee konden komen". Het geluid is wat harder, maar sloeg niet goed aan bij het grote publiek. De single Forever May Not Be Long Enough werd wel de soundtrack voor de film The Mummy Returns. Het rustigste nummer van dit album, Overcome, groeide uit tot de grootste hit van Live. Velen denken dat Live dit nummer speciaal naar aanleiding van de aanslagen van 11 september 2001 heeft geschreven, maar in feite stond het nummer al daarvoor op de site van de band (het liedje was aanvankelijk bedoeld voor het album The Distance To Here). Omdat men het nummer "bij de gevoelens van die dagen vond passen", werd het vervroegd uitgebracht. De opbrengst ging naar een goed doel.

  Het album Birds Of Pray lijkt wat meer op lichte rock, richting pop. Van dit album is de single Heaven afkomstig. Het werd een bescheiden hit. Het geluid zoals de band had in de jaren 90 wordt niet meer gehoord. Het album Songs From Black Mountain uit 2006 is niet rauw en is zelfs aardig makkelijk 'weg te slikken'. Met een nieuwe hitsingle, The River staat Live anno 2006 nog steeds aardig sterk in haar schoenen, maar niet meer zoals vroeger.

  Van Live is tevens een verzamelalbum uitgekomen. Het stamt uit 2004 en heet Awake (The best of Live). Op de album staan nummers van alle albums, uitgezonderd Songs From Black Mountain, aangezien dit album pas in 2006 uitkwam. Voorbeelden zijn: The Beauty Of Gray (Mental Jewelry), I Alone (Throwing Copper), Turn My Head (Secret Samadhi), Dance With You (The Distance To Here), Nobody Knows (V) en Run Away (Birds Of Pray). Alle grote hits staan op dit album, plus een cover van Johnny Cash' I Walk The Line.

  In september 2007 bracht Live vrij onverwacht in eigen beheer een mini-album uit, onder de titel Radiant Sea: A Collection Of Bootleg Rarities And Two New Songs. De tien live-nummers op deze plaat waren eerder verschenen op uitgaven van de Amerikaanse fanclub Friends of Live. Het album is alleen verkrijgbaar bij optredens en via internet. Live gaf aan in de toekomst mogelijk vaker op deze manier muziek te publiceren.

  Bij het toeren versterkte de broer van Kowalczyk, Adam, de band.

  Op 30 november 2009 ging Live wegens spanningen uit elkaar.

  Kowalczyk ging solo verder en de andere bandleden gingen verder onder de naam The Gracious Few.

  In oktober 2011 kondigde Chad Taylor via zijn blog aan dat er plannen zijn om Live nieuw leven in te blazen. Er wordt gewerkt aan een studioalbum. Op 12 maart 2012 debuteerde Chris Shinn als zanger van de band. Tijdens de eerstvolgende tournee wordt de band ook bijgestaan door gitarist Sean Hennesy en toetsenist Alexander Lefever. Op 28 oktober 2014 is een nieuw album uitgebracht getiteld 'The Turn', dit is het eerste album van Live met Shinn als leadzanger.

  Discografie

  Ep's

  • 1990: Divided Mind, Divided Planet
  • 1991: Four Songs

  Dvd's

  • 2008: Live at the Paradiso - Amsterdam

  Externe link

  Referenties

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.