Lil' Kim

  • Lil' Kim - een pseudoniem van Kimberly Denise Jones - (Bedford-Stuyvesant Brooklyn, New York City, 11 juli 1974) is een Amerikaanse rapster, model, songwriter en actrice. Ze staat ook bekend onder de naam de Queen B (afgeleid van Queen Bitch, Queen of all the Bitches).

    De rapster staat bekend om haar grove, seksueel getinte teksten en schaarse kleding. Ze heeft veel prijzen gewonnen, waaronder een BET Award en Grammy Award en is de meest prominente vrouwelijke rapster uit haar tijd. Als goedverkopende artiest in de VS, is haar ("Hardcore XXX style" van) rap vaak door andere rapsters gekopieerd zoals door: Nicki Minaj, Trina, Khia, Foxy Brown, Lil' Kia, Jacki-O en Remy Martin. Ook in Nederland en België scoorde Kim enkele hits. Lil' Kim is van Afro-Amerikaanse, Jamaicaanse en Porto Ricaanse afkomst. Ze is een goede vriendin van Mary J. Blige.

    Ze is bekend van hits zoals "How many licks?", "Lady Marmalade", "The Jump Off", "Magic Stick", en "Lighters Up". Ze heeft met bijzonder veel artiesten samengewerkt, waaronder: P. Diddy, The Notorious B.I.G., Mobb Deep, 50 Cent, Twista, Christina Aguilera, Missy Elliott, Junior M.A.F.I.A., Maino en Lil' Shanice.

    Biografie

    Lil' Kim werd geboren in Brooklyn, New York. Ze kreeg de naam Lil' (afkorting van little = klein) omdat ze klein is. Op haar negende jaar scheidden haar ouders van elkaar, wat het begin betekende van haar bewogen leven. Na de scheiding ging Lil' Kim bij haar vader wonen maar niet lang daarna werd ze het huis uitgezet en leefde ze afwisselend bij vrienden, daarna weer een tijd op straat. Op de straat leerde ze rappen en dat ging op een gegeven moment zo goed dat ze in 1993 werd opgemerkt door rapper Christopher Wallace, The Notorious B.I.G. Ze kregen een tijd lang in het geheim een relatie.

    Junior Mafia en Hard Core

    Eind 1994 was Christopher bezig een rapgroep op te zetten en te promoten met de naam Junior M.A.F.I.A.. Kim maakte ook deel uit van deze groep waarin ze bekendstond als de "luitenant" of "Big Momma". Het enig uitgebrachte album door de groep is getiteld Conspiracy to insert. De groep bracht zijn eerste single, "Playas Anthem", uit, die hoog in de Rap chart van de VS kwam te staan. De daaropvolgende singles "Need U Tonight" met Aaliyah en "Get Money" werden tot goud bekroond en haalden het tot de top 20 van de Billboard Hot 100. Het album stond op nummer 8 in de Billboard 200 waarmee dit album het ook tot goud maakte.

    Na een jaar Junior Mafia begon Lil' Kim haar solocarrière en de opname van haar eerste debuutalbum Hard Core, dat op 12 november 1996 in de VS uitkwam. Van het album werden in de eerste week 88.653 stuks verkocht en het kwam binnen op nummer 2 in de Amerikaanse Rap Chart en op nummer 11 op de Billboard Hot 100. Haar eerste single "No Time" samen met Puff Daddy werd snel platinum. Het album bracht later "Crush on You" (2x platinum) en de platinumsingle "Not Tonight (Remix)" (met bijdragen van Left Eye van TLC, Da Brat, Missy Elliott en Angie Martinez) uit. Not Tonight haalde no. 6 op de Billboard Hot 100 en zo behaalde ze ook haar eerste nominatie voor een Grammy Award. Lil' Kim heeft veel prijzen gewonnen voor haar album Hard Core. In maart 1997 werd Kims mentor en geheime liefde, Notorious B.I.G doodgeschoten in Los Angeles. Kim stortte emotioneel bijna in. Ze raakte in een zware depressie en nam een tijdlang pauze en maakte geen muziek meer.

    Fashion en The Notorious K.I.M.

    Tussen 1998 en 1999 modelleerde Kim voor verschillende merken, waaronder Candies, Versace, Iceberg en Baby Phat. Ook tijdens prijsuitreikingen, gala's en andere feestelijkheden stond ze bekend om haar fraaie, veel blootgevende pakjes, gekleurde pruiken en kleurlenzen. Ook liet ze meerdere malen borstvergroting toepassen, waar ze bijzonder veel kritiek voor kreeg. Lil' Kim heeft ook nog op tientallen magazinecovers gestaan o.a die van: The Source, Vibe, Essence, Vogue en nog vele meer. In 1999 trad ze op met P. Diddy's "No Way Out" tour en lanceerde zij haar eigen muzieklabel genaamd: Queen Bee Entertainment.

    In de zomer van 2000 bracht ze haar tweede album The Notorious K.I.M. uit, met bekend nummer zoals "How Many Licks?" en "No Matter What They Say". De nummers op dit album staan bekend als een soort Pop-Rap die volgens sommigen erg commercieël klinken. Ondanks het kleine succes van de singles deed het album in de VS het uitzonderlijk goed. Het verkocht daar in de eerste week 230,000 stuks (en uiteindelijk 3 miljoen wereldwijd) en kwam op de No. 4 in de Top 200 Albums Charts.

    In 2001 coverde ze samen met Pink, Mýa, Christina Aguilera en Missy Elliott het nummer Lady Marmalade, oorspronkelijk gezongen door meidengroep Labelle (inclusief diva Patti LaBelle) 25 jaar eerder. Het nummer werd opgenomen als soundtrack voor de film Moulin Rouge! en werd in april van dat jaar uitgebracht. De song werd een wereldhit en stond in 50 landen op No. 1. Hiermee haalde kim haar tot nu toe eerste Grammy Award binnen.

    In 2003 nam Lil' Kim een nieuw entree nummer voor een vrouwelijke worstelaar uit de World Wrestling Entertainment genaamd Time to Rock N Roll. Deze single staat op WWE Anthology, een compilate van entree liederen van verschillende WWE worstelaars.

    La Bella Mafia en The Naked Truth

    Begin 2003 bracht Lil' Kim haar derde album uit, genaamd La Bella Mafia (Italiaans voor De Mooie Mafia). De nummers op dit album staan in het algemeen bekend als Gangsta rap. Uitgebrachte singels waren "The Jumpoff" (met Mr. Cheeks), "Magic Stick" (met 50 cent) en "Thug Luv" (met Twista). (Het was nog de bedoeling dat er een clip gemaakt zou worden voor "Magic Stick" maar deze werd na een conflict tussen 50 Cent en Kim geschrapt).

    La Bella Mafia is twee maal genomineerd voor een Grammy Award, één voor Best Female Rap Solo Performance ("Came Back For You") en voor Best Rap Collaboration ("Magic Stick"). Ze is ook genomeerd voor Best Pop Collaboration met zangeres Christina Aguilera voor het nummer "Can't Hold Us Down", van Aguilera's album "Stripped".

    In zomer 2004 lanceerde ze haar eigen horlogelijn, genaamd: Royalty by Lil' Kim. Deze dameshorloges zijn in Hollywood populair en worden o.a gedragen door: Tyra Banks, Alicia Keys, Ashlee Simpson, Jessica Alba, Anna Nicole Smith, Jessica Simpson, Queen Latifah, Victoria Gotti, Free, Bonnie Fuller, Naomi Campbell, Sunny, Kimora Lee Simmons, Wendy Williams en Lil' Kim zelf.

    Gevangenis en trivia

    In juli 2005 werd Lil' Kim veroordeeld wegens meineed. Ze loog onder ede over de aanwezigheid van twee vrienden bij een schietincident in 2001 voor radiostudio Hot 97. Bij het schietincident raakte een man gewond. Na een gevangenisstraf van 10 maanden te hebben uitgezeten, is Lil' Kim weer een vrij mens. Kim moest officieel een straf van 366 dagen uitzitten, maar werd wegens goed gedrag vervroegd vrijgelaten. Gedurende haar uitzitting heeft ze meer dan tweehonderd nummers geschreven. In mei 2006 bracht Deborah Harry het nummer "Dirty and Deep" uit als protest tegen Kims veroordeling. Het is gratis verkrijgbaar op de Deborah Harry Home Page.

    In augustus 2006 klaagde reggae zangeres Tanya Stephens Kim aan omdat het nummer “Durty” van Kims album The Naked Truth volgens Stephens identiek is aan een nummer van haar uit 1997, genaamd “Mi and Mi God”. Kim heeft Stephens zelfs een keer naar New York laten komen om mee te zingen op één van haar albums. Haar zang is echter nooit op een album van de hiphop-ster verschenen.

    Discografie

    Albums

    • Hard Core (12 november 1996) Studio Album
    • The Notorious K.I.M. (27 juni 2000) Studio Album
    • La Bella Mafia (4 maart 2003) Studio Album
    • The Naked Truth (27 september 2005) Studio Album
    • The Dance Remixes (5 juni 2006) Remix Album
    • Ms. G.O.A.T. (3 juni 2008) Mixtape
    • Black Friday (14 februari 2011) Mixtape
    • Hard Core Mixtape 2K14 (11 september 2014) Mixtape

    Overig Werk

    • 1994: "Fuck Me" (with The Notorious B.I.G. ; from Ready to Die")
    • 1995: "Conspiracy" (w/ Junior M.A.F.I.A. ; from Conspiracy")
    • 1995: "I Need You Tonight" (w/ Junior M.A.F.I.A. ; from I Need You Tonight single")
    • 1995: "Player's Anthem" (w/ Junior M.A.F.I.A. from ; Player's Anthem single
    • 1996: "Float On" remix (w/ Isley Brother's
    • 1996: "No More Games" (w/Skin Deep from Skin Deep
    • 1996: "Time To Shine" (w/ Mona Lisa from Don't Be A Menace soundtrack
    • 1996: "No One Else Remix" (with Total, Foxy Brown, Da Brat) from Total
    • 1997: "Don't Stop What Your Doing" w/ Puff Daddy from No Way Out
    • 1997: "It's All About The Benjamins" w/ Puff Daddy from No Way Out
    • 1997: "It's All About The Benjamins" (Rock Remix) w/ Puff Daddy from It's All About the Benjamins cd-single
    • 1997: "Will They Die For" w/ Ma$e from Harlem World
    • 1997: "Call Me" w/ Too Short from Booty Call soundtrack
    • 1997: "Hit Em Wit Da Hee" w/ Missy Elliott from Supa Dupa Fly
    • 1997: "I Can Love You" w/ Mary J. Blige from Share My World
    • 1997: "Just Like Me" w/ Usher from My Way
    • 1997: "Money Talks" w/ Andrea Martin, Lil' Cease from Money Talks soundtrack
    • 1997: "Give It Up" w/ SWV from Release Some Tension
    • 1997: "I Know What Girls Like" w/ Jay-Z from Vol.1 In My Lifetime
    • 1997: "Another" w/ The Notorious B.I.G. from Life After Death
    • 1998: "Money. Power, & Respect" w/ The Lox from Money, Power, & Respect
    • 1998: "The Only One" w/ 112 from Room 112
    • 1998: "You Get Dealt Wit" w/ Jermaine Dupri from Life In 1472
    • 1999: "Play Around" w/ Lil' Cease from The Wonderful world of Cease-a Leo
    • 1999: "Quiet Storm" (remix) w/ Mobb Deep from Murda Muzik
    • 1999: "Da Butta" w/ Will Smith from Willenium
    • 1999: "Get Naked" w/ Methods of Mayhem
    • 1999: "Would You Die For Me" w/ The Notorious B.I.G. from Born Again
    • 1999: "Biggie" w/ The Notorious B.I.G. from Born Again
    • 1999: "Notorious" w/ The Notorious B.I.G. from Born Again
    • 1999: "Gangsta Shit" w/ P. Diddy from Forever
    • 1999: "Journey Through The Life" w/ P. Diddy from Forever
    • 1999: "Real Ni**as" w/ P. Diddy from Forever
    • 1999: "Satisfy You" (remix) w/ P. Diddy from Satisfy You cd-single
    • 2001: "Espacio" w/ Black Rob from Life Story
    • 2001: "Get Crunked Up" (remix) w/ Iconz from Street Money Vol 1.
    • 2001: "Wait A Minute" w/ Ray J from This Aint A Game
    • 2001: "Lady Marmalade" w/ Christina Aguilera, Pink, Mýa from Moulin Rouge! soundtrack
    • 2001: "Freak Freak" w/ Product G&B from Ghetto Blues
    • 2001: "Do You Wanna Roll" w/ RL & Beenie Man from Dr. DoLittle 2 soundtrack
    • 2001: "In The Air Tonight" w/ Phil Collins from Urban Renewal
    • 2002: "Fresh From Yard" w/ Beenie Manfrom tropical Storm
    • 2002: "Shake Ya Body" w/ Jay-Z from Best of Both Worlds
    • 2002: "Gone Dilirious" w/ Swizz Beats from Ghetto
    • 2002: "Kimnotyze" w/ DJ Tomekk from Beat of Life
    • 2002: "10 Commandments" w/ Lil' Mo from Meet The Girl Next Door
    • 2002: "I Need That" w/ 3LW from A Girl Can Mack
    • 2002: "Can't Hold Us Down" w/ Christina Aguilera from Stripped
    • 2002: "Rock The Party" (remix) w/ Benzino from Redemption
    • 2002: "Impatient" w/ Blu Cantrell from bittersweet
    • 2003: "Cell Block Tango" w/ Queen Latifah, Macy Gray from Chicago soundtrack
    • 2003: "Naughty Gir"l w/ Beyoncé Not Released
    • 2003: "Body Kiss" w/ Isley Brothers from Body Kiss
    • 2003: "Do That Thing" w/ B2K from You Got Served soundtrack
    • 2003: "Can't Hold Us Down" w/ Christina Aguilera
    • 2004: "Get Down On It" w/ Blue from Kool & The Gang Tribute Album
    • 2004: "Get Ya Shit Together" w/ T.I. from Urban Legend
    • 2004: "Sugar" w/ Trick Daddy from Sugar cd-single
    • 2005: "Do The Damn Thing" w/ Rupee from Do The Damn Thing cd-single
    • 2005: "Do Wrong" w/ Twista from The Day After
    • 2005: "Stomp" w/ Maino

    Beeldmaterialen

    • 2000: Best of Lil' Kim
    • 2005: Meaning of Family
    • 2006: The Brooklyn Queen

    Filmografie

    • She's All That (1999)
    • Longshot (2000)
    • Zoolander (2001) (Cameo)
    • Juwanna Mann (2002)
    • Those Who Walk in Darkness (2003)
    • Gang of Roses (2003)
    • Nora's Hair Salon (2004)
    • You Got Served (2004)
    • Lil' Pimp (2005) (stem)
    • There's a God on the Mic (2005) (documentaire)
    • Lil Kim: Countdown to Lockdown (2006)
    • Sex And The City: as Lil Kim (2007)

    Externe link

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing