Billy Bob Thornton

  • Billy Bob Thornton (Hot Springs (Montana), 4 augustus 1955) is een Amerikaans filmacteur, regisseur en zanger. Hij won in 1997 een Academy Award voor het schrijven van de film Sling Blade. Daarnaast werden hem nog meer dan twintig filmprijzen toegekend, waaronder National Board of Review Awards voor zowel het maken van Sling Blade als voor zijn acteerprestatie in Monster's Ball.

    Thornton kreeg in 2004 een ster op de Hollywood Walk of Fame.

    Filmcarrière

    Thornton maakte in 1986 zijn filmdebuut als acteur in Hunter's Blood. Met inmiddels een handvol films op zijn cv kreeg hij in 1990 een rol in de televisieserie The Outsiders, die na één seizoen van dertien afleveringen werd stopgezet. Thornton debuteerde twee jaar later als scriptschrijver met de film One False Move, waarin hijzelf tevens acteerde.

    Het schrijven beviel Thornton dermate goed dat hij het naast het acteren bleef doen. In 1994 maakte hij zo van zijn pennenvrucht Some Folks Call It a Sling Blade een korte film, die hij twee jaar later uitbouwde tot de avondvullende productie Sling Blade. Deze schreef en regisseerde hij én hij speelde er zelf de hoofdrol in. Hiermee was Thorntons naam als multitalent definitief gevestigd in Hollywood, want voor het schrijven won hij onder meer een Oscar, voor het acteren onder meer een Chicago Film Critics Association Award en voor het regisseren een Independant Spirit Award voor beste debuutfilm.

    Thornton is naast filmmaker ook zanger. Hij bracht zodoende het album Private Radio uit in 2001 en The Edge of the World in 2003.

    Thornton was van mei 2000 tot mei 2003 getrouwd met actrice Angelina Jolie. Dit was zijn vijfde huwelijk. Uit zijn eerdere huwelijken heeft hij een dochter en met Cherniak twee zoons. Thornton werd in 2004 voor de vierde keer vader, van een dochter.

    Filmografie

    Als acteur in films:

    • The Judge (2014) - Dwight Dickham
    • Parkland (2013) - Forrest V. Sorrels
    • Jayne Mansfield's car (2012) - Skip Caldwell
    • Puss in Boots (2011) - Jack (stem)
    • Faster (2010) - Cop
    • The smell of success (2009) - Patrick
    • The Informers (2008) - William Sloan
    • Eagle Eye (2008) - Agent Thomas Morgan
    • Mr. Woodcock (2007) - Jasper Woodcock
    • The Astronaut Farmer (2006) - Charles Farmer
    • School for Scoundrels (2006) - Dr. P
    • The Ice Harvest (2005) - Vic Cavanaugh
    • Bad News Bears (2005) - Morris Buttermaker
    • Friday Night Lights (2004) - Coach Gary Gaines
    • The Alamo (2004) - Davy Crockett
    • Chrystal (2004) - Joe
    • Bad Santa (2003) - Willie
    • Love Actually (2003) - The US President
    • Intolerable Cruelty (2003) - Howard D. Doyle
    • Levity (2003) - Manuel Jordan
    • Waking Up in Reno (2002) - Lonnie Earl Dodd
    • The Badge (2002) - Sheriff Darl Hardwick
    • Bandits (2001) - Terry Lee Collins
    • Monster's Ball (2001) - Hank Grotowski
    • Daddy and them (2001) - Claude Montgomery
    • The Man Who Wasn't There (2001) - Ed Crane
    • The Last Real Cowboys (2000) - Tar
    • South of Heaven, West of Hell (2000) - Brig. Smalls
    • Pushing Tin (1999) - Russell Bell
    • A Simple Plan (1998) - Jacob
    • Armageddon (1998) - Dan Truman
    • Primary Colors (1998) - Richard Jemmons
    • Homegrown (1998) - Jack Marsden
    • U Turn (1997) - Darrell
    • Princess Mononoke (1997) - Jigo (stem)
    • The Apostle (1997) - Troublemaker
    • A Gun, a Car, a Blonde (1997) - Syd/Monk
    • Sling Blade (1996) - Karl Childers
    • The Winner (1996) - Jack
    • The Stars Fell on Henrietta (1995) - Roy
    • Dead Man (1995) - Big George Drakoulious
    • On Deadly Ground (1994) - Homer Carlton
    • Floundering (1994) - Gun clerk
    • Tombstone (1993) - Johnny Tyler
    • Bound by Honor (1993) - Lightning
    • Grey knight (1993) - Langston
    • Indecent Proposal (1993) - Day tripper
    • Trouble Bound (1993) - Cold face
    • One False Move (1992) - Ray Malcolm
    • For the Boys (1991) - Marine sergeant, Korea
    • The Dark Backward (1991) - Patron at Sloppy's
    • Chopper Chicks in Zombietown (1989) - Donny
    • Going Overboard (1989) - Dave
    • South of Reno (1988) - Counterman
    • Hunter's Blood (1986) - Billy Bob

    Als acteur in series:

    • Matlock (1987) (1 afl.)
    • The outsiders (1990) - Buck Merrill (10 afl.)
    • Evening shade (1990) (1 afl.)
    • Knots landing (1992) (1 afl.)
    • Hearts afire (1992-1995) - Billy Bob Davis (54 afl.)
    • Ellen - 1997 (1afl.)
    • King of the hill (1998) (1 afl.)
    • CatDog (2000) (1 afl.)
    • Saturday night live (2001) (1 afl.)
    • Fargo (2014) (10 afl.)

    Schrijver:

    • Jayne Mansfield's car (2012)
    • Daddy and Them (2001)
    • Camouflage (2001)
    • The Gift (2000)
    • Sling Blade (1996)
    • A Family Thing (1996)
    • Some Folks Call It a Sling Blade (1994)
    • One False Move (1992)

    Regisseur:

    • Jayne Mansfield's car (2012)
    • Daddy and Them (2001)
    • All the Pretty Horses (2000)
    • Sling Blade (1996)

    Externe link

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.