Billy Ray Cyrus

 • William "Billy" Ray Cyrus (Flatwoods (Kentucky), 25 augustus 1961) is een Amerikaanse countryzanger en acteur. Zijn bekendste hit is 'Achy Breaky Heart' uit 1992. Tevens is hij de vader van de populaire tienerpopster Miley Cyrus en ook stiefvader van Trace Cyrus.

  Biografie

  Cyrus bezocht het Georgetown College met een studiebeurs voor honkbal. Hij stopte echter om samen met zijn broer Jeff een band te vormen, genaamd "Sly Dog". Hij werd ontdekt door de platenmaatschappij Mercury, toen hij in 1990 een concert van Reba McEntire in Louisville, Kentucky opende. In datzelfde jaar verhuisde hij naar Los Angeles en tekende een contract bij Mercury Records. Zijn eerste album "Some Gave All" bracht meteen een grote hit, "Achy Breaky Heart". Dit nummer zorgde in Amerika voor een grote opleving van het linedancen en maakte van Cyrus een grote ster. Ook kenden velen hem vanwege zijn nektapijt-kapsel, kort van voren en bovenop, en lang van achteren.

  Cyrus' tweede album "It Won't Be the Last", liep in het begin goed, maar vergeleken met zijn eerste album vielen de verkoopcijfers sterk tegen. In 1993 werkte hij mee aan de single "Romeo" van Dolly Parton, die ze onder de naam "Dolly Parton & Friends" uitbracht met Pam Tillis, Kathy Mattea, Mary Chapin Carpenter, Tanya Tucker en dus ook Billy Ray Cyrus. Een jaar later, in 1994, bracht Cyrus zijn derde album uit, getiteld "Storm In The Heartland". Hierna volgden nog "Trail of Tears" (1996), "Shot Full of Love" (1998) en "Southern Rain" in 2000. Grote verkoopsuccessen werden dit echter niet. In 2003 boekte Cyrus wel weer een klein succesje als gospelzanger met het album "The Other Side". In juli 2006 verscheen zijn meest recente album "Wanna Be Your Joe."

  Hij heeft drie nummer één-hits en zes top tien-hits op zijn naam staan, waaronder "Could've Been Me" en "In the Heart of a Woman". Tevens heeft Cyrus het record van langstgenoteerde plaat op nummer 1 in de Billboard 200 met een debuutalbum. "Some Gave All" stond 17 weken op de eerste plaats.

  Acteerwerk

  Vanaf 2001 speelde Cyrus de hoofdrol in de comedy-dramaserie "Doc" van zender PAX (tegenwoordig ION Television). Deze serie werd het best bekeken programma van de zender en liep 3 seizoenen, tot 2004. In 2005 speelde Cyrus in de theaterproductie "Annie Get Your Gun in Toronto" de rol van Frank Butler.

  Tegen het einde van 2005 begonnen Cyrus en dochter Miley met de opnames van de eerste twintig afleveringen van de Disneyserie "Hannah Montana". Deze show gaat over een normaal meisje (Miley Stewart) dat goed kan zingen en zo een alter ego bedenkt (Hannah Montana) om op die manier haar jeugd als een normaal kind door te kunnen brengen (Hannah en Miley worden gespeeld door Miley Cyrus). Cyrus speelt hierin de vader en manager van dit pop-idool. Tevens is Cyrus te zien in de film The Spy Next Door waarin hij een geheim agent speelt. De film is op 15 januari 2010 in de Verenigde Staten in première gegaan. Ook in de film "Hannah Montana the movie" speelt hij de rol van de vader van Miley Stewart(Miley Cyrus)

  Discografie

  Singles

  Trivia

  • De eigenlijke titel van 'Achy Breaky Heart' was 'Don't Tell My Heart'. Dit werd veranderd toen de fans steeds om het 'Achy Breaky'-nummer vroegen.
  • Cyrus speelt linkshandig gitaar.
  • In 1993 heeft Weird Al Yankovic het nummer 'Achy Breaky Heart' gebruikt voor een parodie, getiteld "Achy Breaky Song".
  • 'Ready, Set, Don't Go' wordt gezongen met dochter Miley Cyrus.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing