Spandau Ballet

 • Spandau Ballet is een Britse popgroep die in de jaren '80 hits scoorde als True, Gold en Through the Barricades. Spandau gold destijds als een van de kopstukken van de New Romantics-scene (een reactie op het rauwe realisme van de punk) en werd nog jaren achtervolgd door dit beeld.

  Biografie

  Beginjaren

  De band wordt in 1976 opgericht door zanger en tekstschrijver Gary Kemp (geboren op 16 oktober 1959) en gitarist Steve Norman (geboren op 25 maart 1960), twee schoolvrienden met een gedeelde muzieksmaak. Al snel krijgen ze versterking van drummer John Keeble (geboren op 6 juli 1959), bassist Michael Ellison (al snel vervangen door Richard Miller) en zanger Tony Hadley (geboren op 2 juni 1960).

  De oorspronkelijke naam is The Cut, maar dit wordt eerst veranderd in The Makers om in 1979 uit te komen bij Spandau Ballet, naar de Berlijnse wijk Spandau. Gary's broer Martin (geboren op 10 oktober 1961) wordt de nieuwe bassist en Steve Dagger de manager. Tot dan toe klonk de band als The Kinks en The Rolling Stones in hun beginperiode, maar vanaf nu experimenteren ze met elektronische muziek en bezoeken ze regelmatig clubs als Sally's en Blitz, broedplaats van de New Romantics.

  Journeys en Diamond

  In 1980 tekent Spandau Ballet bij Chrysalis Records; hun debuutsingle To Cut A Long Story Short wordt een top 5-hit in Groot-Brittannië. In februari 1981 verschijnt het door Richard James Burgess geproduceerde album Journeys To Glory (waarvan ook The Freeze en Musclebound op single worden uitgebracht); bijna alle recensies zijn lovend, alleen het weekblad Melody Maker spreekt van "Inhoudsloze muziek voor inhoudsloze mensen met inhoudsloze levens". Toch wordt het album bekroond met goud.

  In de zomer van 1981 scoren de heren hun tot dan toe grootste hit met het Britfunknummer Chant No. 1; Steve Norman is inmiddels overgeschakeld naar percussie. Chant No. 1 is de voorbode van het album Diamond, dat pas in maart 1982 verschijnt; tegen die tijd lijken de successen alweer voorbij aangezien de tweede single Paint Me Down op een 30e plaats bleef steken, het album op 15 en het titelnummer geeneens de Britse top 40 haalde. De revanche komt met de vierde single: het door Trevor Horn geremixte Instinction.

  Doorbraak

  Spandau verruilt de extravagante kleding voor nette pakken en Richard James Burgess voor Tony Swain en Steve Jolley (terwijl Steve Norman naast percussie ook sax voor zijn rekening neemt); dit resulteert in het album True, dat in maart 1983 wordt uitgebracht. De eerste singles Lifeline en Communication bereiken in Groot-Brittannië respectievelijk de 7e en 12e plaats, maar met het titelnummer en de opvolger Gold is de internationale doorbraak een feit.

  Spandau Ballet gaat op tournee met toetsenist Jess Bailey en een achtergrondkoor bestaande uit moeder en dochter Vicky en Sam Brown; op 23 september 1983 is de band openingsact tijdens Veronica's Rocknight.

  Het vierde album wordt in München opgenomen; Parade verschijnt in juni 1984 en met Only When You Leave, I'll Fly For You, Highly Strung en Round & Round wordt de rij hits voortgezet. Ook werkt Spandau Ballet mee aan Band en Live Aid.

  Plannen voor een nieuw album moeten worden uitgesteld vanwege een rechtszaak tegen Chrysalis; in de tussentijd wordt een Singles Collection uitgebracht, die het in Groot-Brittannië tot de derde plaats schopt.

  In 1986 tekent Spandau bij WEA/Universal en CBS en wordt in Dublin het meer rockgerichte Through The Barricades opgenomen; het album verschijnt in oktober en wordt voorafgegaan door de single Fight For Ourselves. Het titelnummer (opgevolgd door de anti-Thatcher-song How Many Lies) is de laatste grote hit die de band zal scoren.

  Het begin van het einde

  In 1988 verschijnt de single Raw als voorbode van het album Heart Like A Sky; dit wordt echter uitgesteld omdat de Kemps zijn gevraagd om de hoofdrollen te spelen in de gangsterfilm The Krays. Voorafgegaan door de tweede single Be Free With Your Love ziet Heart Like A Sky in september 1989 dan eindelijk het levenslicht, maar tegen die tijd zijn pers en publiek afgehaakt en zelfs Gary Kemp voelt zich vervreemd van de band. Alleen in Italië is het album nog een succes; in Brittannië blijven de singles Empty Spaces en Crashed Into Love onderaan de top 100 hangen, en Amerika is allang afgehaakt.

  De tournee, waarvan Birmingham wederom het decor vormt van de concertvideo, eindigt in maart 1990 in Schotland, waarna Spandau Ballet uit elkaar gaat, weliswaar niet officieel, maar toch. De band heeft dan meer dan twintig miljoen platen verkocht.

  Solocarrières

  Tony Hadley

  Hadley brengt in 1992 een solo-album (State of Play) uit; er verschijnen een paar singles van, maar geen van allen kunnen ze aan de Spandau-successen tippen. In 1995 brengt Hadley een live-album uit en trekt hij zijn voetbalschoenen aan voor een indoorliefdadigheidstoernooi van MTV.

  In 1997 brengt Hadley zijn tweede solo-album uit, waarop hij voornamelijk nummers uit de jaren 80 covert. Zijn versie van Duran Duran's Save A Prayer wordt opgenomen met Simon Le Bon himself. Daarna volgen nog diverse andere projecten.

  Hadley doet in 2003 mee aan Reborn In The USA, een afvalrace voor ooit succesvolle artiesten die zich afspeelt in Amerikaanse kroegen. Tony wint en begint in 2004 aan een gezamenlijke Greatest Hits-tournee met deelgenoot Peter Cox (ex-Go West). Zijn derde soloplaat staat vol met swingnummers.

  Begin 2007 is hij in de musical Chicago te zien als Billy Flynn; na drie maanden stapt hij echter weer op ("Ik wilde niet langer blijven dan noodzakelijk"). In augustus van dat jaar gaat Hadley bij de radiozender Virgin FM aan de slag; dertien maanden lang praat hij er de party classics aaneen als opvolger van tijdgenoot Suggs, wiens band Madness haaks staat op de Spandaufilosofie.

  Gary en Martin Kemp

  De Kemps gaan door met acteren en verblijven een paar jaar in Hollywood. Martin Kemp wordt in 1994 getroffen door een hersentumor waarvan hij herstelt. In 1999 belandt hij in de soap EastEnders, waarin hij de gangster Steve Owen speelt. Het levert hem een British Soap Award op voor Slechterik van het Jaar. In 2002 verlaat hij Eastenders nadat zijn karakter bij een spectaculaire achtervolging om het leven komt.

  Gary Kemp speelt onder andere ook nog in de film The Bodyguard met Whitney Houston en Kevin Costner en brengt in 1996 een solo-album uit.

  In 1998 spannen Hadley, Norman en Keeble een royaltyproces aan tegen Gary Kemp; in april 1999 komen ze echter als verliezers uit de bus en moeten ze de rechten op de naam Spandau Ballet verkopen om zo een deel van hun schulden te betalen. De rest ervan wordt afgelost door vanaf 2000 twee jaar lang als Hadley, Norman & Keeble op te treden. In 2001 wordt Hadley geïnterviewd voor het RTLprogramma Typisch Tachtig.

  In 2002 verschijnt de cd-box Reformation; het Britse maandblad Q schrijft hierover "Spandau had de pech om aan het begin van hun carrière de oplossing te bieden en uiteindelijk zelf het probleem te worden".

  In 2005 brachten ze nog de live-dvd Live from the NEC uit, een opname van het optreden van de band in het National Exhibition Centre in Birmingham. Dit optreden vond plaats in 1986.

  Steve Norman

  Norman brengt de jaren 90 op Ibiza door. Hij werkt er als percussionist en songwriter, en verleent in die laatste hoedanigheid zijn medewerking aan een solo-album van Münchener Freiheit-zanger Stefan Zauner. Sinds 2002 zit Steve met ex-Bucks Fizz-zangeres Shelley Preston in Cloudfish.

  Comeback en revival

  Sinds december 2007 doen geruchten de ronde dat Spandau Ballet weer bijeen zou komen ter gelegenheid van hun dertigjarig jubileum. Op 23 maart 2009 zegt Hadley (dan 48) in een interview met The Independent dat de comeback er uiteindelijk toch komt met een nieuw album en een wereldtournee. Dit wordt twee dagen later officieel bevestigd aan boord van het schip HMS Belfast.

  Op 24 april van dat jaar speelt Spandau genoemd nummer (plus een ingekorte versie van Gold) in de talkshow van Jonathan Ross; hij was als een van de eersten op de hoogte van hun reünie.

  Op 13 oktober 2009 gaat de Reformation-tournee van start in Dublin; de Lage Landen worden aangedaan met vier concerten; drie in de HMH (1 november, december en 9 maart 2010) en Vorst Nationaal (10 maart 2010).

  Op 20 november 2009 brengen de heren een nieuwe versie van True ten gehore tijdens Children in Need, de jaarlijkse BBC-geldinzamelingsactie voor kansarme kinderen.

  In 2014 wordt de documentaire Soul Boys of the Western World vertoond tijdens het SXSW-festival en kondigt Spandau een nieuw album aan.

  Discografie

  Dvd's

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.