Résidents De La République

Alain Bashung

  • Alain Bas(c)hung (Parijs, 1 december 1947 - aldaar, 14 maart 2009) was een Frans zanger, liedjesschrijver, komediant en acteur.

    Alain Bashung was de zoon van een fabrieksarbeidster uit Bretagne en een Algerijnse vader die hij nooit gekend heeft. Zijn moeder hertrouwde toen hij één jaar oud was en hij werd naar Wingersheim, in de buurt van Straatsburg, gestuurd om te gaan wonen bij de ouders van zijn stiefvader. Hij bracht hierdoor zijn kindertijd door op het platteland. Hij onderbrak later zijn studie voor boekhouder om muzikant te worden, maar zijn doorbraak kwam pas laat - in 1977.

    Bashung had verschillende platinaplaten en kreeg diverse onderscheidingen. Hij zong vooral popsongs, chansons en rock en werkte onder meer samen met Serge Gainsbourg. Hij speelde ook mee in verschillende films. Hij stierf in maart 2009 aan longkanker. In januari 2009 had hij nog het Légion d'honneur ontvangen en in februari verschillende belangrijke Franse muziekonderscheidingen ("Victoires").

    Discografie (selectie)

    • Romans photos, 1977
    • Roulette russe, 1979
    • Pizza, 1981
    • Play blessures, 1982
    • Figure imposée, 1983
    • Live Tour 85, 1985
    • Passé le Rio Grande, 1986
    • ‘‘Novice’‘, 1989
    • ‘‘Osez Joséphine’‘, 1991
    • ‘‘Tour novice’‘, 1992
    • ‘‘Réservé aux Indiens’‘, 1993
    • ‘‘Chatterton’‘, 1994
    • ‘‘Confessions publiques’‘, 1995
    • ‘‘Fantaisie militaire’‘, 1998
    • ‘‘Climax’‘, 2000 (recopilación)
    • ‘‘L'Imprudence’‘, 2002
    • ‘‘Cantique des cantiques’‘, in duo met Chloé Mons, 2002
    • ‘‘La Tournée des grands espaces’‘, 2004
    • " Bleu Petrole" , 2008

    Filmografie

    Acteur

    • 1981: ‘‘Nestor Burma, détective de choc’‘ van Jean-Luc Miesch
    • 1981: ‘‘Le Cimetière des voitures’‘ van Fernando Arrabal
    • 1991: ‘‘Rien que des mensonges’‘ van Paule Muret
    • 1992: ‘‘L'Ombre du doute’‘ van Aline Issermann
    • 1994: ‘‘Ma sœur chinoise’‘ van Alain Mazars
    • 1995: ‘‘Le Jeu de la clé’‘ van Michel Hassan
    • 1998: ‘‘Mon père, ma mère, mes frères et mes sœurs...’‘ van Charlotte De Turckheim
    • 1999: ‘‘Je veux tout’‘ van Guila Braoudé
    • 2000: ‘‘La Confusion des genres’‘ van Ilan Duran Cohen
    • 2000: ‘‘Félix et Lola’‘ de Patrice Leconte
    • 2000: ‘‘L'Origine du monde’‘ van Jérôme Enrico
    • 2002: ‘‘La Bande du drugstore’‘ van François Armanet
    • 2003: ‘‘Le P'tit curieux’‘ van Jean Marbœuf

    Componist

    • 1981: ‘‘Nestor Burma, détective de choc’‘ van Jean-Luc Miesch
    • 1985: ‘‘Le Quatrième Pouvoir’‘ van Serge Leroy
    • 1986: ‘‘Le Beauf’‘ van Yves Amoureux
    • 1992: ‘‘Le Jeune Werther’‘ van Jacques Doillon
    • 1994: ‘‘Pigalle’‘ van Karim Dridi
    • 1999: ‘‘Ma petite entreprise’‘ van Pierre Jolivet

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.