Motorhead - Ace Of Spades (Live At Rock Am Ring 2008)

Motörhead

 • Motörhead is een Britse heavymetalband, al spreekt frontman Lemmy Kilmister van rock-'n-roll. De band werd in 1975 opgericht door Lemmy Kilmister, voormalig bassist van Hawkwind en roadie van Jimi Hendrix. De muziek van Motörhead is van invloed geweest op de muziek van verscheidene bands, waaronder Alice in Chains, Metallica, The Sisters of Mercy, Queens of the Stone Age en Killing Joke. Hun bekendste nummers zijn Ace of Spades en Orgasmatron. Ace of Spades is onder andere gecoverd door Peter Pan Speedrock en Blood for Blood. Orgasmatron is gecoverd door Sepultura.

  Geschiedenis

  Lemmy werd in de lente van 1975 uit Hawkwind gezet vanwege zijn drugsbezit, en in Engeland vormde hij een nieuwe band. Het originele plan was om de band "Bastard" te noemen, maar hij noemde de band uiteindelijk "Motörhead", naar het laatste nummer dat hij had geschreven voor Hawkwind. Motörhead is slang voor een amfetaminegebruiker. De umlaut heeft overigens geen invloed op de uitspraak. Lemmy heeft eens gezegd dat de umlaut op de laatste "O" staat om de naam er "Duitser" (en dus gemener) uit te laten zien.

  De eerste bezetting bestond uit Lemmy, Larry Wallis, de voormalig gitarist van de Pink Fairies, en drummer Lucas Fox. In juli 1975 traden ze voor het eerst op en datzelfde jaar namen ze hun eerste album op. Tijdens de opnames van het album verliet Fox de groep. Hij werd vervangen door Phil "Philthy Animal" Taylor. Dit album werd echter niet door de platenmaatschappij uitgebracht, maar toen Motörhead een paar jaar later succesvol werd, werd het als On Parole alsnog uitgebracht. Vrij snel daarna werd een nieuwe gitarist aangenomen, "Fast" Eddie Clarke, waarop Wallis de groep verliet. De nu ontstane formatie, bestaande uit Lemmy, Philthy Animal en Fast Eddie Clarke, zou bekend worden als de klassieke bezetting.

  In 1977 kwam het eerste officiële album uit, Motörhead. Het album sloeg aan bij zowel het metal- als het punkpubliek. De twee daaropvolgende albums, Overkill en Bomber waren zeer succesvol, en Motörhead werd beschouwd als één van de belangrijkste Britse metalgroepen van dat moment.

  In 1980 kwam Ace of Spades uit. Het album bereikte de toptien van de Britse hitlijsten en de gelijknamige single werd een grote hit. Een jaar later gingen ze een samenwerking aan met de volledig uit vrouwen bestaande band Girlschool. Please don't Touch is een van de nummers die uit de samenwerking voortvloeiden. De samenwerking kreeg de naam Headgirl. Datzelfde jaar bracht de band het livealbum No Sleep 'Til Hammersmith uit. Rond deze tijd was de band op zijn hoogtepunt. Ace of Spades en No Sleep 'Til Hammersmith worden als de beste van Motörhead beschouwd en waren commercieel het meest succesvol.

  In 1982 verliet Clarke de band na een ruzie met Lemmy. De reden van de ruzie was waarschijnlijk een samenwerking tussen de band en Wendy O. Williams, de zangeres van the Plasmatics, waar een cover van Tammy Wynettes Stand by Your Man uit voortkwam. Clarke werd vervangen door Brian Robertson, voormalig gitarist van Thin Lizzy. Hij bleef één album (Another Perfect Day) lang en werd in 1984 vervangen door twee gitaristen, Würzel (Michael Burston) en Phil Campbell (voormalig gitarist van Persian Risk). Taylor verliet de band en werd vervangen door Pete Gill. In 1987 kwam Taylor tijdelijk weer bij de band, om in 1992 te worden vervangen door Mikkey Dee. Sinds het vertrek van Würzel in 1996 is Motörhead weer een driemansformatie en brengt tot op heden elke twee jaar trouw een studioalbum uit.

  In 2002 verscheen een autobiografie van Lemmy, White Line Fever en in 2010 verscheen de film Lemmy, over zijn leven.

  Filmografie

  • 1982 UndeRage: bevat "Ace of Spades" — Contemporary Films Ltd.
  • 1985 Phenomena ook bekend als Creepers: bevat "Locomotive" — Genesis Home Video.
  • 1986 Zombie Nightmare: bevat "Ace of Spades" — New World Pictures.
  • 1988 The Decline of Western Civilization Part II, The Metal Years: bevat "Cradle to the Grave" — RCA/Columbia Pictures Home Video.
  • 1988 Eat the Rich: bevat "Nothing up My Sleeve", "Built for Speed", "Orgasmatron", "Doctor Rock", "On the Road", "Eat the Rich" en "Bess" — New Line Home Entertainment.
  • 1992 Hellraiser: bevat "Hellraiser" en "Hell on Earth". "Born to Raise Hell" werd opgenomen in dezelfde sessie, deze werd tijdens de aftiteling afgespeeld, maar verscheen niet op het originele soundtrackalbum — geregisseerd door Anthony Hickox.
  • 1994 Airheads: bevat "Born to Raise Hell" — 20th Century Fox Distribution.
  • 1990 Hardware: bevat "Ace of Spades" — HBO Home Video.
  • 1996 Tromeo and Juliet: bevat "Sacrifice" — Troma Team.
  • 1996 The Boy's Club: - A-pix Entertainment.
  • 1997 Grosse Pointe Blank: bevat "Ace of Spades" — Hollywood Pictures Home Video.
  • 1997 Wishmaster: bevat "Listen to the Heart" — geregisseerd door Robert Kurtzman.
  • 1998 Whatever: bevat "The Chase Is Better than the Catch" — Sony Pictures Classics/Columbia TriStar Home Video.
  • 1999 Mrs. Death: bevat "Born to Raise Hell" — geregisseerd door Jack Williams.
  • 2002 Ash Wednesday: bevat "Shoot 'em Down" — geregisseerd door Edward Burns.
  • 2004 The SpongeBob SquarePants Movie: bevat "You Better Swim" — United International Pictures. Gebaseerd op het eerder uitgebrachtte nummer "You Better Run", alleen de tekst werd veranderd.
  • 2005 Metal: A Headbanger's Journey: bevat "Ace of Spades" — Seville Pictures/Warner Home Video.
  • 2006 Free Jimmy: bevat "Ace of Spades" — geregisseerd door Christopher Nielsen.
  • 2006 Starter For 10: bevat "Ace of Spades" — Picturehouse.
  • 2007 Smokin' Aces: bevat "Ace of Spades" — Universal Pictures Distribution.
  • 2007 Life on the Road With Mr. and Mrs. Brown: — La Vie En Rose.
  • 2007 Rise of the footsoldier: Bevat "We are the Roadcrew".
  • 2013 Walking Dead 3: bevat "Ace of Spades".

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.