Bootsy Collins

 • William Collins (Cincinnati (Ohio), 26 oktober 1951), beter bekend als Bootsy Collins, is een funkpionier als zowel bassist, zanger en songschrijver. Collins' herkenbare instrument is een op maat gemaakte stervormige basgitaar die hij de "Space Bass" noemt.

  Biografie

  Met zijn broer Catfish Collins en met Kash Waddy en Philippe Wynne vormde Collins in 1968 de groep The Pacesetters. Tot 1971 waren The Pacesetters de begeleidingsband van James Brown en waren in die tijd bekend als The JB's.

  In 1972 gingen zowel beide Collins broers als Waddy en Wynne bij Funkadelic en later ook in Parliament spelen. Bootsy speelde op de meeste van de eerdere albums. Zijn basspel was hard en ritmisch en heeft erg veel invloed gehad op de ontwikkeling van funk, heavy metal en soul. Toen Bootsy, Catfish, Waddy, Joel Johnson, Mudbone Cooper, Robert Johnson en The Horny Horns in 1976 Bootsy's Rubber Band vormden, evolueerde zijn karakter in Bootzilla, een met rhinestones bedekte flitsende popgod.

  Bootsy's Rubber Band vormt een onderdeel van de vele p-funk groepen. De meeste Bootsy albums zijn onder deze naam uitgebracht na de Parliament en Funkadelic tijd.

  Collins heeft uitgebreid samengewerkt met Bill Laswell.

  Discografie

  Albums

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.