Everything But The Girl

 • Everything But The Girl (EBTG) is een Engelse tweepersoonsband die in 1982 werd opgericht in Hull. Leden van de band zijn zangeres (en soms gitarist) Tracey Thorn (1962) en gitarist en toetsenist Ben Watt (1962) die ook getrouwd zijn. Hun grootste hit was een remix van het lied Missing uit 1994 door Todd Terry. Aanvankelijk maakte de band sophistipop maar in de jaren negentig schoof de band op richting dancemuziek. Sinds 2001 is de band inactief, maar hij is nooit opgeheven.

  Popband

  Ben en Tracy kwamen elkaar in 1982 tegen op de universiteit van Hull. Beiden waren ze actief in de muziek en hadden ze een platencontract Cherry Red Records. Daar bracht Tracy in 1982 al het album A distant shore uit. Watt debuteerde in 1983 met North Marine Drive. Tracy zat ook bij de kort bestaand punkband Marine Girls. De vonk sloeg over en ze richtten een duo op. De naam werd ontleend aan een lokale meubelzaak die als slogan gebruikte For your bedroom needs, we sell everything but the girl. In de zomer van 1982 verscheen met Night & Day de eerste single. Ze werden al snel ontdekt door Paul Weller en in 1984 braken ze door met het album Eden. Dit deed het behoorlijk goed en bereikte in eigen land de top 20 van de albumlijst. De single Each and Every One werd een hit in meerdere landen, waaronder een top 10-notering in Nederland. In de jaren daarop brachten ze nog enkele albums uit. De muziekstijl was rustige popmuziek met invloeden uit soul en jazz. Een nieuwe grote hit kregen ze in 1988 met de single I Don't Want to Talk About It in de Britse top 10 terecht kwam.

  Dancemuziek

  In de jaren negentig vond EBTG aansluiting bij de dancescene. Zo maakte Tracy in 1994 samen met Massive Attack de single Protection. Ook staat op het album Aplified heart (1994) een remix van het nummer Missing door Todd Terry. Deze remix groeide in de loop van 1995 uit tot een wereldwijde hit, en deed het in 1996 nogmaals dunnetjes over. Het duo had de smaak te pakken en het album Walking wounded had veel invloeden uit de dancemuziek, waarbij vooral uit de drum 'n' bass en triphop. Watt kreeg in deze periode behoorlijke problemen met zijn gezondheid door een auto-immuunziekte. Hier ging hij op in in zijn boek Patient, dat in 1997 verscheen. In 1998 werkten ze samen met het deephouseduo Deep Dish. Gezamenlijk maakten ze het nummer The future of the future, dat een bewerking is van het instrumentale nummer Stay Gold, dat Deep Dish in 1996 maakte. Het nummer staat zowel op het Deep Dish-album Junk Science (1998) als op Temperamental (1999) van EBTG zelf. Op dit album werkten ze het deephousegeluid verder uit. In deze periode werd Watt ook actief als deephouse-dj en organiseerde hij in London de Lazy Dog-clubavonden. Daarnaast produceerde hij enkele nummers voor Beth Orton. Ook maakte het duo een aflevering van de compilatiereeks Back to mine.

  Inactief

  Na 2001 besloten Tracy en Ben de band stil te leggen om zich te gaan richten op het opvoeden van hun drie kinderen. In 2002 verscheen nog een verzamelalbum met daarop Corcovado als nieuw nummer. Tracy Thorn bleef wel solo actief. In 2005 werkte ze samen met Tiefschwarz. In 2007 bracht ze, 25 jaar na haar debuutalbum, een tweede soloalbum uit. Out of the woods werd grotendeels geproduceerd door Ewan Pearson. Hij produceerde ook haar album Love and Its Opposite (2010). Wanneer ze in 2011 gevraagd werd of ze EBTG nog eens tot leven gaan wekken, antwoordde ze dat het niet uitgeloten was, maar dat er nog wel wat weerstand overwonnen moest worden. Toch werkten de twee weer samen op het soloalbum Tinsel and Lights (2012), waarop ook hun kinderen te horen waren. In 2013 verscheen haar autobiografie Bedsit Disco Queen. How I grew up and tried to be a popstar. Ben Watt was gedurende de jaren bezig met het uitbaten van de deephouselabels Buzzin' Fly en Strange Feeling Records. Hij bracht in 2014 opnieuw een album uit.

  Discografie

  Singles

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.