Rick Astley

 • Richard Paul (Rick) Astley (Newton-le-Willows, 6 februari 1966) is een Engelse singer-songwriter, muzikant en radiopresentator. Hij is vooral bekend van zijn debuutsingle Never Gonna Give You Up uit 1987 dat een nummer 1-hit werd in 25 landen, waaronder Nederland. Andere hits waren onder meer Whenever You Need Somebody, When I Fall In Love en Cry For Help. Astley is de enige mannelijke solo-artiest waarvan zijn eerste 8 liedjes allemaal in de Top 10 in the UK staan en in 1993 had hij ongeveer 40 miljoen platen wereldwijd verkocht.

  Na zijn 'pensioen' van de muziekindustrie in 1993, maakte Astley een comeback in 2007 toen hij een internetfenomeen werd, omdat zijn videoclip voor "Never Gonna Give You Up" een deel werd van een populaire internetmeme bekend als "Rickrolling". Astley werd tot "Beste Act Ooit" gestemd door internetgebruikers bij de MTV Europe Music Awards 2008.

  Levensloop

  Astley zong in een groep toen hij ontdekt werd door de Britse producent Pete Waterman, die hem overhaalde om bij PWL te komen werken. Bij Stock, Aitken & Waterman werkte Astley aanvankelijk als manusje-van-alles, maar tegelijkertijd werd hij klaargestoomd voor een loopbaan in de muziek.

  Zijn eerste solosingle Never gonna give you up uit 1987 werd direct een nummer 1-hit in onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland. Onder de 'paraplu' van Stock, Aitken & Waterman scoorde Astley eind jaren 80 de ene wereldhit na de andere.

  Rond 1990 brak Astley door met Stock, Aitken & Waterman. Hij scoorde in 1991 nog één grote hit met Cry for help. Sindsdien is niet veel meer van hem vernomen. Hij bleef zelfs met opzet uit de spotlights om tijd voor zichzelf en zijn familie te hebben.

  In 2005 kwam er een album uit met de titel Portrait waarop hij veel evergreens uit het soulrepertoire vertolkt, waaronder "Vincent", "Nature Boy" en "Close To You".

  In 2006 trekt hij zich op het laatste moment terug voor een optreden in de BBC-televisieserie Just the Two of Us, omdat zijn vriendin, Lene Bausager, een Oscarnominatie had ontvangen voor Best Live Action Short Film voor haar film "Cashback". Door de ceremonie zou hij anders voor een belangrijk deel van de opnames verstek moeten laten gaan. Volgens zijn website zou hij anno 2006 ook aan een album werken.

  In 2007 ontstond het internetfenomeen Rickroll, waarbij de videoclip van Never gonna give you up een grote rol speelde. Iemand wordt 'ge-rickroll'd' wanneer hij op een link klikt naar de videoclip van Never gonna give you up. Mensen posten deze link onder een vals voorwendsel zoals: 'nieuw materiaal van nieuwe film X is uitgelekt, ziehier de link: ...". Wanneer iemand in deze val trapt, is deze persoon 'ge-rickroll'd'.

  Astley's nummer Never gonna give you up was in twintig jaar tijd nooit genomineerd, maar op 1 oktober 2008 maakte MTV bekend dat zijn nummer is genomineerd voor 'Best Act Ever' op de MTV Europe Music Awards. Dit kwam door de duizenden internetfans die voor hem gestemd hebben. Hij heeft met 95% van de stemmen ook de prijs voor 'Best Act Ever' gewonnen.

  Op 7 november 2009 stond Rick Astley voor het eerst in 21 jaar op een podium in België en dat in het kader van I love the 80's - The party in de Ethias Arena in Hasselt. Op 18 september 2010 gaf hij eenmalig een concert in de Brabanthallen in Den Bosch tijdens A Night to Remember.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing