Faith No More

 • Faith No More (soms afgekort tot FNM) is een rockgroep uit San Francisco, Californië. Ze werd in 1982 opgericht, en bestond tot 1998. Faith No More is bij het grote publiek waarschijnlijk het bekendst door de hits "Epic" en "Easy", een cover van de Commodores.

  De muziek van Faith No More laat zich omschrijven als een kruising tussen metal, hiphop, funk, popmuziek en progressive rock, en zelfs soul-, jazz- en country-invloeden zijn te horen in enkele songs. Hun stijl wordt soms ook wel alternative metal genoemd.

  Biografie

  In 1982 werd de band opgericht door Roddy Bottum (keyboard), Mike Bordin (drums) en Billy Gould (basgitaar), alle drie ex-leden van de band Faith No Man, en Jim Martin (gitaar). De band heeft tot 1985 een hele reeks zangers versleten, onder wie Courtney Love. Chuck Mosley was de vaste zanger voor de eerste twee albums, We Care A Lot uit 1985 en Introduce Yourself uit 1987.

  Faith No More was in die tijd vooral berucht om de gevechten die binnen de band plaatsvonden. In 1988 werd om die reden Mosley uit de band gezet en vervangen door Mike Patton.

  Mike Patton is een sterke zanger, die zonder problemen kan overschakelen van rappen in zingen en eenvoudig verscheidene zangstijlen en -genres weet te beheersen. Mede dankzij zijn vocalen werd de single "Epic" een grote hit; de bijbehorende videoclip was regelmatig op MTV te zien. Het derde album The Real Thing werd mede dankzij deze hit een groot succes en de doorbraak was een feit.

  In 1992 kwam het vierde album uit, Angel Dust. Ook dit album was een succes. Na de tournee voor dit album verliet Jim Martin, de gitarist, de band. Hij werd voor de opnamen van het vijfde album (King for a Day, Fool for a Lifetime uit 1994) vervangen door Trey Spruance, de gitarist van Mike Pattons band Mr. Bungle. Spruance werd tijdens de tournee vervangen door Dean Menta, die weer tijdens de opname van het zesde album Album of the Year uit 1997 werd vervangen door John Hudson.

  Op 20 april 1998 werd de band ontbonden, waarna alle leden hun eigen weg gingen. Zo richtte Mike Patton Fantômas op. Eind 1998 verscheen het verzamelalbum Who Cares A Lot?, als een terugblik op de carrière. Drummer Mike Bordin sloot zich, kort na het opheffen van Faith No More, aan bij Ozzy Osbournes band.

  In 2009 doet de band weer optredens, zo traden ze donderdag 20 augustus op op Pukkelpop en een dag later op Lowlands.

  Discografie

  • We Care A Lot (1985)
  • Introduce Yourself (1987)
  • The Real Thing (1989)
  • Live At The Brixton Academy (1990)
  • Angel Dust (1992)
  • King For A Day... Fool For A Lifetime (1995)
  • Album of the Year (1997)
  • Who Cares a Lot? (1998)
  • This Is It: The Best of Faith No More (2003)
  • Sol Invictus (2015)

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.