Dont Stop The Dance

Bryan Ferry

 • Bryan Ferry (Washington, Tyne and Wear, 26 september 1945) is een Brits musicus. Hij werd bekend als zanger en songwriter in de rockband Roxy Music, en had daarna een succesvolle solocarrière.

  Ferry werd geboren in een arbeidersgezin en na zijn middelbareschooltijd ging hij talen studeren aan de Universiteit van Newcastle upon Tyne, om vervolgens pottenbakcursussen te gaan geven in Londen. Tegelijkertijd probeerde hij een carrière in de muziek te vestigen. Met dat doel voor ogen richtte hij in 1971, samen met Brian Eno en Graham Simpson, de band Roxy Music op. Met een vaste kern bestaande uit Ferry zelf, Phil Manzanera, Andy Mackay en Paul Thompson en een serie wisselende muzikanten werden zij razend populair. Ze inspireerden wereldwijd duizenden (vroege) punkrockers en legden bovendien een basis voor de New Wave. Het nummer 'Jealous Guy', dat oorspronkelijk door John Lennon werd geschreven, behoorde tot een van hun grootste successen. In de tussentijd hield Ferry ook nog, met succes, een solocarrière in stand.

  Naast zijn muzikale succes viel Bryan Ferry ook erg goed in de smaak bij vrouwen. Zo had hij onder andere een relatie met de modellen Amanda Lear en Jerry Hall, en met de activiste Lucy Helmore, met wie hij vier zoons kreeg.

  Toen Roxy Music in 1983 uit elkaar ging, richtte Ferry zich volledig op zijn solocarrière, waarvoor hij de steun kreeg van het oud-bandlid Paul Thompson. Hij zong nummers van Roxy Music, klassiekers uit de jaren dertig en een aantal nieuwe nummers.

  In 2001 werd een Roxy Music-reünie georganiseerd met Ferry, Paul Thompson, Phil Manzanera en Andy Mackay. Samen gingen zij toeren en traden zij in juni 2005 op in Berlijn bij Live 8. Ondertussen bleef Ferry ook solo muziek maken. In 2004 maakte hij bijvoorbeeld de titelsong voor de film The Porter, waarin hijzelf ook een rol had. In 2007 verscheen zijn album Dylanesque, een langspeler vol Bob Dylan-covers.

  Discografie

  Dvd's

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.