Mr. Intentional (unplugged)

Lauryn Hill

 • Lauryn Hill (South Orange (New Jersey), 25 of 26 mei 1975) is een hiphop-zangeres en actrice.

  Biografie

  Hill groeide in een relatief goede buurt op als dochter van een lerares Engels en een computeradviseur. Op jonge leeftijd werkte ze mee aan de soap As the World Turns en de film Sister Act 2.

  Toen ze op de middelbare school Pras Michel en Wyclef Jean ontmoette, begonnen zij een hiphopgroep: de Fugees. Het eerste album van de groep, Blunted on Reality (1994), sloeg niet aan, maar hun liveoptredens hielden de twee aan het werk. Met het tweede en tevens laatste album van de groep, The Score (1996), braken ze door.

  Na het uiteengaan van de Fugees probeerden de diverse leden het solo. Hill bleek het succesvolst: van het album The Miseducation of Lauryn Hill werden wereldwijd tien miljoen exemplaren verkocht en Hill had verschillende hits. Ook werd ze de eerste vrouw die tien keer genomineerd werd voor een Grammy en er vijf won.

  Vervolgens deed Hill produceer- en schrijfwerk voor onder anderen Aretha Franklin en Mary J. Blige. Ook pakte ze haar acteercarrière weer op.

  Kritiek op de Rooms-katholieke Kerk

  In 2003 uitte Hill tijdens een kerstconcert in het Vaticaan kritiek op de Rooms-katholieke Kerk ten tijde van het bekend worden van de seksuele mishandelingen van minderjarige jongens door priesters. Tegenover 7500 genodigden verklaarde ze: "Ik ben hier niet om met u de geboorte van Christus te vieren. Daarentegen vraag ik u waarom u niet rouwt om zijn dood op deze plek. Ik begrijp dat wat ik zeg sommige van u zou kunnen kwetsen. Ik wil u vragen wat u te zeggen heeft over de levens die zijn verwoest. Over de gezinnen die God hadden verwacht, maar in plaats daarvan zijn bedrogen door de Duivel? Wie voelt zich spijtig over hen, de mannen, vrouwen en kinderen die psychologisch, emotioneel en mentaal zijn beschadigd door de seksuele perversiteit en mishandelingen die zijn uitgevoerd door de mensen waarin zij vertrouwen hadden? God is een getuige van de corruptie van uw leiderschap, van de uitbuiting en mishandeling die minstens kunnen worden toegeschreven aan de geestelijkheid. Er is geen acceptabel excuus om de Kerk te verdedigen". Ze riep de Kerk op om spijt te betuigen.

  De reactie op haar oproep was gevarieerd. De Kerk vond het getuigen van slechte smaak, slechte manieren en gebrek aan respect.

  In 2013 moest Hill drie maanden de gevangenis in vanwege belastingontduiking.

  Discografie

  Albums

  • 1998 The Miseducation Of Lauryn Hill
  • 2003 MTV Unplugged Nr 2.0
  • 2008 Ms Hill

  Hitoverzicht

  Gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Top 40.

  • 1996 #9 If I ruled the world (met Nas)
  • 1998 #4 Doo wop (that thing)
  • 1999 tip Ex-factor
  • 1999 #33 Everything is everything
  • 1999 #5 Turn your lights down low (met Bob Marley)

  Filmografie

  • Sister Act 2: Back in the Habit (1993)
  • King of the Hill (1993)
  • Restaurant (1998)

  Referenties

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.