Bløf

 • BLØF (uitspraak: 'bluf') is een Nederlandse en Nederlandstalige popgroep uit Zeeland.

  Geschiedenis

  BLØF werd opgericht in 1992. Het eerste album, Naakt onder de hemel, werd in eigen beheer uitgebracht. In 1998 werd BLØF bekend bij het grote publiek met de single Liefs uit Londen waarna de populariteit van de band sterk steeg. De single kwam van het tweede album "Helder". Na het succes van Liefs uit Londen werden live-versies van Aan de Kust en Wat zou je doen van het debuutalbum ook hits. Het derde album Boven bracht de hit Harder dan ik hebben kan. Niets dan dit en Zaterdag werden ook uitgebracht op single, maar werden minder grote hits. "Zaterdag" is wel elke zaterdagmorgen te horen als opener van het Radio 2-programma "Cappuccino". Het vierde album Watermakers werd voorafgegaan door de hit Dansen aan zee. Ook Hier en Ze is er niet werden hits.

  In 2001 overleed drummer Chris Götte na een verkeersongeluk. In Norman Bonink vond de band een nieuwe drummer. Bonink speelde eerder in de Frank Boeijen Groep.

  Na de dood van Götte bracht de band het album Blauwe Ruis uit; Dichterbij Dan Ooit was de eerste single die van het album werd getrokken. De single had veel succes, in tegenstelling tot het titelnummer Blauwe Ruis dat daarna werd uitgebracht. De derde single Mooie Dag bereikte ook het grote Nederlandse publiek. De clip hiervoor werd opgenomen in het Zuid-Spaanse Almería en gemaakt door Chiem van Houweninge jr., Rick Arnold en Peterjan van der Burgh. In veel clips van het album Blauwe Ruis werd gebruikgemaakt van de digitale nabewerkingen van multimediakunstenaar Eboman.

  Het volgende album was Omarm. Dit album was het eerste Nederlandse album dat als Super audio compact disc werd uitgebracht. De gelijknamige single Omarm en onder meer de singles Hart tegen Hart, Dat wij dat zijn en Barcelona werden hits.

  In 2004 scoorde BLØF een grote hit met een Nederlands/Engelse bewerking van het nummer Holiday in Spain van de Counting Crows. Het nummer werd samen met de Counting Crows opgenomen en bereikte de nummer 1 positie in alle Nederlandse hitlijsten.

  In 2006 bracht de groep het album Umoja uit, met daarop dertien nummers uit dertien verschillende landen die in samenwerking met lokale artiesten waren opgenomen. De singles Aanzoek zonder ringen (#1-hit), Hemingway, Mens, Een manier om thuis te komen en Donker hart kregen een hitnotering. Op 5 juni 2006 stond de band op Pinkpop.

  Op 30 juni 2006 organiseerde de band het eerste Zeeuwse popfestival Concert at Sea. Dit festival werd herhaald, de band hield op 30 juni 2007 weer een eigen festival in Brouwersdam, Concert at Sea. Hier traden naast BLØF zelf ook Trijntje Oosterhuis, De Dijk en Van Velzen op. Ook in 2008 werd het festival gehouden.

  Op 9 september 2006 gaf BLØF in Spaarnwoude zijn duizendste concert.

  Eind 2006 gaven de leden van BLØF hun fans de mogelijkheid om gratis een extra album via internet te downloaden. Het album, met de titel BLØF XXS, was alleen te downloaden door diegenen die het laatste album, Umoja, legaal hadden gekocht.

  De band hield in het voorjaar van 2007 een voorjaarstour, met onder andere optredens in Kerkrade, Zoetermeer, Apeldoorn, Utrecht en Groningen. Op 9 juni 2007 gaf de band voor het eerst in haar bestaan een concert in een stadion, het Philips Stadion in Eindhoven.

  In april 2007 kwam de cd Platinum uit, met daarop een selectie van 51 liedjes van BLØF. De CD Platinum was eigenlijk een minder luxe versie van de verzamelaar Het Eind van het Begin - 3 CDs die in 2004 was uitgebracht.

  In september 2007 kwam de documentaire van de band in de bioscoop, getiteld Umoja Live: Een Manier Om Thuis Te Komen, over de totstandkoming van het album en de concertenreeks in het Luxor. De film was de openingsfilm van het festival Film by the Sea in Vlissingen, waar het kwartet ook verscheidene malen optrad met artiesten uit het Umoja-project.

  In oktober 2007 kwam de single Alles is Liefde uit, tevens de titelsong van de bijbehorende film. Het kwam op nummer 1 terecht in de Single Top 100. De film won op 3 oktober 2008 twee Gouden Kalveren.

  In maart 2008 gaf de groep in de Heineken Music Hall in Amsterdam drie concerten met de Japanse slagwerkgroep Kodo.

  BLØF bracht op 3 oktober 2008 een nieuw album uit, getiteld Oktober. Gastzangeres is Sarah Bettens. De single "Oktober" kwam op 27 september dat jaar binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. BLØF scoorde hiermee zijn vierde nummer 1-hit. Een halfjaar later kwam het tweede deel van de zogenaamde "Pickering Sessies" uit; het album April. Dit album haalde direct de eerste plaats in de Album Top 100. Beide albums zijn in de Ierse hoofdstad Dublin opgenomen in het zogenaamde "Pickering House", een studio annex woonhuis. Alle nummers zijn live en zonder overdubs opgenomen.

  Op 25 februari 2011 kwam het album Alles Blijft Anders uit, een rockalbum. De eerste single van het album, "Wijd Open", kwam eind 2010 uit. Dit was tevens het themanummer van Serious Request 2010 .

  Op 28 oktober 2012 ontvangt de band de Radio 2 Mijlpaalprijs. Deze oeuvreprijs wordt voor het eerst uitgereikt en gaat voortaan naar een band, zanger of zangeres die dat jaar een mijlpaal bereikt. Blof krijgt de prijs voor het 20-jarig bestaan.

  Meerdere malen heeft de band de nummer-éénpositie voor de meest gedraaide artiest/band in een jaar behaald op de Nederlandse radio.

  Bandleden

  • Paskal Jakobsen (zanger/gitaar)

  • Bas Kennis (toetsen/gitaar)

  • Peter Slager (bas)

  • Norman Bonink (drums)
   (vanaf 2001)

  Voormalige bandleden:

  • Chris Götte (drums) (begon in 1997, overleed in 2001)
  • Henk Tjoonk (drums) (tot 1997)

  Discografie

  Dvd

  Prijzen

  • Thermphos Cultuurprijs gemeente Vlissingen - 1999
  • TMF Awards Beste popgroep - 2001
  • Gouden Harp - 2003
  • Popprijs - 2003
  • Edison
   • Beste groep - 2000, 2001, 2003, 2004 & 2009
   • Beste album (Omarm) - 2003
   • Beste single (Holiday in Spain) - 2005
   • Oeuvreprijs - 2014
  • 3FM Awards
   • Beste band - 2006 & 2007
   • Beste artiest pop - 2007 & 2011
   • Beste album (Umoja) - 2007
   • Beste zanger (Paskal Jakobsen) - 2007
  • Radio 2 Mijlpaal Prijs - 2012
  • 100% NL Award
   • Artiest van het jaar - 2012
   • Oeuvre award - 2013

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.