Miranda Cosgrove

 • Miranda Taylor Cosgrove (Los Angeles, 14 mei 1993)

  Jeugdjaren en ontdekking

  Cosgrove werd geboren op 14 mei 1993 in Los Angeles (Californië). Ze is enig kind.

  Cosgrove ging naar de Maude Price Elementary School in Downey (Californië). Vanaf 2006 krijgt ze privéles en werkt ze volgens een E-learningsysteem.

  Carrière

  2001-2006: Groei naar bekendheid

  Cosgroves eerste televisieverschijning was in 2001 als een 5-jarige Lana Lang in de pilotaflevering van Smallville. Cosgrove maakte kort daarop haar filmdebuut in de film School of Rock (2003), met Jack Black. In deze film speelt ze de rol van Summer Hathaway, een meisje met grote ambities en veel discipline. Ze wordt uiteindelijk bandmanager van de rockband die de klas heeft gevormd. School of Rock was een populaire film, die wereldwijd zo'n 132 miljoen dollar opbracht

  Vanaf 2004 ging Cosgroves carrière in sneltreinvaart richting Hollywood. Ze had diverse gastrollen; in een speciale aflevering van de geanimeerde serie What's New, Scooby-Doo? en in een aflevering van het vijfde seizoen van Grounded For Life. Tijdens haar werk voor Drake & Josh ontwikkelde ze een vriendschap met Dan Schneider, de producent van de serie en bekend van diverse andere Nickshows, waaronder Zoey 101, The Amanda Show, Kenan & Kel en All That.

  In 2005 werkte Cosgrove voor de film Here Comes Peter Cottontail: The Movie, waarin ze de rol van Munch speelde.

  Cosgrove begon het jaar 2007 met diverse rollen in shows van het Nickelodeon-netwerk. Haar eerste rol was in Zoey 101, een show met Jamie Lynn Spears en Victoria Justice. Cosgrove speelde vervolgens in een aflevering van Unfabulous, met Emma Roberts. Op 16 september 2007 eindigde de succesvolle televisieserie Drake & Josh, waar Cosgrove drie jaar in speelde. Cosgrove was echter al in onderhandeling over een vervolgproject, in samenwerking met Dan Schneider, waarin ze een hoofdrol kreeg. Dit concept leidde tot de productie van iCarly.

  Schneider richtte iCarly op het feit dat de jeugd van tegenwoordig interesse heeft in het internet. Een uniek onderdeel van de serie was de mogelijkheid om zelf filmpjes in te sturen, die vervolgens in de show zouden worden gebruikt. Cosgrove beoordeelde het concept als volgt: "Toen ik het idee voor het eerst hoorde, klonk het als een cool idee. Als ikzelf televisie aan het kijken was, zou ik óók een video willen insturen".

  Cosgrove debuteerde haar zangcarrière met het nummer "Leave It All to Me", de soundtrack van haar serie iCarly. Het nummer werd geschreven door oud-collega Drake Bell en Michael Corcoran, één van de bandleden van Bell. Het nummer werd in december 2007 digitaal uitgebracht

  Cosgrove werd uitgeroepen tot één van MTV's Female Pop Rookies van 2009.

  Vanaf juli 2008 zijn er plannen voor een debuutalbum voor Cosgrove.

  Tijdens de release van de About You Now-ep werd het concept verder uitgewerkt en ontstond er een compleet beeld, waarin de volgende fase het 'inzingen van de nummers' betrof. Het album, Sparks Fly, debuteerde op de achtste positie in de Amerikaanse Billboard 200.

  2010-heden: Vervolg muziek- en televisiecarrière

  Cosgrove tekende op 12 februari 2010 een contract met Neutrogena, om te dienen als nationale ambassadeur voor het cosmeticabedrijf Haar volgende single, High Maintenance, is geschreven en gezongen door Cosgrove en Rivers Cuomo, zanger van Weezer.

  Vanaf 24 januari 2011 tot 20 februari 2011 hield Cosgrove haar eerste tour, de Dancing Crazy Tour, door de Verenigde Staten. Greyson Chance verzorgde de openingsact. In april werd bekendgemaakt dat de tour zou worden verlengd naar de rest van de Verenigde Staten, Canada en Brazilië. De tour duurde oorspronkelijk van juli 2011 tot november 2011, maar werd op 11 augustus 2011 stilgelegd wegens een auto-ongeluk met de tourbus van de crew. Cosgrove liep een gebroken enkel op.

  Op 2 mei 2011 begon Cosgrove met de opnames van het vijfde seizoen van iCarly. Hierna volgt nog een zesde seizoen dat in de lente in Amerika te zien zal zijn. De opnames van dat seizoen zijn begonnen op 30 januari 2012.

  Persoonlijk leven

  Cosgrove had een poedel genaamd Pearl als huisdier. Toen deze in 2012 op 14-jarige leeftijd overleed aan nierfalen, zei ze het volgende tegen People Magazine: “Pearl was een deel van ons gezin en omdat ik enig kind ben, was ze erg belangrijk voor mij.”

  Sinds de herfst van 2012 gaat Cosgrove naar de University of Southern California. Zij heeft besloten daar te studeren, opdat ze bij haar familie kan blijven en doorgaan kan gaan met acteren.

  Discografie

  Albums

  • Sparks Fly (2010)

  Extended plays

  • About You Now (2009)
  • High Maintenance (2011)

  Soundtracks

  • iCarly (soundtrack) (2008)
  • iCarly (soundtrack) (2012)

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing