Armin Van Buuren

 • Armin Jozef Jacobus Daniël van Buuren (Leiden, 25 december 1976) is een Nederlands dj en producer. Hij wordt gezien als een van de prominente dj's van dit moment en is vijfmaal uitgeroepen tot beste dj van de wereld.

  Levensloop

  Jonge jaren

  Armin van Buuren groeide op in Koudekerk aan den Rijn en bracht zijn middelbareschooltijd door aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Van Buurens fascinatie voor muziek ontwikkelde zich al in een vroeg stadium van zijn leven. Dit had vooral te maken met zijn vader, die een fervent muziekkenner was en naar vele verschillende muziekstijlen luisterde. Behalve zijn fascinatie voor muziek ontwikkelde Van Buuren ook interesse in technologie en computers. Toen hij veertien jaar oud was, begon hij voor het eerst muziek te maken.

  Gedurende zijn jeugd kon men Van Buuren op de fiets altijd aantreffen met een koptelefoon op, luisterend naar Jean Michel Jarre en Ben Liebrand-minimixes. Hij zond zelfs een demo van zijn productie naar zijn idool Liebrand, die zeer enthousiast was over de jonge Van Buuren. Mede hierdoor leerde Liebrand Van Buuren hoe een muziekstuk te produceren en te mixen. Van Buurens passie voor mixen bleef groeien. Zijn eerste baantje als dj had hij in de discotheek 'Nexus', in het derde jaar van zijn rechtenstudie in Leiden.

  Ondertussen werd zijn slaapkamerstudio verplaatst naar een echte studio. De eerste tracks die hij in deze studio maakte waren Touch Me en Communication. Ook werkte hij samen met andere producers als Ferry Corsten, DJ Tiësto en Olav Basoski. Van Buuren heeft ooit in deze tijd verklaard dat men geen gevangene moet zijn van zijn eigen stijl en dat men zich constant moest verbeteren. Van Buuren wist tegelijkertijd af te studeren in de rechten.

  Carrière

  Sinds 2001 produceert en presenteert hij het radioprogramma A State of Trance, dat wekelijks wereldwijd via internet, in Nederland op 538, in Vlaanderen op TOPradio en op nog 21 andere radiostations wordt uitgezonden. Hij heeft door de jaren heen al heel veel remixen en singles op zijn naam staan. Deze werden op de radio vooral gedraaid tijdens speciale uitzendingen voor dj's, zoals Dance Department op 538. Sinds 4 maart 2011 wordt A State of Trance iedere vrijdagavond uitgezonden op Radio 538.

  Zijn single Rush Hour kreeg relatief veel bekendheid doordat het het themanummer was van het Europees kampioenschap voetbal onder 21. Daarvoor was het eind 2006 de "anthem" (een in de dancescene populaire term voor themanummer) van Van Buurens eigen solofeest Armin Only.

  In 2007 wist Van Buuren bij de verkiezingen van 's werelds beste 100 dj's, volgens het toonaangevende Britse blad DJ Magazine, de eerste plaats over te nemen van de Duitse dj Paul van Dyk. Er waren vanuit 220 landen meer dan 345.000 stemmen uitgebracht, een recordaantal. Een jaar eerder stond van Buuren nog op de 2e plaats.

  Op 12 januari 2008 won Van Buuren de Popprijs 2007. Dat werd bekendgemaakt tijdens het festival Noorderslag in Groningen. Van Buuren kon zelf niet bij de uitreiking zijn, omdat hij op dat moment toerde door Latijns-Amerika. Zijn broer, gitarist Eller van Buuren (lid van de Haagse urban-crossover-metalband Bagga Bownz), was daarom aanwezig om de Popprijs op te halen.

  In april 2008 bracht Van Buuren zijn nieuwe single uit in samenwerking met DJ Shah en Chris Jones: Going Wrong. Het werd meteen al zijn eerste echte hitsingle in Nederland, doordat het al direct op nummer 5 was binnengekomen in de Single Top 100. Het nummer verscheen op het nieuwe album Imagine, dat op 19 april uitkwam. Het album kwam dus op dezelfde dag uit, net als het concert Armin Only in de Jaarbeurs Utrecht. Bij dat concert waren 16.000 bezoekers aanwezig. Het was de eerste keer dat een concert van Van Buuren rechtstreeks werd uitgezonden op de Nederlandse televisie. BNN zond een deel van het concert rechtstreeks uit op Nederland 3. Ook werd het concert geheel uitgezonden door de radiostations 3FM en Slam!FM.

  In 2008 werd Van Buuren opnieuw verkozen door het Britse blad DJ Magazine tot beste dj ter wereld en ook in 2009 werd hij eerste. Hiermee was hij, na Tiësto, de tweede dj ter wereld die drie keer achter elkaar nummer één werd in de verkiezing van DJ Magazine. In 2009 gebeurde dit weer, ook nu stond Tiësto op twee. Ook in 2010 wist hij het weer tot de eerste plaats te schoppen en hiermee werd hij de eerste dj die vier keer op rij op de eerste plaats staat in de top 100.

  In 2010 werd Van Buuren tijdens de jaarlijkse International Dance Music Awards (IDMA) in Miami uitgeroepen tot beste dj ter wereld. Ook kreeg hij de prijs voor beste podcast. Zijn platenlabel Armada Music werd voor de tweede keer gekozen als 's werelds beste platenmaatschappij.

  In 2013 maakt Van Buuren zijn filmdebuut. Hij speelt zichzelf in de Nederlandse film Verliefd op Ibiza. Op 30 april, op de dag van de troonwisseling in 2013, draaide Van Buuren op de kop van het Java-eiland in Amsterdam. Hij trad samen met het Koninklijk Concertgebouworkest op tijdens de koningsvaart in de avond. Samen voerden zij het nummer Intense op, dat Armin oorspronkelijk met Miri ben Ari opnam.

  A State of Trance

  Sinds 2001 maakt Van Buuren het succesvolle radioprogramma A State of Trance. Het radioprogramma is wekelijks te beluisteren op 30 radiostations in 26 landen. Iedere 'mijlpaal' wordt gevierd met een evenement of tournee. In 2008 werd de 350e aflevering gevierd met een acht uur durend evenement. In 2009 was er een 72 uur durend evenement op drie locaties tegelijk om de 400e aflevering te vieren. In 2010 was er een vijf dagen durende tournee voor de 450e aflevering. Op 4 maart 2011 ging Van Buuren naar Radio538, waar hij A State of Trance heeft vervolgd. Iedere vrijdagavond van 22:00 tot 24:00. A State of Trance 500 was vanaf 15 april 2011 afgelopen en het was op vier locaties te zien achter elkaar. Er werden verschillende nummers afgespeeld en uiteindelijk werd het een totaal van 64 uur.

  ASOT 600 gaat door in zes steden: Den Bosch, Kuala Lumpur, New York, Mexico-Stad, São Paulo, en Beiroet.

  ASOT 650 werd groots uitgepakt rondom het thema "New Horizons", met optredens in Moskou, Alma-Ata, Jekaterinenburg, Utrecht, Santiago, Buenos Aires, Kuala Lumpur, Jakarta en Miami, waar de New Horizons Tour eindigde op het Ultra Music Festival.

  Privéleven

  Van Buuren is vader van een dochter en een zoon.

  Erkenning

  DJ Mag Top 100

  Het Britse blad DJ Mag publiceert ieder jaar de lijst met de 100 beste internationale dj's, gekozen door het publiek. De resultaten van Van Buuren in deze lijst waren:

  • 2001: 27e
  • 2002: 5e
  • 2003: 3e
  • 2004: 3e
  • 2005: 3e
  • 2006: 2e
  • 2007: 1e
  • 2008: 1e
  • 2009: 1e
  • 2010: 1e
  • 2011: 2e
  • 2012: 1e
  • 2013: 2e
  • 2014: 3e

  Hiermee is hij de eerste dj die vijf keer is benoemd tot 's werelds populairste dj.

  Officier in de Orde van Oranje-Nassau

  Op 30 april 2011 is Van Buuren tijdens het jaarlijkse evenement Citymoves door toenmalig koningin Beatrix benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, dit gebeurde in zijn thuisstad Leiden waar de onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Henri Lenferink. Van Buuren kreeg zijn onderscheiding voor zijn bijdragen aan de promotie van de Nederlandse dancemuziek wereldwijd en zijn bijdragen aan de muziekeconomie aan de top van de internationale dancescene.

  Discografie

  Dvd's

  Pseudoniemen

  Armin, Darkstar, E=mc², El Guitaro, Gaia, Gimmick, Hyperdrive Inc., Perpetuous Dreamer, Problem Boy, Rising Star, The Shoeshine Factory en Mister White.

  Ook onderdeel van

  Alibi, Armania, Electrix, Lilmotion, Major League, Monsieur Basculant, Shane, Red & White, Technology, Wodka Wasters, Dj's United (met Paul Oakenfold en Paul van Dyk, Triple A (met Alex M.O.R.P.H. en Ana Criado).

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.